Dėl streikų teisėtumo – konfliktas

Įsibėgėjant pedagogų streikų maratonui, pradėta abejoti jų teisėtumu. Tačiau poryt penkiolikoje Klaipėdos mokyklų dvi valandas pamokos vis tiek nevyks.

Nemokės atlyginimų

Vakar Švietimo ir mokslo ministerija išplatino pranešimą, įspėjantį dėl mokytojų streikų teisėtumo.

Ministerijos sekretorius Alvydas Puodžiukas „Klaipėdai” tvirtino, kad pagal iš savivaldybių švietimo skyrių gautus duomenis galima spręsti, jog streikai pradėti organizuoti neįvykdžius visų būtinų procedūrų.

Organizatoriai pradžioje reikalavimus turėjo pateikti

Šie atsakyti, ar reikalavimai bus įgyvendinti, privalėjo per septynias dienas. Jei atsakymas neigiamas, tuomet rengiama taikinimo komisija. Tik joje nesusitarus, galima organizuoti streiką.

Anot A.Puodžiuko, daugumoje streikuojančių mokyklų streiko organizatoriai nesulaukė darbdavių atsakymo į reikalavimus, kitose nebuvo kreiptasi į taikinimo komisiją.

„Jei streikai organizuojami pažeidžiant procedūrą, jie yra neteisėti. Darbdaviai gali kreiptis į teismą. Mokyklų vadovai taip pat turi teisę spręsti, ar streikuojantiems mokytojams mokėti atlyginimą už tas valandas, kai jei streikavo”, – sakė A.Puodžiukas.

Į teismą nesikreipė

Tačiau streikų organizatoriai tikino įstatymams nenusižengę, todėl interpretacijomis dėl teisėtumo esą tik siekiama protesto akcijas sustabdyti.

„Kas ministerijai davė teisę vertinti streikų teisėtumą? Tai gali padaryti tik teismas”, – sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Jesinas.

Jo teigimu, mokyklų direktoriai galėjo kreiptis į teismą, tačiau to nepadarė. Todėl streikai esą vyksta teisėtai.

E.Jesinas pripažino tik tai, kad kai kuriose mokyklose nebuvo organizuotos taikinimo komisijos.

„Mokykla neturi galių išpildyti mūsų reikalavimus. Todėl tos taikinimo komisijos tebūtų tyčinis streikų organizavimo vilkinimas”, – sakė E.Jesinas.

Streikuojantys mokytojai reikalauja, jog nuo kitų metų pradžios jų atlyginimai būtų padidinti beveik trečdaliu. Pedagogai taip pat siekia mažesnių darbo krūvių.

Vakar premjeras Gediminas Kirkilas pažadėjo, kad nuo kitų metų pradžios mokytojų atlyginimai padidės 15 proc.

Į mokyklą reikės eiti

Vakar pirmieji šalyje streikavo Telšių mokytojai. Šiandien dvi akademines valandas nedirbs Zarasų pedagogai.

Klaipėdoje penkiolikoje mokyklų mokytojai streikuos penktadienį. Jie ketina nedirbti dvi pirmąsias pamokas.

Tačiau savivaldybė vakar pareiškė, kad dėl mokytojų streiko mokyklos neturi teisės nepriimti mokinių.

„Jei mokytojai streikuos, tai nereiškia, kad moksleiviai neturi ateiti į pirmąsias dvi pamokas. Esame įsipareigoję tėvams jų vaikams organizuoti ugdymą. Todėl per streiką galbūt bus sukeistos pamokos ar vyks kiti užsiėmimai”, – sakė savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius.

Jis tikino, kad savivaldybė per mokytojų streiką neliks nuošalyje. Esą Švietimo ir mokslo ministerijos teisininkai Klaipėdos valdininkus jau konsultavo, kaip elgtis. Todėl priemonių bus imamasi. mokyklų vadovams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Dėl streikų teisėtumo – konfliktas"

  1. streikininke

    teisuoliai prabilo?

  2. streikininke

    MANAU, KAD TAI PASKUTINIAI ZAKAITIENES IR KIRKILO PASISPARDYMAI, NIEKUR JIE NEDINGS, JEI TIK DAZNIAU IR STIPRIAU PASTREIKUOS MOKYTOJAI

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.