Šiluma šį sezoną pigiausia bus Klaipėdoje

Nepaisant to, kad nuo sausio 1 d. Klaipėdoje centralizuotai tiekiamą šilumą ketinama pabranginti net 26,1 proc., klaipėdiečiams šis šildymo sezonas bus pigesnis, nei kituose šalies didmiesčiuose.

„Situacija tikrai palanki klaipėdiečiams, tačiau nepalanki mūsų bendrovei. „Klaipėdos energijos” klientams šiluma dabar kainuoja ženkliai pigiau nei kitų miestų gyventojams, tačiau bendrovė dėl to patiria nuostolius. Dujas perkame brangiai, o šilumą parduodame pigiai”, – sakė AB „Klaipėdos energija” generalinis direktorius Vytautas Valutis.

Pabrangimas Klaipėdoje – vėliausiai

Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką šilumos kaina perskaičiuojama kasmet, atsižvelgiant į energetikos bendrovių patirtas sąnaudas. Per pastaruosius dvejus metus dujų kaina Lietuvoje išaugo net 95 proc., o būtent dujas kaip pagrindinį kurą „AB Klaipėdos energija” naudoja šilumos gamybai. Todėl klaipėdiečiams bei bendrovės aptarnaujamiems Gargždų klientams jau antrus metus didėja šildymo paslaugų kaina.

„Jeigu lyginti kainas šalyje, AB „Klaipėdos energija” klientai už šilumą kol kas moka mažiausiai iš visų Lietuvos didmiesčių – tik 12,37 ct už kilovatvalandę, kai tuo tarpu Vilnius dar liepos mėnesį padidino kainą iki 14,76 ct, panevėžiečiai nuo rugpjūčio moka 15,13 ct už vieną kilovatvalandę, o Kauno (14,76 ct) ir Šiaulių (17,25 ct) gyventojams naujos kainos bus skaičiuojamos nuo gruodžio. Klaipėda šilumos kainą pakoreguos vėliausiai iš Lietuvos didmiesčių – nuo 2007 m. sausio 1 d., tad šilumos pabrangimas klaipėdiečius pasieks vėliau, nei kitų miestų gyventojus”, – sakė AB „Klaipėdos energija” Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktorius Virginijus Zutkis.

Šilumos kainos vidurkis – klaipėdiečių naudai

„Praėjusiais metais Klaipėdos miesto taryba sumažino centralizuotai tiekiamos šilumos kainos kėlimą klaipėdiečiams nuo 12,64 iki 12,37 ct už kilovatvalandę. Ir tai buvo viena mažiausių šilumos kainų šalyje. Neketiname skriausti gyventojų ir šiemet – kaina didės tik tiek, kad mūsų valdoma bendrovė nepatirtų katastrofiškų nuostolių, o gyventojams šiluma būtų tiekiama patikimai ir kainuotų kuo mažiau”, – sakė Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

AB „Klaipėdos energija” rinkodaros departamento specialistai apskaičiavo, kad 2007-2008 metų šildymo sezoną klaipėdiečiai šilumai išleis mažiau pinigų nei kitų šalies didmiesčių gyventojai.

„Kadangi šildymo sezonas tęsiasi vidutiniškai šešis mėnesius, o du su puse iš jų Klaipėdoje apmokami pagal seną šilumos kainą, viso šildymo sezono vienos kilovatvalandės vidutinė kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus tik 14,45 ct. Tuo tarpu kituose Lietuvos didmiesčiuose kilovatvalandės kaina visą sezoną yra ir bus nuo 14,76 iki 18,65 ct”, – pateikė skaičiavimus Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktorius Virginijus Zutkis.

Pasak oficialios „Klaipėdos energijos” statistikos, praėjusį šildymo sezoną Klaipėdoje buto 1 kv. metro šildymas per mėnesį vidutiniškai kainavo 2,3 Lt. O šį sezoną, esant analogiškam šilumos suvartojimui ir skaičiuojant vidutinę sezono kainą, 1 kv. metro šildymas kainuotų 2,68 Lt. Tuo tarpu Vilniuje šis rodiklis yra 2,74 Lt, Panevėžyje – 2,81 Lt.

Galimybių sutaupyti yra

Specialistai tvirtina, jog nėra prielaidų, leidžiančių greitu laiku tikėtis mažesnių šildymo kainų Lietuvoje. Nes dujos, kaip ir kitos kuro rūšys, mažėjant pasaulinėms atsargoms, niekada nepigo ir jau nepigs. Gyventojams sutaupyti šilumos sąskaita pavyktų nebent mažinant jos suvartojimą – renovuojant ir sandarinant pastatus. Taip pat šilumą gali atpiginti ir modernios technologijos, panaudojant netradicinius šilumos šaltinius.

„Miesto valdžia kartu su „Klaipėdos energijos” specialistais jau žengė pirmuosius žingsnius, kad rastų kuro alternatyvą brangioms dujoms. Klaipėdoje 2012 m. planuojama pastatyti buitinėmis atliekomis kūrenamą termofikacinę elektrinę, kuri padėtų bent pristabdyti šilumos kainų kilimą”, – sakė Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.