Ilgalaikėje perspektyvoje profesionali kariuomenė kainuos pigiau, teigia kariuomenės vadas

Perėjimas prie profesionalios kariuomenės Lietuvai per metus papildomai kainuotų maždaug 40 mln. litų, tačiau, pasak kariuomenės vado generolo majoro Valdo Tutkaus, šie pinigai atsipirks.
„Ilgalaikėje perspektyvoje profesinė kariuomenė kainuos pigiau”, – trečiadienį žurnalistams po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi aiškino V.Tutkus.

Susitikime su prezidentu V.Tutkus ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pristatė Lietuvos pasirengimą pereiti prie profesionalios kariuomenės. Pasak J.Oleko, šį rudenį rengiamasi Seimui teikti tam reikalingas įstatymų pataisas.

„Reikalinga, kad karys, kuriam patikėta įvykdyti vieną ar kitą užduotį, būtų tos srities profesionalas. Neužtenka vienerius metus praeiti šauktinio parengimą ir visam gyvenimui likti pasirengusiam šalies gynybai. Keičiasi ginkluotė, keičiasi veiklos pobūdis, priešininko pasirengimas”, – aiškino ministras.

Jo teigimu, pakeisti dabar kariuomenėje esančius 2 tūkst. šauktinių karių profesionalais kainuotų apie 40 milijonų litų per metus – išlaidos, palyginus su reikalingomis 2 tūkst. šauktinių išlaikyti, patrigubėtų, tačiau vėliau esą atsipirktų.

„Prisiminkime, kad profesionalas karys tarnaus 3 ar 4 metus, o šauktinį reikia paruošti kasmet. Tai mums šiek tiek sumažina mokymo bazę, galbūt geriau saugoma tam tikra technika, kurią kasmet besikeičiant šauktiniui reikia keisti. Geriausias pavyzdys yra batai, nelemti batai – šauktiniui reikia batų metams, profesionalas su gerais batais galbūt gali atitarnauti ir dvejus metus”, – skaičiavo ministras.

Jis taip pat pažymėjo, kad ne visus šauktinius reikia pakeisti profesionalais – profesionalių karių esą reikės mažiau. Pasak ministro, po pertvarkos liks ir savanorių pajėgos.

„Tas yra visur numatyta, kad savanoriai bus kaip aktyvusis mūsų rezervas, bus galimybė ateiti pasirengti šalies gynimui ir kita vertus tai bus aktyvus kariuomenės papildymas esant reikalui”, – aiškino J.Olekas.

Prie profesionalios kariuomenės planuojama pereiti iki 2012 – 2013 metų.

Nuo 2002 metų šauktinių skaičius kariuomenėje mažinamas, o profesinės karo tarnybos karių dalis didėja. Pavyzdžiui, 2002 metais atlikti privalomosios tarnybos buvo pakviesti 6 383 jaunuoliai, planuojama, kad 2012 metais jų turėtų būti tik 1 600.

Tuo pat metu didinamas profesionalų skaičius. Šiais metais profesinės karo tarnybos karių Lietuvos karinėse pajėgose bus 7 930, iki 2012 metų jų turėtų padaugėti iki 8 450.

Bendras ribinis tarnaujančių privalomosios pradinės ir profesinės karo tarnybos karių, karių savanorių ir kitų aktyviojo rezervo karių, kariūnų skaičius 2007 metais nustatytas iki 17 270.

Kaip rodo 2007-ųjų pradžioje BNS užsakymu atlikta reprezentatyvi sociologinė apklausa, daugiau kaip du trečdaliai apklaustų Lietuvos gyventojų pasisako už Lietuvos kariuomenės profesionalizavimą.

Paklausti, už kurį kariuomenės modelį pasisako 68,4 proc. respondentų atsakė remią visiškai profesionalios kariuomenės modelį.

Dabartinį modelį, kai kariuomenė sudaryta tiek iš profesinės karo tarnybos, tiek iš privalomosios tarnybos karių, remia 27,2 proc. apklaustųjų. Nežinojo atsakymo 4,4 proc. respondentų.

Šiuo metu tarp 26 NATO narių, be Lietuvos, šauktinių kariuomenes turi Estija, Norvegija, Graikija, Turkija, Vokietija bei Danija, beje, pastaroji sutrumpino privalomosios tarnybos trukmę iki 3 mėnesių trunkančių mokymų.

2006-siais šauktinių atsisakė kaimynė Latvija, nuo šių metų pradžios jų atsisakė Rumunija, iki 2010 metų pabaigos atsisakys Bulgarija, 2011 metų pabaigos – Lenkija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.