Nobelio ekonomikos premija paskirta trims JAV mokslininkams

2007-ųjų Nobelio ekonomikos premija pirmadienį buvo paskirta „optimalių mechanizmų teorijos pagrindus” sukūrusiems trims JAV mokslininkams – Leonidui Hurwiczui (Leonidui Hurvicui), Erikui Maskinui ir Rogeriui Myersonui (Rodžeriui Majersonui).
Teorija, kurios pradininku vadinamas L.Hurwiczas ir kurią toliau plėtojo E.Maskinas bei R.Myersonas, padėjo ekonomistams „nustatyti veiksmingus prekybos mechanizmus, reguliavimo sistemas ir balsavimo procedūras”, sakoma komiteto pranešime.

Praėjusiais metais ekonomikos premija buvo apdovanotas amerikiečių mokslininkas Edmundas S.Phelpsas (Edmundas S.Felpsas) už makroekonominės politikos suderinimo laike analizę, paskelbė premijos skyrimo komitetas ir pažymėjo, kad jo darbai padeda geriau suprasti, kaip politika veikia esamos ir būsimųjų kartų gerovę.

Nobelio ekonomikos premija, kuria baigiasi šių metų prestižinių Nobelio prizų savaitė, yra vienintelė, kuri nebuvo įtraukta į šių apdovanojimų autoriaus, švedų išradėjo Alfredo Nobelio testamentą.

1968 metais Nobelio ekonomikos premiją savo trijų šimtų metų sukakties proga įsteigė Švedijos centrinis bankas. Pirmą kartą ji buvo įteikta 1969-aisiais. Bankas taip pat skiria pinigus šiai premijai.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai minimos premijų steigėjo A.Nobelio mirties metinės. 1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, premija pirmą kartą buvo įteikta 1901 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.