Pagal maisto produktų brangimą Lietuva nusileidžia tik dviem ES valstybėms

Pagal maisto produktų brangimą Lietuva nusileidžia tik dviem Europos Sąjungos (ES) valstybėms – Bulgarijai ir Latvijai, kur per metus maisto kainos atitinkamai didėjo 25,6 ir 14,9 proc. ES statistikos agentūros „Eurostat” duomenimis, pagal maisto kainų šuolį Lietuva užima trečiąją vietą tarp visų 27 ES narių. Mūsų šalis pagal kainų šuolį lenkia net ir kai kurias Rytų Europos valstybes, rašo „Lietuvos rytas”.

Šių metų rugsėjį maistas ir nealkoholiniai gėrimai mūsų šalyje kainavo 12,6 proc. daugiau negu prieš metus. Tuo tarpu kaimyninėje Lenkijoje maistas per metus pabrango mažiau nei 5 proc.

Visą vasarą maisto kainos Lenkijoje mažėjo. Birželį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, – 0,9 proc., liepą – 1,7 proc., rugpjūtį – 0,6 proc. Tik rugsėjį maistas Lenkijoje pabrango 2,5 proc. Lietuvoje maisto produktai nesustodami brango visus 12 pastarųjų mėnesių. Vasarą pradėjo ypač brangti pieno produktai.

Šalies perdirbėjai aiškina, kad maisto produktai brangsta dėl situacijos tarptautinėje rinkoje. Grūdai pabrango dėl prasto derliaus, pienas – dėl išaugusios paklausos Azijos ir kitose rinkose.

Artimiausiu metu infliacija Lietuvoje turėtų ir toliau didėti. Finansų ministerija prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija šiemet pasieks 5,5 proc., vietoj rugpjūtį skelbtos 5,2 proc. prognozės

ELTA primena, kad, Statistikos departamento duomenimis, spalį, palyginti su rugsėju, užfiksuota 1,5 proc. mėnesinė infliacija. Tai didžiausia šiemet po buvusios rekordinės 1,4 proc. rugsėjo mėnesinės infliacijos.

Šiemet spalio metinė infliacija – 7,6 proc., o vidutinė metinė – 5,1 proc. Rugsėjį metinė infliacija buvo 7,1 proc., o vidutinė metinė – 4,8 proc. Spalio metinei infliacijai įtakos turėjo ir 15,8 proc. pabrangę maisto produktai bei nealkoholiniai gėrimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.