Ministrė R.Žakaitienė priekaištus atremia pažadais

Streikuoti besirengiantiems Lietuvos mokytojams švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė siūlo „derėtis, kalbėtis ir tartis”, tačiau atlyginimus žada kelti tik kitais metais.

Vakar susitikusi su prezidentu Valdu Adamkumi švietimo ir mokslo ministrė R.Žakaitienė atsiskaitė už vasarą nuveiktus darbus švietimo ir mokslo reformos srityje. Taip pat buvo aptartos mokytojų atlyginimų, mokyklų atnaujinimo problemos.

Didės kitąmet

Mokytojų atlyginimo temą ministrė pavadino labai skaudžia, tačiau permainas pažadėjo ne anksčiau kaip kitų metų sausį. „Kaip valstybės tarnautojams, politikams, taip ir švietimo darbuotojams bus didinamas atlyginimo įkainis”, – aiškino R.Žakaitienė. Tačiau kiek jis didės, ministrė dar negalėjo pasakyti. „Nesu apskaičiavusi, nes nėra norminio akto, kuriame būtų nurodyta, kokiu procentu koeficientas bus padidintas. Tačiau kad jis keisis – neginčytina, Vyriausybė dėl to yra sutarusi”, – sakė R.Žakaitienė. Tikimasi, kad mokytojų uždarbis dar šiemet gali padidėti perskirsčius sutaupytas mokinio krepšelio lėšas.

Ministrės žiniomis, vidutinis mokytojo atlyginimo vidurkis, lyginant jį su bendruoju šalies vidurkiu, dabar yra mažesnis 300 litų ir siekia 1464 litus.

Išklausė studentų pageidavimus

Praėjusią savaitę su valstybės vadovu susitikę studentų organizacijų atstovai teigė, kad R.Žakaitienės vadovaujama Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) nepajėgi vykdyti mokslo ir studijų reformos. „Ministerija yra pajėgi, be to, daug kas priklausys ne nuo jos, o nuo politikų. Ir studentus kviečiame dalyvauti”, – vakar komentavo ministrė.

Studentai taip pat buvo prašę prezidento atitolinti įmokos už mokslą įvedimą tol, kol įsitikins, kad surinktos lėšos bus panaudotos veiksmingai. R.Žakaitienė teigė, kad jokio mokesčio už studijas nebus tol, kol nebus suformuotas paskolų fondas. „Kalbėti apie mokestį galėsime tik tada, kai studijos bus prieinamos kiekvienam ir visiems bus sudaryta galimybė pasiskolinti”, – sakė ji. Fondo ateitį Vyriausybė spręs dar šį mėnesį. Galutinis mokesčio dydis dar nenustatytas.

Prezidentui ir visuomenei vakar buvo pristatytas ŠMM sekretorius Giedrius Viliūnas, nuo šiol atsakingas už reformos vykdymą. „Jo rankose bus visi reformos reikalai”, – po prezidento ir ministrės susitikimo sakė valstybės vadovo patarėja Rita Grumadaitė.

R.Žakaitienė patvirtino, kad studijų reformai įgyvendinti bus kviečiami užsienio ekspertai. Tokių specialistų talkos taip pat reikalavo studentų lyderiai. Pasak R.Žakaitienės, užsieniečių patirties bus semiamasi per konferencijas, jie vertins kai kuriuos reformos projektus. Jų patarimo bus siekiama įgyvendinant būsimas metodikas, ypač vertinant studijų kokybę.

Ministrė sakė, kad per vasarą buvo susisteminta patirtis kuriant Mokslo ir studijų reformos modelį, pradėtas rengti mokslo ir studijų įstatymas. Lapkritį jo projektą peržvelgs Seimas. Įsibėgėja reformos viešinimas, netrukus atsivers jos vartai internete – speciali svetainė.

Įžvelgia diskriminaciją

Jau skelbta, kad studentai siūlo naikinti vakarines ir neakivaizdines studijas, pereiti prie pilnų ir dalinių studijų. Ministrė pareiškė siekį jų kokybę ateityje prilyginti dieninėms, suvienodinti dalyvių sąlygas. Jos nuomone, vakarinių ir neakivaizdinių studijų studentai, kurie sudaro beveik 45 proc. visų studijuojančiųjų, yra šiek tiek diskriminuojami. „Jie moka didesnes įmokas, neturi galimybės skolintis, pažangiausieji neturi konstitucinės teisės nemokėti už mokslą”, – teigė ministrė.

Prezidentas teiravosi, ką ŠMM ketina daryti atnaujindama mokyklas. R.Žakaitienės nuomone, atnaujinimo procesą stabdo brangstančios statybos, darbo jėgos trūkumas ir trumpas laikas, per kurį privalo būti atlikti remonto darbai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.