Atrasta nauja planeta

JAV astronomai atrado naują planetą, kuri yra dvigubos žvaigždės 55 Cancri sistemoje, Vėžio žvaigždune, nutolusi nuo žemės per keturiasdešimt vieną šviesmetį.

Mokslininkai mano, kad šios žvaigždės sistema labai primena mūsų Saulės sistemą. 55 Cancri ir Saulė yra panašaus svorio. Minėtoje sistemoje jau atrastos penkios planetos. Pasak mokslininkų, naujoji planeta yra 45 kartus sunkesnė už Žemę ir pagal savo dydį bei pagrindinius parametrus labiausiai primena Saturną. Astronomai neatmetė galimybės, kad ši planeta turi palydovus, kuriuose gali būti vanduo ar netgi gyvybė. Pasak Kalifornijos Berklio universiteto profesoriaus Geff’o Marcy, „jei ši planeta turi palydovus su uolėtu paviršiumi, iš principo, joje gali būti upės ir ežerai”. Be to, naujosios planetos atstumas nuo 55 Cancri yra teoriškai tinkamas gyvybei formuotis.

Mokslininkams šiuo metu yra žinoma tik apie du šimtus penkiasdešimt planetų, esančių už saulė sistemos ribų. 55 Cancri sistema yra viena labiausiai tiriamų ir vienintelė, kurioje jau atrastos penkios planetos. Tai svarbus aspektas, patvirtinantis, kad Saulė yra nevienintelė žvaigždė, kurios sistemoje yra daugiau nei 4 planetos, kas yra būdinga daugeliui iki šiol atrastų sistemų. Mokslininkai tikisi, kad planetų 55 Cancri sistemoje yra daugiau, bet tyrimui naudojamos technologijos leidžia pastebėti tik dideles planetas, panašias į Neptūną, Saturną arba Jupiterį. NASA astronomai mano, kad jei šioje sistemoje yra daugiau planetų, dydžiu ir bendrais parametrais jos gali būti panašios į žemę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

5 atsiliepimai į "Atrasta nauja planeta"

  1. dovile

    uau!taip ir maniau kad mes kosmose ne vieni!manau po kokiu 50m atrasim planeta kurioje bus ir gal protingesniu gyvybes formu nei mes 😛

  2. lina

    nu cia tai geras, negalvojau, kad gali buti kosmose daugiau galvojanciu padaru.tai jai dievas sukure3 zeme, tai kas sukure kitas planetas? 😐

  3. kristina

    bybys per sakas 👿

  4. greta

    na gal ne po 50 metu,bet po 500 tai tikrai ! 😉 O siaip tai is ties labai idomu,neitiketina ! 🙄

  5. nata

    dievas neegzistuoja o zeme susikure is dulkeliu visokiu 😛

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.