Sala išrinktiesiems

Paskelbus Sočį 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių sostine, rusai buvo tokie laimingi, kad jų galvoje ėmė gimti pačios fantastiškiausios idėjos. Ši tauta visada norėjo būti geriausia ir stebinti pasaulį, o dabar, kai atsirado iš naftos ir dujų uždirbtų pinigų, Kremlius juos skiria ne žmonių gyvenimui pagerinti, o įgyvendinti fantastiškiems sumanymams, kurie pademonstruotų Rusijos didybę.

Kurortinio miesto Sočio krantus skalaujančioje Juodojoje jūroje iki 2014 metų išdygs 350 hektarų dirbtinė sala, savo forma priminsianti Rusijos Federacijos žemėlapį. Šis projektas Rusijoje sudomino visus: politikus, architektus, sportininkus, nekilnojamojo turto specialistus, bedarbius ir, žinoma, oligarchus.

Todėl 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių sostinę Sočį aplankysiantys svečiai be pastogės neliks. Olandų architektas Erickas van Egeraatas teigia, kad 25 tūkst. žmonių galės apsigyventi dirbtinėje saloje, kurią iki 2014 metų planuojama supilti už 16 kilometrų nuo Sočio.

Joje bus įrengtos dvi prieplaukos, trys religiniai centrai skirtingoms konfesijoms, keliai, parkas, prekybos centrai, atsiras daugybė svečių namų, vilų, viešbučių ir net čiurlens didžiausias Rusijos upes primenantys dirbtiniai upeliai. Salą su „žemynu” jungs įspūdingas tiltas.

O kodėl gi ne?

Klausia rusai, jei tokia patriotiškus rusų jausmus atspindinti E.van Egeraato idėja labai patiko net pačiam Kremliui. Be to, kaip sako projekto autorius, „statyti ką nors iš naujo yra daug lengviau, nei rekonstruoti esamus pastatus ar keisti jau pasirašytas sutartis”. Ir jam nė motais, kad toks projektas kainuos apie 4,4 mlrd. eurų (15,18 mlrd. litų), jei Kremlius finansavimą garantuoja. Krasnodaro krašto pareigūnas Jurijus Rysinas taip pat įsitikinęs, kad „tai unikalus projektas Rusijoje. Tikiuosi, mums pavyks šią nuostabią mintį paversti tikrove”.

Rusijos prezidentas V.Putinas nepagailėjo milijardų ir Sočio sovietmečio infrastruktūrai modernizuoti. Tuo labiausiai apsidžiaugė Krasnodaro krašto bedarbiai – pagaliau jie gaus darbo.

Olimpinė pergalė

Šiandienėje Rusijoje Sočis buvo laikomas viena pigiausių poilsiaviečių. Į šį Juodosios jūros kurortą mielai vyksta ilsėtis tie Rusijos gyventojai, kurie negali sau leisti atostogauti Egipte ar Turkijoje.

Tačiau padėtis ėmė keistis vos tik buvo pranešta apie Sočio „olimpinę pergalę”. Jau šią vasarą būsto kainos mieste pakilo 40 procentų. Sočis taip pat sulaukė neregėto viešbučių savininkų bei nekilnojamojo turto specialistų dėmesio. Atsirado daugybė projektų, kurių tikslas – paskatinti miesto bei regiono ekonomikos augimą, taip pat tokių, kaip pasinaudojus olimpiada bus galima išplauti pinigus arba nutekinti juos į savo kišenę. Tiesa, Rusijos prezidentas sako pasiryžęs pats kontruoliuoti, kad nebūtų vagiama.

Nauda – vėliau

Parys rusai iš šio projekto didžiausią naudą gaus ne dabar, o po olimpinių žaidynių. Britų dienraštis „The Independent” teigia: „Greitai rusų milijardieriams nereikės pirkti prabangių vilų Monako ar Prancūzijos pakrantėse. Jie galės leisti pinigus Rusijoje. Turtingiems rusams Sočis galės tapti pajūrio rojumi.”

Visai įmanoma, kad patriotiškai nusiteikę Rusijos verslininkai netrukus ims varžytis dėl teisės nusipirkti vilą dirbtinėje saloje. Tuomet kainos dar labiau pakils, o dirbtinė sala galiausiai taps prestižiškiausiu kurortu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.