Naftos kaina peržengė 93 JAV dolerių ribą

Naftos kainos pirmadienį didėjo jau trečią dieną iš eilės ir, peržengusios 93 JAV dolerių ribą, pasiekė naują rekordą, nes trumpam penktadaliu sumažėjusi naftos gavyba Meksikoje prisidėjo prie nerimo, kurį kelia ginčas tarp Turkijos ir kurdų sukilėlių, silpnas doleris bei išaugusi žiemos paklausa.

Gruodžio pristatymo termino ateities sandorių JAV lengvos naftos kaina buvo padidėjusi iki 93,20 JAV dolerio. Tačiau vėliau pigtelėjo iki 92,88 JAV dolerio, o tai yra 1,02 JAV dolerio daugiau nei penktadienį.

Londono „Brent” naftos, vienu metu pabrangusios iki 90 JAV dolerių, kaina padidėjo 89 centais – iki 89,58 dolerio.

Kainos šoktelėjo Meksikos valstybinei kompanijai „Pemex” paskelbus, jog dėl prastų orų Meksikos įlankoje ir susikaupusių atsargų terminaluose įmonė mažina gavybą 600 tūkst. barelių per dieną. Tai padidino nerimą dėl tiekimo JAV žiemos sezonu.

„Pemex” atstovas spaudai teigė, jog įmonė turėtų „nedelsiant” atnaujinti gamybą po dviejų dienų praėjus šalčiams. Sekmadienį buvo uždaryti trys pagrindiniai šalies eksporto terminalai.

Atsargos priemonių imtasi prabėgus kelioms dienoms po to, kai audra pasiglemžė 21 naftos darbuotojo gyvybę ir „Pemex” susilaukė aštrios kritikos dėl saugumo standartų.

JAV doleris atpigo iki rekordinių žemumų bendros Europos valiutos – euro – ir pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu, nes JAV valiutos išpardavimas tęsiasi tikintis, jog Federalinis atsargų bankas šią savaitę ir galbūt dar kartą vėliau šiemet sumažins bazinę palūkanų normą.

Euras pirmadienį buvo pabrangęs iki rekordinio 1,4438 dolerio rekordo, tačiau vėliau atpigo iki 1,4413 dolerio lygio – 0,1 proc. didesnio nei JAV prekybos pabaigoje penktadienį.

Dolerio indeksas, atspindintis dolerio kursą šešių pagrindinių valiutų atžvilgiu, sumažėjo 0,15 proc. iki 76,917 punkto. Indeksas akimirkai buvo smukęs iki 76,777 punkto, o tai yra žemiausias lygis per daugiau nei 30 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.