Japonijos premjeras ir opozicija nesusitarė dėl Afganistano misijos pratęsimo

Japonijos premjerui ir opozicijai antradienį nepavyko pasiekti persilaužimo dėl to, kad būtų pratęsta karinio jūrų laivyno paramos JAV vadovaujamam „karui su teroru” misija, turinti pasibaigti po dviejų dienų.
Premjeras Yasuo Fukuda (Jasuo Fukuda) surengė derybas su pagrindiniu opozicijos lyderiu Ichiro Ozawa (Ičiru Ozava), žadėjusiu kovoti su įstatymo projektu, kuris leistų Japonijai tiekti degalus ir kitokią paramą JAV vadovaujamoms pajėgoms Afganistane.

„Paprašiau jo partijos bendradarbiauti dėl naujojo kovos su terorizmu įstatymo projekto ir paaiškinau padėtį, bet šiandien jokio susitarimo nepasiekėme”, – po susitikimo žurnalistams sakė Y.Fukuda.

I.Ozawa, kuris garsėja įžvalgumu ir siekia pirmalaikių visuotinių rinkimų, yra sakęs, kad oficialiai pacifistinė Japonija neturėtų dalyvauti „Amerikos karuose”.

„Pasakiau jam, kad man tai negali patikti, – žurnalistams sakė I.Ozawa. – Mums reikia turėti principus, ir tai reiškia, kad jei tai ne Jungtinių Tautų operacijos, jos neįmanomos”.

Y.Fukuda teigia, kad Japonija, kaip antroji pagal dydį pasaulio ekonomika, turi vaidinti didesnį vaidmenį užtikrinant saugumą pasaulyje. Jo pirmtakas Shinzo Abe (Šindzas Abė) praėjusį mėnesį atsistatydino iš dalies dėl savo nesugebėjimo pratęsti šios misijos.

Opozicija liepos mėnesį per rinkimus dėl rinkėjų nepasitenkinimo skandalais, kilusiais valdant Sh.Abe, užsitikrino aukštųjų parlamento rūmų kontrolę ir dabar turi galimybių blokuoti įstatymų projektus.

Afganistano misija turi baigtis ketvirtadienį. Pirmadienį Japonija turi pripilti degalų į pakistaniečių eskadrinį minininką, ir tai tikriausiai kol kas bus paskutinis japonų indėlis į karo veiksmus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.