Gamtosauginė akcija ,,Tapk šventas valydamas Šventąją 2007″

2007 m. rugsėjo 29-30 dienomis – Robinzonada organizuoja tradicinę gamtosauginę akciją valyti Šventosios upę ir jos pakrantes nuo atliekų. Šiais metais upės švarinimo darbai vyks nuo Ukmergės iki Šventosios santakos su Nerimi.

Pradžia rugsėjo 29 d. (šeštadienį) ~11.00 val. ties autostrados A2 Vilnius-Panevėžys tiltu per Šventąją (aukščiau Ukmergės).

Akcija vyksta jau 5 kartą. Robinzonados darbuotojai, draugai ir pažįstami keliautojai mėgėjai dvi dienas švarins Šventosios upės vagą ir pakrantes nuo poilsiautojų paliktų atliekų. O jų per vasarą susikaupia tikrai dideli kiekiai, nes Šventosios upe plaukioja daug turistų su baidarėmis ir pakrantėse ilsisi daug žmonių. Deja, daugelis jų yra netvarkingi gamtos niokotojai, nesugebantys savo atliekų susirinkti ir išsivežę išmesti tam skirtoje vietoje. Tad tuščiais gėrimų buteliais, maisto pakuotėmis, stiklo šukėmis ir dar visokiomis „gėrybėmis” teršiama gamta. Tarsi niekada daugiau čia negrįš.

„Robinzonas” Linas Semaška jau penktą kartą kartu su talkininkais baidarėmis plaukios upėje, žygiuos pakrantėmis ir rinks atliekas kurių tikriausiai nei vienas jų neprimėtė. Klausiame Lino, ar nepabodo šis nedėkingas darbas. „Kuopiam kitų paliktą mėšlą, nes norime kad Šventoji netaptų atliekų kloaka. Mes mėgstame keliauti, džiaugtis gražia gamta ir matome prasmę tame”.

Surinktos atliekos būna nuplukdomos į surinkimo vietas, pasveriamos, parūšiuojamos ir atiduodamos atliekų tvarkytojams.

Kad svetimo „mėšlo kuopimas” nebūtų nuobodus ir varginantis, akcijos dalyviai kasmet sugalvoja pasilinksminimų. Tai ir naktinis plaukimas iki nakvynės, ir teminiai vakarėliai, marškinėliai akcijos dalyviams, kurie suteikia privilegijų dalyvaujant renginyje sekančiais metais.

Šiuose renginiuose pakviečiami dalyvauti pakeliui esančių miestų (Anykščių, Ukmergės, Jonavos) turizmo informacijos centrų atstovai, miestų gyventojai, baidarių nuomotojai. Visi tie, kuriems turėtų rūpėti krašto grožis ir švara.

Visiems akcijos dalyviams tai ne tik proga atlikti gerą darbą gamtai, bet ir proga bendrauti, pasidalinti patirtais įspūdžiais po vasaros kelionių ir nuotykių.

Aplinkosaugininkas Linas Vainius iš bendrijos „Atgaja” teigia, kad plaukiojimas baidarėmis Lietuvos upėse kasmet populiarėja ir vis daugėja taip laisvalaikį praleidžiančių žmonių. Deja, toks „poilsis gamtoje” yra lydimas vis didėjančio atliekų srauto į gražias ir jautrias gamtines teritorijas, upių pakrantes. Dažniausiai pasitaikančios atliekos yra plastikinė ir stiklinė tara nuo gėrimų, plastikinės ir popierinės maisto produktų pakuotės ir maisto produktų likučiai, vienkartiniai indai, ir dar įvairiausios atliekos. Organinės atliekos suyra per 1-2 metus, tačiau šiukšlės iš plastiko ir stiklo dūlės kelias dešimtis ar net kelis šimtus metų, cheminiais junginiais teršdamos vandenį ir dirvą bei „puošdamos” pakrantes. Didelę dalį atliekų upės nuplukdo į Baltijos jūrą, kuri kaip žinia, yra viena užterščiausių jūrų pasaulyje.

Didėjantis upių, ežerų ir jų pakrančių teršimas kelia daug rūpesčių saugomų teritorijų darbuotojams, kurie priversti tapti parkų ir draustinių valytojais. Todėl kiekviena visuomenės akcija yra labai reikalinga ir laukiama. Baidarių nuomotojai ir turistai mėgėjai turėtų rudeniop grįžti į „žydrąsias trasas” ir padėti upėms išsivaduoti nuo šiukšlių. Tačiau gamtosaugininkai primena, kad švariausiai būna ten, kur nešiukšlinama. Poilsiautojai turėtų susirinkti savo atliekas ir išvykdami išgabenti jas iki artimiausių atliekų surinkimo konteinerių. Kad gamta liktų švari ir būtų malonu čia sugrįžti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.