G.Kasparovas skelbia šachą V.Putinui

Į Rusijos prezidentus pretenduojantis pasaulio šachmatų čempionas ir opozicijos lyderis Garis Kasparovas išleido naują knygą „Šachmatai kaip gyvenimo būdas”, ją pristatė JAV skaitytojams. Tik Vakaruose G.Kasparovas gali drąsiai kritikuoti Kremlių ir kalbėti apie šachmatų bei politikos santykį.

Nauja G.Kasparovo knyga dar šių metų rugsėjį turėjo pasirodyti Maskvos knygų mugėje, tačiau netikėtai leidykla „Eskmo” pranešė, kad „knygos leidimas atidedamas neribotam laikui”. Ta proga autorius pareiškė: „Štai kaip valdžia nori uždrausti opozicijai bendrauti su Rusijos piliečiais. Nenustebsiu, jei mano knyga apie šachmatus ne tik nebus išleista Rusijoje, bet ir bus paskelbta ekstremistine.”

Šiuo metu G.Kasparovo knyga „Šachmatai kaip gyvenimo būdas” išleista anglų, vokiečių, olandų ir kinų kalbomis, o iki 2007 metų pabaigos ji turėtų pasirodyti dar 22 pasaulio šalyse. Spalio mėnesį autorius lankėsi JAV, kur jo knyga sulaukė itin didelio susidomėjimo. Vienus sudomino šachmatų strategijų taikymas priimant kasdienius sprendimus, kiti tarp knygos eilučių įžvelgia politinę G.Kasparovo ir V.Putino kovą.

Iš didžiojo sporto – į didžiąją politiką

„Tik pasitikėdamas savo nuojauta, supratęs savo stipriąsias bei silpnąsias vietas ir šaltakraujiškai įvertinęs padėtį žmogus gali priimti protingus sprendimus ir sukurti savo sėkmės receptą. Šachmatai moko strategiškai mąstyti, valdyti emocijas ir garantuoja sėkmę”, – taip savo naują knygą pristatė G.Kasparovas. Šie opozicijos lyderio žodžiai primena vieną jo gyvenimo lūžį, kai „šaltakraujiškai įvertinęs” padėtį Rusijoje, 2005 metų kovą jis nusprendė iškeisti šachmatus į politiką. Žurnalui „Newsweek” čempionas prisipažino, kad „sprendimas palikti šachmatus buvo sąmoningas ir apskaičiuotas”. Jo teigimu, „šachmatų srityje pasiekiau viską, bet vienu metu supratau, kad politika – vienintelis būdas pakeisti padėtį Rusijoje, kuriai grėsė autoritarinis V.Putino valdymas. Jaučiau, kad mano vaidmuo šachmatų pasaulyje neturi didelės reikšmės. Buvau pasiruošęs naujiems iššūkiams”.

Ėmęs vadovauti demokratinei opozicijai „Kitokia Rusija”, kurią V.Putinas vadina marginaline ir neteisėta, G.Kasparovas jau nuo pat pradžių suvokė savo silpnąsias vietas. Jis žinojo, kad šansai pasiekti sėkmę labai maži. Pirminiais apklausų duomenimis, už jį per 2008 metų prezidento rinkimus balsuotų apie 10 proc. rinkėjų. Tačiau pralaimėti jis nebijo – žaisdamas šachmatais išmoko garbingai ir protingai išeiti iš bet kokios keblios padėties.

44 metų politikas atkakliai kovoja už demokratinę Rusiją, tačiau kartu supranta, kad „politiniame žaidime, bent jau Rusijoje, su strategija toli nenueisi. Iš tikrųjų politika nepanaši į šachmatus. Tai veikiau azartinis žaidimas”.

Baltųjų pėstininkai prieš juodųjų karalių

G.Kasparovo doktrina, apie kurią jis rašo savo knygoje, pagrįsta auksine šachmatų taisykle: „Pėstininkas atgal neina.” Kitaip sakant, į praeitį grįžti neįmanoma, todėl reikia visada galvoti apie ateitį.

Kol kas jis stengiasi paruošti savo „pėstininkus” (opozicijos veikėjus) kovai su „juodųjų karaliumi” (V.Putinu), arba, jo žodžiais, „konsoliduoti opozicinio judėjimo branduolį, kurį sudaro įvairių ideologijų atstovai”.

G.Kasparovo manymu, Rusijos opoziciją vienija ne bendra ideologija, o neapykanta V.Putinui. Ši koalicija galės imtis konkrečių veiksmų tik tada, kai Rusiją ištiks krizė, kurią paspartins didėjanti praraja tarp turtingųjų ir vargšų, žlunganti infrastruktūra ir trapi bankų sistema. „Jeigu šis režimas egzistuos dar 4 metus, Rusija kaip politinis vienetas subyrės. Bet aš negaliu paspartinti šios akimirkos. Privalau daug dirbti, kad išmušus lemtingai valandai užimčiau tinkamą poziciją. Neturiu pakankamai išteklių, kad šįkart žaisčiau vienas”, – pabrėžė šachmatų mėgėjas.

Deja, „juodųjų karalius” nuolatos kalba apie gerėjantį Rusijos piliečių gyvenimą, todėl galutinio ėjimo žirgu G.Kasparovui dar teks palaukti.

Dialogas su Vakarais

Rusijoje G.Kasparovas atmeta kaltinimus, kad jis neva turi JAV pilietybę ir atstovauja Vakarų interesams, tačiau Vakarams skelbia, kad prieš metus jo žmona pagimdė vaiką Niujorko ligoninėje, nes gimdyti Rusijoje būtų buvę nesaugu. Be to, jis primygtinai reikalauja, kad demokratinių valstybių lyderiai su V.Putinu elgtųsi ne kaip su kolega, o kaip su diktatoriumi.

„Bėda ta, kad Amerikos ir Vakarų Europos demokratinėms valstybėms sunku suprasti, kokioje aplinkoje vyksta pasipriešinimas autoritariniam ar totalitariniam režimui”, – atkreipė dėmesį politikas.

Po naujos knygos pristatymo Harvardo universitete vienas dalyvis paklausė G.Kasparovo: „Kodėl jums neiškėlus kandidatūros į Maskvos mero postą, kad užsitikrintumėte politinį užnugarį ar ką nors panašaus?” Autorius užsiplieskė ir pareiškė, kad dabar mažai kas supranta, kokioje politinėje padėtyje atsidūrė Rusija. Maskvos meras jau seniai nerenkamas – dabar jį skiria Rusijos prezidentas.

Garis Kasparovas

* Gimė 1963 metų balandžio 13 dieną Baku.

* 13 metų tapo jaunimo šachmatų čempionu.

* 1983 metais parašė pirmą knygą „Mano partijos”.

* 1985 metais iškovojo pergalę prieš Anatolijų Karpovą, sovietų politinės viršūnės numylėtinį.

* Prieš 1993 metų rinkimus dalyvavo steigiant B.Jelciną remiantį bloką „Rusijos pasirinkimas”.

* 2005 metais pasitraukė iš šachmatų sporto ir įsteigė Jungtinį piliečių frontą.

* 2007 metų rugsėjo 30 dieną opozicijos judėjimas „Kitokia Rusija” iškėlė G.Kasparovą bendru kandidatu į prezidentus per 2008 metų rinkimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.