Po visuomenininkų šurmulio – tyrimas

Aistros dėl buvusio saldainių fabriko teritorijoje jau prasidėjusių „Jono namų” statybų nerimsta. Gavusi kultūros ministro raštą apie galimus procedūriniuspažeidimus, susijusius su šiomis statybomis, Klaipėdos apskrities viršininko administracija (KAVA) pradėjo tyrimą.

Šalies valdžia statybomis susidomėjo po uostamiesčio visuomeninių organizacijų rengtų akcijų, kuriomis keltas jų teisėtumo klausimas.

Pasak Alternatyvios kultūros paveldo komisijos atstovo Klaipėdai Dainiaus Elerto, šiuos klausimus dar rugsėjo pabaigoje nagrinėjusi Valstybinė kultūros paveldo komisija nurodė sąlygų bei leidimo išdavimo, projektavimo procedūrinius pažeidimus.

Po tokių išvadų šią savaitę KAVA pasiekė kultūros ministro raštas, kuriuo, anot D. Elerto, reikalaujama sustabdyti statybos darbus Turgaus gatvėje 37 ir imtis atitinkamų veiksmų, kad būtų panaikintas statybos leidimas.

Vis dėlto, pasak KAVA vyriausiosios specialistės ryšiams su visuomene Romualdos Čiarienės, ministro raštas nėra įsakymas stabdyti statybas. Tai – informacija apie galimus pažeidimus. Vienas iš jų – ant Nuolatinės statybos komisijos išduoto statybos leidimo trūkstamas Kultūros paveldo departamento atstovo parašas.

„Dar neturime visos informacijos. Turime viską ištirti, tyrimas jau pradėtas. Jeigu pažeidimų bus rasta, bus kreipiamasi į teismą, ir tada stabdomos statybos. Statybos leidimas panaikinamas teismo sprendimu”, – sakė R. Čiarienė.

Tuo tarpu „Jono namų” statytojus – nekilnojamojo turto vystymo bendrovę „InRed” – stebina teiginiai apie senamiestyje neva „niekinamas bažnyčias ir kapus”.

Tikinama, jog iki šiol visi su „Jono namų” statyba susiję darbai vyko pagal įstatymus, vykdant visas paminklosaugininkų sąlygas.

„Vos įsigiję dar sovietų laikais statytą Konditerijos fabriką, puikiai suvokėme šios teritorijos svarbą, todėl gamyba iš čia buvo iškelta. Prieš pradedant naujas statybas, buvo užsakyti archeologiniai tyrimai”, – sakė „InRed” Klaipėdos atstovybės vadovas Vladas Šeporaitis.

Anot jo, archeologai patvirtino spėjimus, jog būtent čia buvo seniausios Klaipėdos bažnyčios liekanos, tačiau įrodymų, jog čia egzistavo ir miesto kapinės, nerasta. Palaikų liekanos aptiktos tik po buvusia bažnyčia, jas šiuo metu tiria mokslininkai.

„Visuomenė turėtų džiaugtis, jog atsivėrė nauji miesto istorijos ženklai, kad jie yra kruopščiai ištyrinėti, o vertingiausios jų dalys konservuojamos ir bus matomos visiems. Į šiuos darbus jau investuoti 700 000 Lt”, – teigė V. Šeporaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.