Prasideda ketvirtasis Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė”

Ketvirtasis dvimiesčio Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė” vėl kviečia jus į mokslo ir technologijų naujienų pasaulį. Sveiki atvykę į Erdvėlaivį vardu Žemė!
Mokslas ir technologijos supa mus vis glaudesniu ratu ir ne visada tai yra malonu. Kompiuteriai, kameros mus stebi, netrukus reklama ims praeivius kalbinti gatvėse, kaip tai nutiko filme „Įspėjantis pranešimas”. Negana to, informacinės technologijos gali sekti kiekvieną mūsų žingsnį. Pasaulis tampa vis labiau permatomas ir globalus. Galime bendrauti su visu pasauliu, bet ar kompiuteriai ir virtualioje erdvėje gimusios pramogos bei pasauliai, kaip žaidimas „Second Life”, netaps mums spąstais? Apie tai ir apie naujausias technologijų tendencijas diskutuosime šiame Mokslo festivalyje.
Jūsų laukia fotografijų paroda „Mokslo veidai”, kurioje išvysite mūsų šalies mokslininkų veidus. Be abejo, tai tik nedidelė dalis žmonių, savo gyvenimą paskyrusių šiai intriguojančiai sričiai. Ta pačia proga susipažinsite su dviem legendiniais pasaulio mokslininkais, tapusiais įžymybėmis. Pirmasis jų – švedas Karlas Linėjus, kuriam šiemet sukaktų 300 metų. Antrasis gimė Škotijoje. Tai bus keista Nobelio premijos laureato Aleksandro Flemingo – antibiotiko penicilino atsitiktinio atradėjo gyvenimo istorija.
Mokslo festivalyje „Erdvėlaivis Žemė” – kino seansai ir diskusijos apie gresiančią žmonijos vienatvę pasauliniame tinkle; lazerių šou ir mokslo naujienų interneto svetainės pristatymas. Eksperimentai, praktikos darbai, ekskursijos ir daug įvairių paskaitų smalsiems moksleiviams bei visuomenei iš visos Lietuvos. Be to, šiemet dalis lektorių aplankys Kauno ir Vilniaus mokyklas.

Taigi, mokslas ne tik žiūri į jus, bet ir ateina į jūsų namus, mokyklas, darbovietes, smegenis. Būkite pasiruošę susitikti su mokslu ir naujausiomis technologijomis, kad nepatirtumėte streso ir galėtumėte su jomis draugiškai sugyventi sparčiai besikeičiančiame XXI amžiaus pasaulyje.

Festivalio programa

VILNIUS

Rugsėjo 7 diena

1. Fotografijų parodos „Mokslo veidai” atidarymas – 17 val. fojė prie VU Centrinių rūmų Teatro salės.
2. Festivalio atidarymas: kompanijos „Lazerinės idėjos” lazerių šou; fotokonkurso nugalėtojų apdovanojimas – 17.30 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.
3. Mokslo naujienų portalo www.mokslofestivalis.eu pristatymas VU Teatro salėje.
4. „Lietuviški animaciniai filmai: menas ir technologijos” (studentų sukurtų animacinių filmų programa) – 18 val. VU Teatro salėje.

Rugsėjo 8 diena

5. Mokslo šou gryname ore „Pamatyk, suprask, nustebk”. Fizikos, biologijos ir kt. eksperimentai – nuo 11 iki 15 val. Nepriklausomybės aikštėje.

Paskaitos:

Rugsėjo 10 diena

6. „Klonavimas: nuo genų iki žmogaus” – dr. Margarita Leckienė – 15 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.
7. „Veidas – sielos ir ligų veidrodis” – dr. Algirdas Utkus – 17 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.

Rugsėjo 11 diena

8. „Biofarmacija – naujos kartos saugūs ir efektyvūs vaistai” – dr. Edita Mištinienė – 15 val.

VU Centrinių rūmų Teatro salėje

9. „Tvarka ar chaosas: kas geriau? Slaptasis gamtos kodas – fraktalai” – prof. Saulius Juršėnas – 17 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.

Rugsėjo 12 diena

10. „Lietuviškojo lazerio profesija” – Domas Paipulas – 15 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.
11. Vaikų universitetas su „VAGA”: „Kodėl išnyko dinozaurai?”- prof. Gediminas Motuza (4 – 7 klasių mokiniams) – 17 val. VU Centrinių rūmų Teatro salėje.

Praktikos darbai, parodos:

Speciali VU Gamtos fakulteto programa (M. K. Čiurlionio g. 21/27):

12. „Mikrobiologijos reikšmė biotechnologijos vystymuisi” – prof. Donaldas Čitavičius – rugsėjo
10 d. 13 val. ir 15 val.

13. „Geologinis klimato kaitos metraštis”. Ekskursija po VU Gamtos mokslų fakulteto Geologijos muziejų – Eugenija Rudnickaitė – rugsėjo 11 d. 16 val. ir 19 val.

14. ,,Gyvybė – problematiškas Žemės stebuklas. Gyvūnijos įvairovė nuo bestuburių iki žinduolių”. Ekskursija po VU Gamtos mokslų fakulteto Zoologijos muziejų – dr. Grita Skujienė – rugsėjo 12 d. 14 val. ir 16 val.

15. „Biofizikinės technologijos – kelias į savęs pažinimą” – prof. Osvaldo Rukšėno paskaita apie biofizikos studijas Vilniaus universitete ir naujų technologijų panaudojimą nervų sistemos tyrimuose, ekskursija po mokslines laboratorijas – rugsėjo 13 ir 14 d. 16 val.

16. „VU herbariumas -Lietuvos botanikos istorijos liudininkas”. Ekskursija po VU Gamtos mokslų fakulteto herbariumą – Doc. Jonė Rukšėnienė – rugsėjo 12 d. 13 val.

17. „Binarinė augalų nomenklatūra – Karlo Linėjaus idėjos triumfas” – Gintarėlė Jurkevičienė – rugsėjo 8 d. 12 val.

18. „Naudingų iškasenų formavimasis ir eksploatacija – dabartis ir perspektyvos” – prof. Algirdas Jurgaitis – rugsėjo 10 d. 13 val. VU Gamtos mokslų fakultete.

19. Speciali pažintinė programa „XXI amžiaus transportas: geležinkeliai” – rugsėjo 10 d. ir 11 d. (Mindaugo g. 12/14).

20. „Žmonės ir kompiuteriai”. Lenkų rež. Witoldo Adameko filmas „Vien@tvė tinkle”, o po seanso – diskusija apie informacinės visuomenės evoliuciją. Fantastika, kaip socialinio modeliavimo instrumentas. Dalyvauja psichiatras ir IT specialistas – rugsėjo 11 d. 17 val. kine „Skalvija” ir 12 d. 18 val. kavinėje „Double coffee” (Gedimino pr. 50).

21. „Efektingoji fizika” – pamatyk, nustebk, suprask! – demonstruoja VU Fizikos fakulteto studentai: Justas Krištaponis, Justinas Baužys ir kt. – rugsėjo 10 d. ir 11 d. 16 val. VU Fizikos fakulteto Didžiojoje fizikos auditorijoje.

22. Mykolo Romerio Universiteto diena – rugsėjo 15 d. nuo 10 iki 15 val. MRU patalpose.

KAUNAS

Paskaitos:

Rugsėjo 12 diena

23. „Nuotolinis mokymasis – mitai ir realybė” – prof. Aleksandras Targamadzė – 15 val. KTU Auloje.

24. „Transplantacijos stebuklai ir problemos” – gyd. Stasys Auškalnis – 17 val. KTU Auloje.

Rugsėjo 13 diena

25. „Abstrakcija ir realybė. Vaizduotės lavinimas. Kūryba kaip vadybos instrumentas” – dr. Edmundas Brazauskas – 15 val. KTU Auloje.

26. „Medikų požiūris į paukščių gripą” – doc. Daiva Vėlyvytė – 17 val. KTU Auloje.

Rugsėjo 14 diena

27. Energetikos popietė: šiuolaikiniai branduoliniai reaktoriai; kokių specialistų reikia naujai atominei elektrinei; kur mokytis ,,branduolinių” specialybių – Gediminas Adlys (KTU Fizikos katedra, Lietuvos atomo forumas) ir Branduolinės energetikos departamento direktorius Marius Grinevičius – 15 val. KTU Auloje.

28. „Penicilino žmogus daktaras Flemingas arba kaip netyčia gauti Nobelio premiją” – dr. Daiva Janulaitytė – Gunther – 17.30 val. KTU Auloje.

Praktikos darbai:

29. „Nuostabioji fizika”. Intriguojantys fizikos eksperimentai (išlaikantys kryptį erdvėje
giroskopai, elektromagnetinės patrankos pirmtakas, bandymai su elektronais ir t.t.) – prof. Julius Dudonis, Virgilijus Minialga, Zenonas Šleinius (KTU Fizikos katedra) – rugsėjo 15 d. 11 val. ir 13 val. KTU Fundamentaliųjų mokslų fakultete, 325 auditorijoje.

30. „Ar mokate dirbti su kompiuteriu?” (Europos kompiuterinio raštingumo programa ECDL. Programos pristatymas, susiejant ją su Lietuvos kompiuterinio raštingumo standartu. Renginio dalyviams suteikiama galimybė nemokamai laikyti bandomuosius skirtingų lygių kompiuterinio raštingumo testus. – dr. Alfredas Otas ir E. Jačėnas – rugsėjo 15 d. nuo 10 val. iki 13 val. KTU Kompiuterinio raštingumo centre (Studentų g. 50 – 207 k.) ir Informacinių technologijų mokymo centre Kaune (Kęstučio g. 59 – 32).

31. Mokslo šou gryname ore:

KMU: „Kaip atgaivinti žmogų” – demonstruoja Kauno Medicinos universiteto Ekstremaliosios medicinos katedros ir UAB „Krizių tyrimo centras” specialistai;

VU: „Efektingoji fizika” – pamatyk, nustebk, suprask! – demonstruoja VU Fizikos fakulteto studentai: Justas Krištaponis, Justinas Baužys ir kt.
VDU: Moksliniai eksperimentai gali virsti mažais stebuklais mūsų buityje. Tačiau kartais net nesusimąstome, kodėl ir kaip visa tai vyksta. Netgi buitinės priemonės kartais gali būti stebuklo pradžia. Užsuk ir pamatyk paprastų ir nuostabių dalykų! – demonstruoja Vytauto Didžiojo univesiteto studentai: Arvydas Dapkūnas, Vykintas Baublys, Judita Žukauskienė.
KTU programa: Išskirtinio triukšmo matavimai gatvėje; kiek foninį triukšmą mieste keičia troleibusai ir „gatvės rėksniai” – prof. Vitalijus Volkovas, inž. Saulius Slavickas ir dr. Ramūnas Gulbinas; „Kalbanti” reklama – dr. Vladas Juška; Pjezo efektas ir naujos kartos „Lego” žaislai; jėgos ir reakcijos treniruokliai – matuokliai.
Atominė energetika Lietuvoje ir pasaulyje, įdomioji fizika ir matematika – demonstruoja KTU studentų korporacija „Tautito”, KTU Radijo klubas, KTU Fundamentaliųjų mokslų fakultetas, KTU Informatikos fakultetas, KTU Elektros ir valdymo inžinerijos fakultetas, KTU Telekomunikacijų ir elektronikos fakultetas ir kt. – rugsėjo 15 dieną nuo 11 iki 15 val. Palapinėse Vienybės aikštėje Kaune.

Festivalis internete: www.mokslofestivalis.eu

Visi renginiai nemokami

Informacija apie renginius teikiama telefonu 8-698-32360

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prasideda ketvirtasis Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė”"

  1. o

    8)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.