Grybautojai tapo atidesni arba tiesiog nedėkingas grybų sezonas, spėjo Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro (AKIB) vedėja Ramunė Rutkauskaitė. Lietuvoje kol kas neužregistruotas nė vienas apsinuodijimas grybais.
Anot R. Rutkauskaitės, tarp į ligonines dėl grybų patenkančių pacientų – tik tie, kuriems medikų pagalbos prireikia dėl sutrikusio virškinimo. Palyginti su praėjusių metų statistika, situacija išties džiuginanti.
Nepaisant to, grybautojams patariama neprarasti budrumo ir nerinkti nežinomų grybų, nepasikliauti kitų pasakojimais bei apibūdinimais.
Saugiausia rinkti gerai žinomus grybus: baravykus, raudonikius, voveraites, o prieš išsiruošiant į mišką pravartu būtų pavartyti žinynus, kurių knygynuose pakankamai nemažai ir gana profesionaliai parengtų.
Vyresnio amžiaus žmonėms geriau padėti perrinkti grybus, kad dėl amžiaus ar regos sutrikimų vietoj valgomo į puodą nepatektų nuodingas. Mat kai kurias grybų rūšys gali atskirti tik itin įgudę grybautojai.
„Reiktų nepamiršti, kad grybai sunkiai virškinamas maistas, kuris dar paįvairinamas spirgučiais su grietine, tad juo nereikėtų piktnaudžiauti tris kartus per dieną ir septynias dienas per savaitę”, – priminė R. Rutkauskaitė.
Atsargiai skanauti grybų turėtų sergantieji virškinamojo trakto ir kepenų ligomis. Tokiems ligoniams net nedidelis kiekis šių miško gėrybių gali pakenkti.
Valgyti grybų nerekomenduojama vaikams iki penkerių metų ir vyresnio amžiaus žmonėms, arba bent jau tai neturėtų tapti pagrindiniu raciono patiekalu.
„Lietuvių tauta turi gilias grybavimo tradicijas, tad likčiau nesuprasta, jei išvis uždrausčiau valgyti grybus”, – juokavo biuro vedėja.
Nepaisant to, grybautojai turėtų būti atsargūs ne tik juos rinkdami. Pasitarti su medikais reiktų, jei pavalgius grybų pasijaučiama blogai, nes apsinuodijimo ir virškinimo sutrikimų simptomai labai panašūs: pykinama, viduriuojama, vemiama.
Kuo anksčiau sureaguojama ir suteikiama pagalba, tuo apsinuodijimas būna mažesnis.
Surinktų grybų taip pat nereikėtų ilgai laikyti neapdorotų, nes jie, kaip ir bet kuris maisto produktas, pradeda gesti.
Per sezoną grybais vidutiniškai apsinuodija ir į ligonines patenka apie 200 Lietuvos gyventojų.
Pernai po kelerių metų pertraukos užfiksuotas mirties atvejis, kai vienoje iš Vilniaus ligoninių mirė grybais apsinuodijęs pacientas.
Nors grybų karaliais laikomi dzūkai, tačiau, kaip rodo AKIB duomenys, būtent šio regiono gyventojai dažniausiai apsinuodija. Spėjama, kad taip nutinka dėl mažesnio savisaugos instinkto.