Trečdalis lietuvių Konstitucijos neskaitė, bet norėtų ją keisti

Pagrindiniam Lietuvos įstatymui – Konstitucijai trečiadienį sukanka penkiolika metų, tačiau 35 proc. Lietuvos didmiesčių gyventojų prisipažįsta neskaitę šio dokumento, o pusė norėtų jį pakeisti.
Tai rodo savaitraščio „Veidas” užsakymu skambučių centro „Fonitel” atlikta apklausa.

35 proc. respondentų yra skaitę tik atskirus Konstitucijos straipsnius.

Mažiausiai skaičiusių Konstituciją tarp vyresnio amžiaus žmonių, kurie, beje, veikiausiai prieš penkiolika metų referendume ir balsavo už šį dokumentą.

Visą dokumentą išsamiai prisipažino skaitę maždaug trečdalis (29,4 proc.) visų Lietuvos didžiųjų miestų gyventojų. Daugiausiai skaičiusių Konstituciją yra Klaipėdoje, taip pat tarp tarnautojų, įmonių vadovų, verslininkų, moksleivių ir studentų.

Nepaisant to, kad dauguma lietuvių iki šiol neskaitė pagrindinio šalies dokumento ar skaitė tik atskirus skirsnius, dauguma apklaustųjų (53,7 proc.) pasisako už tai, kad ši dokumentą metas keisti. Dar apie penktadalis (17,5 proc.) kalba apie nedideles Konstitucijos pataisas.

Daugiausiai Konstitucijos keitimo šalininkų yra tarp Klaipėdos ir Panevėžio gyventojų, taip pat tarp 18-39 m. amžiaus respondentų. Kad Konstitucijos nereikia keisti, mano tik vos daugiau nei dešimtadalis (13,8 proc.) apklaustųjų.

Paprašyti įvertinti Konstitucinio Teismo (KT) veiklą, daugelis taip pat blaškosi. Maždaug trečdalis (32,1 proc.) neturi nuomonės šiuo klausimu, kitas trečdalis laikosi rezervuotos pozicijos. Penktadalis Konstitucinio Teismo darbą vertina neigiamai, o 14 proc. – teigiamai.

Vertindami ligšiolinius KT vadovus, dauguma apklaustųjų (28,2 proc.) teigiamai vertina dabartinį KT pirmininką Egidijų Kūrį. Jo pirmtakus vertinančių teigiamai yra kur kas mažiau.

Vis dėlto didžiuma respondentų, matyt, nepakankamai gerai susipažinę tiek su paties KT darbu, tiek su jo teisėjais ir veikla. Mat net 41,2 proc. respondentų nežinojo, kaip vertinti KT vadovus.

„Fonitel”, atlikdama apklausą, spalio 18-19 dienomis apklausė 500 Lietuvos didžiųjų miestų gyventojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.