Lietuva ir Baltarusija yra sąjungininkės energetikos srityje – G.Kirkilas

Į Rusijos nemalonę patekusi Baltarusija yra ne oponentė, o greičiau Lietuvos sąjungininkė energetikos srityje, teigia premjeras Gediminas Kirkilas.
„Gal mes čia labiau sąjungininkai, kadangi Baltarusija taip pat patiria spaudimą ir kainų, ir dujų, ir kitų, yra problemos ir su naftos tiekimu. Yra planų, jie pateikė kai kuriuos pasiūlymus trečiadienį. Aš manau, kad čia yra viena sritis, nes tranzitiniai vamzdžiai eina per Baltarusiją”, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė G.Kirkilas.

Pasak jo, kitas bendrumas yra tai, kad Lietuva ir Baltarusija turi bendrą ežerą, šalia kurio stovi Ignalinos atominė elektrinė ir bus statoma nauja jėgainė.

„Todėl šiuo klausimu pas mus yra nemažai bendrų problemų”, – teigė G.Kirkilas.

Baltarusijai šiemet buvo kilę problemų dėl gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos. Šalis buvo priversta grąžinti įsiskolinimus ir mokėti už dujas brangiau.

Baltarusija taiko tranzito mokestį rusiškai naftai nuo šių metų pradžios, taip atsakydama į Rusijos sprendimą įvesti eksporto mokesčius Baltarusijos iš Rusijos perkamai naftai. Rusija šiuo mokesčiu siekia susigrąžinti dalį pinigų, kuriuos Baltarusija užsidirba perdirbdama naftą ir parduodama ją Vakarams.

Lietuvos bendrovė „Mažeikių nafta” nuo praėjusių metų liepos negauna žaliavos neva sugedusiu Rusijos vamzdynu „Družba” ir yra priversta naftą atsigabenti brangesniu jūros keliu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.