ES ketina įvesti Mėlynąją kortą kvalifikuotiems darbuotojams

Europos Komisija ketina kvalifikuotiems imigrantams iš trečiųjų šalių įvesti Mėlynąją kortą, panašią į Jungtinėse Valstijose išduodamą Žaliąją kortą, praneša BBC.

Ši korta leistų kvalifikuotiems darbuotojams ir jų šeimos nariams gyventi ir dirbti Europos Sąjungoje (ES), kuriai per ateinančius dvidešimt metų reikia 20 mln. kvalifikuotų darbuotojų imigrantų. Daugiausia darbuotojų trūksta inžinerijos ir kompiuterių technologijų srityse.

Tačiau šio plano kritikai teigia, kad dėl tokio Europos noro prisivilioti geriausius vargingose šalyse padidės vadinamasis „protų nutekėjimas”.

Didžioji Britanija, Airija ir Danija galės atsisakyti vykdyti Mėlynosios kortos planą (vadinamasis „opt-out”) , tačiau kitos ES narės turės jo laikytis. Didžiosios Britanijos ministrai teigia svarstą šį planą, tačiau neoficialiomis žiniomis, tokie planai jų nedžiugina.

Remiantis Europos Komisijos pasiūlymu, kuris bus pateiktas antradienio popietę, Mėlynoji korta leis kvalifikuotiems darbuotojams ir jų šeimoms gyventi, dirbti ir keliauti ES. Imigrantai kortą galės gauti tik pateikę pripažintą mokslo diplomą, turės turėti mažiausiai trejų metų darbo patirtį ir turės pateikti darbo pasiūlymą pareigoms, kurių negali eiti ES pilietis.

„Siekiant išlaikyti ir skatinti ES ūkio plėtrą Europai būtina tapti magnetu, pritraukiančiu kvalifikuotą darbo jėgą, – teigiama Europos Komisijos pranešime. – Tam, kad tai būtų pasiekta, ES turi atidaryti jungtinį frontą, o ne skatinti tobulinti imigracijos politiką atskirose šalyse”.

Šiam planui dar turi pritarti visos ES narės. Tačiau jau dabar jam nepritaria Nyderlandai ir Vokietija, o Australijos vyriausybė mano, kad tai „per didelė valdžios centralizacija”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.