Anglijos karalienė ir princas Philipe’as švenčia savo vedybų 60-metį

Pirmadienį, prieš išskrisdami į Maltą atgaivinti vedybinio gyvenimo pradžios prisiminimų, karalienė Elizabeth (Elžbieta) II ir jos vyras princas Philipe’as (Filipas) Londone santūriai atšvęs savo deimantines vestuves.
81 metų karalienė Elizabeth brangina laiką, kurį su vyru, būdami jauni, praleido Viduržemio jūros saloje, toli nuo Didžiosios Britanijos ir visuomenės dėmesio, iki 1952 metų, kai būdama 25-erių, paveldėjo karūną.

Jaunoji princesė įsimylėjo šaunų penkeriais metais vyresnį Karališkųjų jūrų pajėgų leitenantą, Graikijos ir Danijos princą, tolimą savo giminaitį Philipą Mountbatteną (Filipą Mauntbateną).

Jų pasakiškos sutuoktuvės 1947 metų lapkričio 20 dieną Londono Vestminsterio abatijoje šiek tiek praskaidrino niūrią nuotaiką pokarinėje Didžiojoje Britanijoje, kur maistas ir kitos prekės vis dar buvo normuojamos.

Pirmadienį per abatijoje rengiamas padėkos pamaldas pora vėl pakartos savo žingsnius prie altoriaus, o antradienį išskris į Maltą.

Antrasis poros sūnus princas Andrew (Endrius) sakė, kad tėvų vedybos ir ilgas santuokinis gyvenimas grįstas tvirtais principais.

„Jų santuoka paremta partneryste, disciplina ir įsipareigojimais vienas kitam”, – 47 metų princas teigė televizijai ITV.

„Jie susituokė dėl vienintelio tikslo – kad būtų kartu visą gyvenimą. Tai partnerystė dviejų žmonių, kurie pripažįsta, kad santuoka yra dviejų žmonių partnerystė ir abipusiai kompromisai, kad gyvenimas turi tęstis, o tame gyvenime turi būti dalelė disciplinos tam, kad partnerystė ir santuoka būtų sėkminga”, – pridūrė jis.

Pamaldose Vestminsterio abatijoje dalyvaus apie 2 000 svečių, tarp kurių bus ir daugiau nei 30 karališkosios šeimos atstovų. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas per britų televiziją.

Karalienės anūkas, antrasis eilėje į sostą princas Williamas (Viljamas) ketina parengti skaitinį.

Pamaldose ketina dalyvauti premjeras Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) bei ankstesni vyriausybės vadovai – Margaret Thatcher (Margaret Tečer) ir Johnas Majoras (Džonas Meidžoras), dvasiniai lyderiai, kariuomenės vadai ir apie 500 buvusių bei esamų dvariškių.

Priešingai nei 1947 metais, kai tvyrojo antivokiškos nuotaikos, šiemet į iškilmes pakviesti ir kai kurie princo Philipo giminaičiai iš Vokietijos.

Po pamaldų pora Parlamento aikštėje atidengs naują panoraminį skydą, nurodantį kelią prie svarbiausių šios vietos lankytinų objektų.

Tačiau pati asmeniškiausia šventinės programos dalis bus karališkosios poros skrydis į Maltą, kurį pasiūlė princas Philipe’as. Buvusi Maltos karalienė ir jos vyras bus dabartinės respublikos vyriausybės svečiai.

Viešnagė surengta pakeliui į Ugandą, kur penktadienį prasidės Tautų (buv. Britų) Sandraugos vyriausybių vadovų susitikimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.