Erdvėlaivis „Discovery” po rizikingų remonto darbų yra pasiruošęs nusileisti į žemę

JAV daugkartinio erdvėlaivio „Discovery” astronautai trečiadienį pradėjo pasiruošimus grįžimui į žemę po 15 dienų trukusios kelionės į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) ir darbų joje, įskaitant pavojingą, neplanuotą remontą kosmose, pranešė NASA.
Prieš pat 13 val. 00 min. Grinvičo (15 val. 00 min. Lietuvos) laiku astronautai kartu su skrydžio kontrolės specialistais Hiūstone pradėjo visų sistemų veikimo patikrinimą prieš leidimąsi.

George’as Dilleris (Džordžas Dileris), Kenedžio kosminio centro Floridoje atstovas, sakė, kad „Discovery” sistemos paruoštos ir oro sąlygos nusileidimui atrodo bus geros. Tūpimas Floridoje buvo suplanuotas 18 val.02 min. Grinvičo ( 20 val. 02 min. Lietuvos) laiku.

Erdvėlaivio vadė Pam Melroy (Pem Melroj) 1 min. ir 58 sek. įjungs du nedidelius „Discovery” variklius, kurie pradės mažinti greitį, kuris 20 kartų didesnis už garsą.

Erdvėlaivis su septyniais komandos nariais tada paliks orbitą ir nusileis į 350 km aukštį, o tada per 60 minučių turėtų nusileisti iki žemės ir nutūpti Floridoje, prieš tai perskridęs visas Jungtines Valstijas iš šiaurės vakarų.

Jei pirmasis bandymas nutūpti bus nesėkmingas, kitą progą „Discovery” turės po 90 minučių, t.y. 19 val. 36 min. Grinvičo (21 val. 36 min. Lietuvos) laiku.

Jeigu nusileisti nepasiseks trečiadienį, NASA vėl bandys tai daryti ketvirtadienį. Ir jeigu oro sąlygos Floridoje bus nepalankios, „Discovery” bus nukreiptas į Kalifornijoje esančią Edwardso (Edvardso) karinę oro bazę ar Naujosios Meksikos Vait Sandsą.

Erdvėlaivis turi pakankamai maisto ir energijos, kad galėtų išbūti orbitoje iki šeštadienio, tačiau NASA nori jį nutupdyti bent jau vėliausiai iki penktadienio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.