Klaipėdos gidų kompetencija – nepatikrinama

Daug metų visoje šalyje gide dirbusi Janina Narijauskienė po Tarptautinei turizmo dienai skirtos ekskursijos po Klaipėdos senamiestį pasipiktino uostamiestyje rengiamų gidų kompetencija.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (TKIC), organizuojančio gidų kursus, vadovė Romena Savickienė tvirtino, jog gidų profesionalumas – tai ne pažymėjimas, suteikiantis jiems dirbti šį darbą, o praktika ir nuolatinis mokymasis.

Kalbėjo nesąmones

„Nebuvo nei ekskursijos maršruto, nei pradžios, nei pabaigos. Gidė rodė ne svarbiausius Klaipėdos senamiesčio objektus ir paistė su istorija bei faktais prasilenkiančius dalykus”, – tikino J. Narijauskienė, pateikdama vaizdingas citatas iš ekskursijos:

„Klaipėdos pilį pastatė kryžiuočiai tam, kad būtų įkurta Vyskupystė”;

„Klaipėdos parodų rūmai – buvę sandėliai yra aukšti todėl, kad geriau džiūtų grūdai”;

„paštas Aukštojoje gatvėje 13 buvo pastatytas XVIII a., nes čia ėjo Europos pašto kelias”;

„fachverko stiliaus pastatas turi daug rėmų ir angų, kad būtų geresnė ventiliacija”;

„Turgaus ir Tiltų gatvių sankryžoje stovėjo kartuvės ir kaulų laužymo mašina, su kuria bausdavo neištikimus vyrus”;

„R. Midvikio skulptūra „Katinas” turėtų būti miesto simboliu, nes katinas yra nakvojęs policijoje”;

„Teatro aikštėje buvo kultūrinio gyvenimo užuomazga – turgus”;

„teatrą įsteigė masonų ložė”;

„paminklo „Arka” vietoje anksčiau stovėjo Birža, kurios antrame aukšte buvo viešnamis”.

J. Narijauskienė stebėjosi, kad ekskursijos vedėja pateikė melagingą informaciją, jog Taravos Anikės skulptūra 1989 m. buvo atstatyta klaipėdiečių iniciatyva, ilgai pasakojusi apie paminklą „Arka” nepasakė, kokia proga jis buvo pastatytas.

Esą nieko nepasakota apie buvusią Klaipėdos rotušę, Prūsijos karalių Frydrichą Vilhelmą III bei jo žmoną karalienę Luizę ir t.t.

J. Narijauskienė įsitikinusi, kad ši ekskursija atskleidžia KTIC rengiamų gidų kursų spragas.

„Šie kursai yra pinigų plėšimas iš naivių žmonių, nes nieko neduoda, arba jų lankytojai gauna Turizmo departamento patvirtintus pažymėjimus nelankę paskaitų. Su tokiomis žiniomis žmonės negali dirbti gidais ir dezinformuoti turistų”, – teigė ji.

Gidų daug, bet trūksta

Klaipėdos TKIC, turintis Turizmo departamento leidimą užsiimti gidų kursų rengimu, kasmet parengia apie 30 specialistų.
Pasak centro direktorės R. Savickienės, Klaipėdos universiteto dėstytojai, muziejų darbuotojai kursuose dėsto teorinę medžiagą apie Lietuvos ir Klaipėdos krašto istoriją, architektūrą, tarptautinį turizmą, pateikia ekskursijų vedimo metodiką, taip pat moko kalbos kultūros, etikos, retorikos ir kitų dalykų. Aukščiausios kategorijos gidai kursų lankytojams veda užsiėmimus muziejuose, moko vadovauti ekskursijoms.

Atsiskaitę raštu ir surengę ekskursiją kursų lankytojai gauna Turizmo departamento patvirtintus pažymėjimus ir gali vesti ekskursijas po Klaipėdos miestą, Kuršių neriją bei Palangą.

Kursai vyksta nuo spalio iki gegužės tris kartus per savaitę po dvejetą valandų. Vienintelis reikalavimas norintiesiems lankyti gidų kursus – aukštasis išsilavinimas. Kursų kaina – 800 litų.

Šiemet Vakarų Lietuvos gidų kursai prasidės jau už poros savaičių, spalio 16 d. Pasak R. Savickienės, jau vakar norinčiųjų lankyti juos buvo 30 žmonių. Nepaisant didelio susidomėjimo, anot TKIC direktorės, Klaipėdoje nuolat juntamas gidų trūkumas.

„Ypač trūksta gidų, galinčių vesti ekskursijas prancūzų, ispanų, italų kalbomis. Stinga ir profesionalių gidų, vedančių ekskursijas anglų, vokiečių kalbomis”, – sakė R. Savickienė.

Neetatinė „tikrintoja”

Profesionalus gidas, pasak pokalbininkės – tai žmogus, kuris turi ne tik gido pažymėjimą, bet ir praktikos.

Kiek profesionalūs yra gidų kursus pabaigę žmonės, anot R. Savickienės, niekas netikrina, kaip niekas netikrina ir universitetus baigusių žmonių.

„Geri specialistai suranda savo vietą. Apie mūsų centro parengtų gidų darbą sulaukiame daug gerų turistų atsiliepimų ir padėkų. Yra kita bėda – tai nelegalūs gidai – žmonės, atvykstantys su grupėmis iš kitų šalių ir pasakojantys apie mūsų miestą nežinia ką. Mes negalime jų patikrinti, nes neturime tikrintojo etato.

Klaipėdoje tikrinimu užsiima tik viena moteris – ji persekioja mūsų gidus, kritikuoja juos iki ašarų, nors pati vesti nemokamą ekskursiją po Klaipėdos senamiestį Tarptautinės turizmo dienos proga atsisakė”, – replikavo R. Savickienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.