PAR aukso kasykloje išgelbėti pirmieji šachtininkai iš 3 200 įstrigusių žmonių

Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) anksti ketvirtadienį gelbėtojų komandos į žemės paviršių iškėlė pirmuosius 1 350 šachtininkų iš 3 200, kurie įstrigo giliai po žeme vienoje aukso kasykloje, pranešė kasyklos ir profsąjungos pareigūnai.
Kasyklos savininkė „Harmony Gold” teigė, kad gelbėjimo operacija, kurios dėka pirmieji darbininkai buvo iškelti po 15 valandų, vyksta sklandžiai. Tačiau įtakinga kasyklų profsąjunga tvirtino įtarianti, kad nelaimė įvyko dėl aplaidumo.

Generalinis kompanijos direktorius Grahamas Briggsas (Grejemas Brigsas) teigė esąs tikras, kad Elandsrando kasykloje netoli Karletonvilio, esančio į pietvakarius nuo Johanesburgo, nedideliu elevatoriumi į žemės paviršių bus iškelti visi darbininkai.

„Niekas nežuvo ir nebuvo sužeistas… Gelbėjimo operacija gali užtrukti iki dešimties valandų, nes liftas juda gana lėtai, kad išvengtų pavojų… Esu tikras, kad visi bus iškelti”, – sakė G.Briggsas.

Tačiau įtakinga Nacionalinė kasyklų darbuotojų sąjunga (NKS) teigė įtarianti, kad ši nelaimė įvyko dėl „Harmony Gold” praktikos dirbti visą parą.

„Mes įtariame aplaidumą. Dėl nuolatinių operacijų nebelieka laiko atlikti adekvačius patikrinimus”, – žurnalistams sakė (NKS) prezidentas Senzeni Zokwana (Senzenis Zokvana).

Pirmieji šachtininkai buvo iškelti apie 23 val. 30 min. Grinvičo (2 val. 30 min. Lietuvos) laiku, 2,2 km gylyje po žeme išbuvę 15 valandų. Tarp įstrigusių darbininkų yra nuo 150 iki 200 moterų.

„Jaučiuosi laimingas, būdamas ant žemės. Ten buvo karšta ir dulkina. Dabar esu gana alkanas”, – patekęs į šaltą ir vėjuotą naktį sakė 27 metų Zandile Sindiwe (Zandilė Sindivė).

Elandsrando kasyklos darbininkai įstrigo po žeme, kai trečiadienį 8 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku sugedo lifto elektros kabelis, kiek anksčiau sakė „Harmony Gold”, penktosios didžiausios aukso kasyklos pasaulyje, atstovė spaudai.

NKS atstovas spaudai teigė, kad šachtininkai įstrigo ankštoje ertmėje, kur oro temperatūra gali siekti nuo 30 iki 40 laipsnių karščio pagal Celsijų.

G.Briggsas pažymėjo, kad gelbėtojai palaiko ryšį su įstrigusiais darbininkais ir jiems pumpuoja vandenį bei šviežią orą.

„Harmony Gold”, samdanti apie 44 tūkst. žmonių ir 2006 metais iškasusi 680 mln. gramų aukso, iki 2011 metų Elandsrande tikisi pastatyti naują kasyklą ir ją eksploatuoti dar 18 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.