„Moodys”: Lietuvos laukia iššūkiai, tačiau krizės rizika maža

Vertindama Lietuvos ekonominę padėtį tarptautinė reitingų agentūra „Moodys” teigia, kad Lietuvos ekonomikos laukia daugiau iššūkių, tačiau „didelės krizės” rizika yra maža.

Ekonomistai yra įspėję, kad sparčiai augančios Baltijos šalių, įskaitant ir Lietuvos, ekonomikos gali perkaisti, todėl gali kilti vadinamasis „sunkusis nusileidimas”, kai ūkio plėtra staiga smarkiai sulėtėja.

Šiuo metu Lietuvos skolinimosi reitingas yra A2, o reitingo perspektyva stabili. Tokie įvertinimai rodo, kad yra tikimybė disbalansų, kurie gali sukelti „trikdžių” Lietuvai suartėjant su kitomis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis narėmis, savo metinėje ataskaitoje teigia „Moodys”.

„Per pastaruosius dvejus metus gerokai išaugęs einamosios sąskaitos deficitas yra didelis ekonominis disbalansas, kuris akivaizdžiai nėra tvarus”, – teigiama agentūros ataskaitoje.

Prognozuojama, kad šiais metais Lietuvos einamosios sąskaitos deficitas viršys 14 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). 2005 metais jis sudarė 7,1 proc. šalies BVP.

Tačiau tuo pat metu „Moodys” teigia, kad „didelės krizės rizika yra minimali”, nes užsienio bankai, kaip manoma, sugebės sumažinti paskolų augimą, kuris Lietuvoje pastaruoju metu buvo itin ženklus.

Skandinavijos bankų – „Swedbank”, SEB, „Nordea” ir „DnB NOR” – atėjimas į Baltijos šalys sukėlė paskolų išdavimo bangą, o tai savo ruožtu lėmė vartojimo ir nekilnojamojo turto pirkimo bumą.

„Didėjantis einamosios sąskaitos deficitas daugiausia finansuojamas skolinantis iš užsienio bankų, – sakė „Moodys” vyresnysis viceprezidentas Kenetas Orčerdas (Kenneth Orchard). – Tačiau tai, kad šiuo metu visi vietos bankai priklauso užsienio bankams, o daugiausia skolinamasi iš šių užsienio bankų-savininkų, mažina nerimą dėl refinansavimo rizikos veiksnių”.

„Moodys” teigimu, infliacija, kuri neleido Lietuvai šių metų sausio 1 d. įsivesti bendros Europos valiutos, vidutinėje perspektyvoje nemažės, o tai meta šešėlį ant euro įvedimo perspektyvų”.

Šių metų rugsėjį metinė infliacija paspartėjo iki 7,1 proc., o tai yra didžiausia infliacija per 10 metų. Rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, vartotojų kainos padidėjo 1,4 proc.

Lietuvos centrinis bankas teigia, kad dabartinė infliacija yra normalus konvergencijos proceso dalis. Tačiau „Moodys” mano, kad „lengvasis konvergencijos procesas laikotarpis baigėsi, ir dabar Lietuvos laukia daugiau iššūkių”.

Lietuva tikisi eurą įsivesti 2010 metais ar vėliau, priklausomai nuo infliacijos dydžio. „Moodys” mano, kad Lietuva gali atitikti Mastrichto sutarties infliacijos reikalavimą 2010-2011 metais, tačiau tikslinę ribą Lietuvos infliacijos rodiklis viršys dar kelerius ateinančius metus.

Tuo pat metu agentūra mano, kad ilgas euro įvedimo atidėliojimas neturės didelių neigiamų padarinių ir nekelia grėsmės Lietuvos kreditingumui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.