Per uraganą „Felix” Nikaragvoje žuvo 38 žmonės, jūra išmetė į krantą išsigelbėjusius indėnus

Nikaragvoje uraganui „Felix” nusinešus 38 žmonių gyvybes, kariai ketvirtadienį ieškojo daugiau aukų, tuo tarpu kaimyniniame Hondūre jūra į krantą išmetė gyvus 52 indėnus miskitus.
Nuo antradienio vakaro, kai uraganas užgriuvo pelkėtą Rytų Nikaragvos pakrantę, tebėra dingę dešimtys žmonių. Uraganas sugriovė tūkstančius netvirtų namų, o kelius menkai išvystytuose džiunglių rajonuose pavertė dar labiau nepraeinamus.

Tačiau vietos vyriausybės pareigūnai pranešė, kad į krantą Hondūro Rajos uoste, esančiame netoli sienos su Nikaragva, jūra išmetė 52 gyvus miskitus, daugiausia žvejus, kuriuos uraganas nunešė į jūrą nuo mažos salos ir kurie išgyveno, laikydamiesi už lentų ir gelbėjimosi ratų.

„Hondūro vandenyse buvo aptikti 52 Nikaragvos miskitai, kurie buvo tarp maždaug 150 dingusių žmonių”, – telefonu iš Kabo Grasjas a Dijaus miesto, esančio netoli sienos su Nikaragva, sakė pareigūnė Carolina Echeverria (Karolina Ečeverija).

„Jie valandų valandas laikėsi už lentų ir gelbėjimosi ratų”, – sakė ji, pakalbėjusi su pareigūnais Rajoje.

Vėžlius medžiojantys miskitai, gyvenantys medinėse trobelėse izoliuotuose pelkynuose, kuriuose yra daug įlankų ir upių su krokodilais, smarkiai nukentėjo nuo uragano.

Hondūre gyvena apie 35 tūkst. miskitų, o Nikaragvoje – daugiau kaip 100 tūkstančiai.

Nikaragvoje kariai aplink Puerto Kabeso miestą ieškojo daugiau aukų, tuo tarpu Karinis jūrų laivynas mėgino pasiekti gyvenvietes pelkių seklumose ir ant povandeninių uolų.

„Felix” antradienį sausumą užgriuvo kaip itin galingas penktos kategorijos uraganas, bet judėdamas į vakarus trečiadienį susilpnėjo iki atogrąžų audros ir į Pietrytinę Meksikos dalį atnešė tik lietų.

Nikaragvos katastrofų prevencijos viršininkas, pulkininkas Ramonas Arnesto (Ramonas Arnestas) nurodė, kad uragano aukų skaičius siekia 38, bet dar dešimtys žmonių tebėra dingę.

Trečiadienį lankydamasis nusiaubtuose rajonuose, prezidentas Danielis Ortega teigė, kad „Felix” sugriovė apie 9 tūkst. namų. Gyventojai ir kariai mėgino išvalyti gatves nuo išrautų medžių.

„Felix” atgaivino prisiminimus apie uraganą „Mitch”, kuris 1998 metais Centrinėje Amerikoje nusinešė 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.