Japonai paleido savo pirmąjį Mėnulio zondą – „princesę”

Japonija, kuri įsitraukė į varžybas su Kinija, Indija ir JAV mėnulio tyrinėjimų srityje, penktadienį paleido savo pirmąjį Mėnulio zondą, pramintą vienos pasakų princesės vardu, – „Kaguya”.
Raketa su 3 t svorio kosminiu aparatu, kuris skries aplink Mėnulį, 10 val. 31 min. vietos (4 val. 31 min. Lietuvos) laiku buvo paleista iš Tanegašimos salelės, esančios maždaug 1 000 km į pietus nuo Tokijo.

„Kaguya” nuo raketos, kuri skriejo virš Ramiojo vandenyno, atsiskyrė maždaug po 45 minučių, netoli Čilės. Aparatas turi du kartus apskrieti Žemę, o tada nuskristi 380 tūkst. km iki Mėnulio.

„Kaguya” sklandžiai atsiskyrė nuo raketos”, – per tiesioginę transliaciją (www.jaxa.jp) sakė Japonijos kosmoso agentūros komentatorius.

„Dabar palydovai skrieja patys. Tai pirmasis žingsnis, ir (jis) man tikrai padarė įspūdį”, – sakė vienas šiame projekte dalyvaujantis mokslininkas Tatsuaki Okada (Tacuaki Okada).

Japonijos mokslininkai sako, kad 55 mlrd. jenų (1,2 mlrd. litų) vertės aparatas „Selenological and Engineering Explorer” (SELENE) yra techniškai pats sudėtingiausias iš visų Mėnulio tyrinėjimo misijų nuo JAV programos „Apollo”, kuri buvo vykdoma prieš dešimtmečius.

„Jei mums ši programa pavyks, galėsime įrodyti, kad Japonija turi technologijų”, – sakė T.Okada.

Šios misijos metu aplink Mėnulį skries pagrindinis palydovas ir du maži palydovai. Juose yra 14 prietaisų, kuriais bus tyrinėjamas Mėnulio paviršius, gravitacija ir kita. Mokslininkai tikisi, kad tai padės geriau suprasti Mėnulio kilmę ir evoliuciją.

Pačią raketą pagamino „Mitsubishi Heavy Industries Ltd”.

Japonijos kosmoso tyrimo agentūra JAXA yra sakiusi, kad tikisi iki 2025 metų nusiųsti į Mėnulį astronautus, nors Japonija iki šiol nėra pasiuntusi savo žmogaus į kosmosą.

Aparate SELENE taip pat įrengta gero ryškumo televizijos kamera, kuria bus filmuojamas Žemės „patekėjimas” virš Mėnulio horizonto. SELENE aplink Mėnulį skries maždaug metus, kol baigsis jo kuras.

Šio palydovo paleidimas dėl raketos gedimų ir techninių nesklandumų vėlavo maždaug ketverius metus.

Kinija planuoja antrą šių metų pusmetį paleisti Mėnulio palydovą „Chang’e 1”, kuris siųstų į Žemę trimačius atvaizdus, o iki 2010 metų nori nuleisti ant Mėnulio nepilotuojamą aparatą.

Indija savo pirmąjį Mėnulio palydovą ketina paleisti 2008 metais ir svarsto galimybes iki 2020 metų nusiųsti į Mėnulį žmogų.

JAV kitais metais taip pat ketina paleisti Mėnulio palydovą.

Japonijos kosmoso programa 10-ojo dešimtmečio pabaigoje, po dviejų nesėkmingų ankstesnių raketų H-2 startų, buvo sustojusi. 2003 metais japonai turėjo kelios minutės po starto sunaikinti raketą H-2A su dviem žvalgybos palydovais, nes ji nukrypo nuo kurso.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.