Pajūris tapo lenktynių trasa

Į Pajūrio regioninį parką pasigrožėti rudeniška gamta atvykstantiems poilsiautojams reikėtų būti itin akyliems, nes juos gali sutraiškyti iki šiol nesutramdomai keturračiais motociklais siautėjantys vandalai.

Jie sau leidžia pramogauti net jautriose kopose, darkyti Plocio gamtinį rezervatą ir gąsdinti paplūdimiu vaikščiojančius žmones.

„Gerai, kad spėjau patraukti savo mažametę dukrą, kuri ramiai žaidė paplūdimyje, nes milžinišku greičiu atlėkė du keturračiai. Negi niekas negali sutramdyti tų bepročių vairuotojų? Kur žiūri policija?” – „Vakarų ekspresui” pasakojo Karklėje gyvenanti dviejų vaikų mama.

Grėsmė žmonėms

Keturračiais Pajūrio regioniniame parke (PRP) siautėjantys „ekstremalai” yra vienas didžiausių aplinkosaugininkų galvos skausmų. Šios transporto priemonės turi būti registruojamos valstybinėje įmonėje „Regitra”, tačiau keturračių savininkai vengia tai daryti dėl aiškios priežastie – jie krečia nesąmones.

„Sekmadienį buvo gražus oras, todėl išėjome su šeima pasivaikščioti pajūriu. Tačiau ramiai to padaryti nepavyksta dėl tų patrakėlių. Jie važinėjasi ne tik paplūdimyje, bet ir Plocio rezervate, kopose. Aš jau nekalbu apie gamtos niokojimą – grėsmė iškyla ir mums, mūsų vaikams”, – dėstė Karklėje gyvenanti mama.

„Vakarų ekspreso” redakcija gavo nuotraukų, kuriose įamžinti sekmadienį keturračiais siautėję poilsiautojai.

Susisiekus su Klaipėdos rajono policijos komisariato Eismo priežiūros poskyrio pareigūnais, šie patikino, kad užfiksuota vaizdinė medžiaga iš esmės nieko nereiškia.

„Mes negalime identifikuoti žmogaus asmenybės, jei jis nėra prieš tai buvęs nufotografuotas policijos pareigūnų ir įtrauktas į prasižengusiųjų sąrašus. Jei transporto priemonė būtų su valstybiniais su numeriais, rastume savininką. Iš esmės policija šiuo atveju bejėgė”, – tikino Eismo priežiūros poskyrio specialistė Erika Varanavičiūtė.

Ji teigė, kad situaciją galėtų palengvinti raštiški pasipiktinusių žmonių pareiškimai, tačiau dėl keturračių. E. Varanavičiūtės duomenimis, kol kas dar niekas nesikreipė.

Kaltas mentalitetas

Kol kas kovoti su pajūrio niokotojais niekaip nepavyksta ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) Gyvosios gamtos apsaugos skyriaus inspektoriams.

Pasak laikinai KRAAD direktoriaus pareigas einančio Rolando Aušros, sulaikyti keturračiu motociklu pajūryje, neleistinoje vietoje, važinėjusį žmogų pavyko tik kartą 2005-aisiais.

„Jis buvo pagautas įvykio vietoje, tačiau nieko mums įrodyti teisme nepavyko. Iš esmės tai jau tapo socialine problema, nes diskomfortą patiria regioninio parko lankytojai. Čia – vandalų mentaliteto reikalas. Buvo problemų su poilsiautojais, jodinėjusiais žirgais rezervate. Mes nuvykome į žirgyną, pasikalbėjome, ir situacija pasikeitė”, – „Vakarų ekspresui” sakė R. Aušra.

Aplinkosaugininkai nutarė suvienyti jėgas ir rengti bendrus reidus su PRP darbuotojais, policijos pareigūnais.

„Dar nebuvo bendro reido, bet bus. Mes neturime priemonių kaip nors blokuoti pajūrį, kad nevažinėtų. Kita vertus, norint pagauti niokotoją reikia juo pačiu tapti, nes transporto priemonės – greitos ir manevringos. Čia galėtų padėti ir viešoji policija. Kol kas – pato situacija”, – sakė aplinkosaugininkas.

Keis taisykles

PRP ekologas Erlandas Paplauskis mūsų dienraštį informavo, kad artimiausiu metu bus kreiptasi į Klaipėdos rajono tarybą. Politikų bus prašoma pakeisti parko lankymo taisykles.

„Dabar parašyta, kad tam nenumatytose vietose draudžiama važiuoti autotransporto priemonėms. Teismuose papuolame į aklavietę, nes keturračiai motociklai teisiškai yra žemės ūkio transporto priemonė. Taisyklėse įrašysim, kad tam nenumatytose vietose draudžiama važinėti bet kokia transporto priemone”, – sakė jis.

PRP direkcija gavo sekmadienį darytas nuotraukas ir sakė, kad bus kreiptasi į policiją.

„Yra Pajūrio juostos įstatymas, kuris draudžia žaloti kopas. Aš jau nekalbu apie tai, kad žmonės siautėja net rezervate. Niokojama NATURA 2000 tinklo teritorija, o Lietuva teisiškai Europos Sąjungai yra įsipareigojusi ją saugoti. Žmonės, prieš apsilankydami regioniniame ar kitokiame valstybės saugomame parke, iš pradžių visada turi susipažinti su jo lankymo taisyklėmis ir jų paisyti”, – teigė ekologas.

Jis patikino, kad PRP vadovybė taip pat neturi priemonių blokuoti keturračius.

„Buvome pajūryje įrengę informacinius stovelius, tačiau juos arba nuplovė jūra, arba jie buvo sąmoningai išdraskyti. Kitas dalykas – trūksta ir pačių aplinkosaugininkų, nes mažinamas etatų skaičius, valstybė visur taupo. Čia reikia bendrų pastangų, nes dabar siautėjimas – nesuvaldomas, ir galo tam nematyti”, – apgailestavo jis.

Vis opesnė gamtos niokojimo problema šiais metais galų gale išjudino ir Aplinkos ministerijos specialistus – bus siūloma sugriežtinti teisės aktų nuostatas dėl dvitakčių autotransporto priemonių naudojimo. Siekiama saugomose teritorijose uždrausti jomis naudotis ne keliuose. Numatoma, remiantis užsienio šalių patirtimi, išnagrinėti galimybes parengti naują įstatymą, kuris reguliuotų važinėjimą ne keliais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.