Priedas – tik mokėjusiems įmokas

Esu pensininkas. Turiu 43 metų darbo stažą. Paskutinius 10 metų ūkininkavau, bet turėjau III grupės invalidumą ir buvau atleistas nuo įmokų „Sodrai”. Neseniai buvo priimtas įstatymas dėl priedų prie pensijos už darbo stažą viršijantį 30 metų. Kodėl man šis priedas skaičiuojamas tik už tris darbo metus, o ne už trylika?

Pasak „Sodros” Klaipėdos skyriaus vyriausiosios ryšių su visuomene specialistės Eglės Eivaitės, pensijos priedo už stažo metus dydis apskaičiuojamas dauginant 3 procentus valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos iš kiekvienų iki išėjimo į pensiją mėnesio įgytų pilnų valstybinio socialinio pensijų draudimo stažo metų, viršijančių 30 metų, skaičiaus.

„Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 6 straipsnyje numatyta, kad socialinio draudimo stažas nustatomas pagal priskaičiuotų socialinio draudimo įmokų į Valstybinio socialinio draudimo fondą laikotarpį bei ligos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės), ligos dėl nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo pašalpų bei nedarbo socialinio draudimo išmokų iš Fondo gavimo laikotarpius. Savarankiškai dirbančių asmenų socialinio draudimo stažas nustatomas pagal laikotarpius, už kuriuos buvo sumokėtos socialinio draudimo įmokos.

Todėl jeigu asmuo ūkininkaudamas socialinio draudimo įmokų nemokėjo, ar buvo nuo jų atleistas, šis laikotarpis nėra įskaitomas į valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą, todėl pensijos priedas už stažo metus šiam asmeniui skaičiuojamas ne už 13, o už 3 darbo metus”, – aiškino E. Eivaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.