Ekonomistas: stiprėjantis euras euro zonoje gali sukelti defliaciją

Tolesnis bendros Europos valiutos – euro – stiprėjimas dolerio atžvilgiu gali kelti grėsmę Europos ekonomikai ir šiame regione sukelti defliaciją, mano Nobelio ekonomikos premijos laureatas Robertas Mandelis (Robert Mundell).

Kalbėdamas Niujorke surengtame forume jis sakė, kad dėl nuo 2005-ųjų metų prie 1,40 JAV dolerio artėjančio euro kurso Europa gali pakartoti Japonijos likimą po 1985 metais pasirašyto vadinamojo „Plaza” susitarimo”: Jungtinės Valstijos, Prancūzija, Vakarų Vokietija, Didžioji Britanija ir Japonija susitarė intervencinėmis priemonėmis finansų rinkoje sumažinti JAV dolerio kursą jenos ir Vokietijos markės atžvilgiu.

Būtent tuomet Japonija sutiko dirbtinai padidinti jenos kursą, ir doleris iš karto atpigo jenos atžvilgiu 80 jenų iki maždaug 240 jenų. Tai turėjo didžiulį poveikį Japonijos eksportui, ir šalį daugiau nei dešimtmečiui įstūmė į defliaciją.

1999 metais Nobelio premiją gavęs R. Mandelis, kurį dažnai vadina „euro tėvu” sakė, kad tai gali įvykti ir Europoje. „Iki 1,40 JAV dolerio augantis euro kursas vargina euro zonos ekonomiką, – sakė jis. – Toks augimas didina defliacijos riziką… ir kelia problemų akcijų rinkoje”.

Antrąjį šių metų ketvirtį per metus euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) padidėjo 2,5 proc., o tai yra mažiausias prieaugis nuo praėjusių metų pradžios.

Itin didelį nerimą R. Mandeliui kelia euro lankstumas neseniai kilusios krizės rizikingų paskolų rinkoje. Siekdami apsaugoti savo ekonomikas Jungtinių Valstijų ir Europos centriniai bankai atliko stambias finansines injekcijas, tačiau euro kursas dėl to pakito labai nedaug.

„Pinigų, kurie buvo paleisti į rinką, kiekiai yra milžiniški, – sakė R. Mandelis. – O euro kursas pakito labai nedaug”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.