Karališkai atidaryta greitųjų traukinių stotis

Londone Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II atidarė ištaigingą tarptautinę traukinių stotį, kuri pradeda naują kelionių erą, kai į žemyninę Europą bus galima važinėti greitaisiais traukiniais.

Stebint maždaug tūkstančiui kviestinių svečių ir aidint klasikinei muzikai, kurią atliko Karališkosios filharmonijos orkestras, į Šv. Pankrato stotį įvažiavo pirmieji greitieji traukiniai. Pati karalienė ir jos vyras princas Philipas atvyko atidaryti stoties po iškilmingo parlamento sesijos atidarymo kitame miesto gale. Karalienė šiltai pasveikino visus dalyvavusius šiame projekte, kurį ji pavadino „nuostabiu pavyzdžiu to, ką galima pasiekti per partnerystę, ir kaip galima taikyti XXI amžiaus metodus deramai atsižvelgiant į savo paveldą”.

Ši stotis – tai Viktorijos epochos gotikos šedevras, ilgą laiką buvo užmirštas, o dabar nublizgintas ir paverstas prašmatniu geležinkelių mazgu, jungiančiu Didžiąją Britaniją su Prancūzija ir Belgija. Projektui „High Speed 1” buvo skirta 5,8 mlrd. svarų sterlingų (29 mlrd. litų) ir darbai truko net 10 metų. Tai pirmasis Didžiosios Britanijos greitųjų traukinių geležinkelis. 109 km linija nuo Šv. Pankrato iki eurotunelio leis iš Londono nuvažiuoti į Paryžių per 2 val. 15 min., o iš Londono į Briuselį – per 1 val. 51 minutę. Dabar „Eurostar” traukiniai galės važiuoti maksimaliu 300 km per valandą greičiu, ir kelionė nuo Londono iki žemyninės Europos sutrumpės mažiausiai 20-čia minučių.

Tuo labai džiaugiasi ir turizmo agentūros. Agentūros „Visit London” vadovas Jamesas Bidwellas pabrėžė, kad greitojo geležinkelio linijos atidarymas yra „istorinė akimirka Londonui ir turi simbolinę reikšmę didžiam miestui prieš 2012 metų olimpiadą”.

1868 metais pastatyta Šv. Pankrato stotis, nuo kurios buvo nušveistas 150 metų purvas, turi belaidį internetą, į prisilietimus reaguojančius monitorius ir keleivių informavimo švieslentes. Joje taip pat įrengtas didžiausias Europoje – 90 metrų – šampano baras ir daugybė prabangių parduotuvių. Todėl britams jau nebereikės su pavydu žvelgti į prancūzus arba japonus, galinčius keliauti greitaisiais traukiniais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.