Naktinės pamainos – su apribojimais

Dirbu valstybinėje globos įstaigoje. Dažnai darbo grafikai sudaromi taip, kad net tris ar keturias dienas is eilės tenka dirbti naktinėje pamainoje po 12 valandų. Ar įstatymai numato, kiek būtina žmogui ilsėtis po naktines pamainos? Kiek galima dirbti naktinių pamainų iš eilės?

Teisininko Henriko Davidavičiaus teigimu, darbo grafikas negali būti sudaromas taip, kad darbuotojas per darbo savaitę dirbtų keturias naktines pamainas po 12 valandų, nes tuomet susidarytų 48 darbo valandos, kai normali darbo savaitė yra 40 valandų (Darbo kodekso 144 str. 1 d.), o kai kuriems darbuotojams ji nustatyta ir dar trumpesnė (145 str.).

„Jei darbuotojas nėra priimtas dirbti išimtinai tik naktimis – pavyzdžiui naktinė auklė, naktinis sargas ir panašiai, kai jis dirba naktinėje pamainoje, darbo laikas trumpinamas 1 valanda – tai nurodyta Darbo kodekso 154 straipsnyje. Už darbą nakties valandomis nuo 22 valandos vakaro iki 6 valandos ryto apmokama papildomai, bet ne mažiau kaip pusantro karto, kaip ir už virvalandžius, dirbtus virš 40 valandų per darbo savaitę (Darbo kodekso 193 straipsnis)”, – aiškino H. Davidavičius.

Teisininko teigimu, DK 147 str. 3 dalis įpareigoja darbovietės administraciją tolygiai keisti pamainas, todėl jei vieną savaitę darbuotojas dirbo naktimis, kitą savaitę jis turi teisę dirbti tik dienomis (žinoma, jei darbuotojas nėra priimtas dirbti tik naktimis). Be to, neleidžiama be pertraukos dirbti iš eilės dvi pamainas (DK 147 str.4 d.), nes tarp darbo pamainų poilsis darbuotojui turi sudaryti ne mažiau kaip 11 valandų per parą (DK 160 str. 1 d.).

„Jeigu su administracija nesusitariama dėl taikytino darbo rėžimo, darbuotojas, manydamas, jog yra pažeidžiamos jo darbinės teisės, kilusį konfliktą per 3 mėnesius gali perduoti darbo ginčų komisijai, kuri turi būti organizuota kiekvienoje darbovietėje, kai tik gaunas darbuotojo skundas. Šios komisijos nepalankų sprendimą darbuotojas per 14 dienų gali apskųsti apylinkės teismui”, – sakė H. Davidavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.