Kauno dramos teatras pradeda naująjį sezoną

Savo 88-ąjį sezoną teatras vaidins visose keturiose scenose. Statybininkai yra įsipareigoję iki lapkričio 1 dienos beveik baigti pagrindinio teatro foje rekonstrukciją ir grąžintį jį žiūrovams, todėl visą sezoną dar nerestauruotoje Didžiojoje scenoje vėl bus rodomi spektakliai.
Vasarą Kauno dramos teatras neteko stogo. „Teatras be stogo” bei jame kuriantys aktoriai ir šiais metais bus įamžinti Andriaus Ciplijausko fotografijose, kurios sudarys naują teatro kalendorių. Kauno drama naujam sezonui, kurio šūkis yra „Teatras be stogo” rengia du festivalius ir septynias premjeras.
Jau ne pirmus metus bandantis sudominti teatru jaunimą, šįmet pastarajam Kauno dramos teatras skiria net pusę sezono. Naują sezoną rugsėjo 7 dieną pradės paskutinė praėjusio sezono premjera, Michalo Walczako „Kelionė į kambario vidų” (rež. Agnius Jankevičius). O spalio 12-14 dienomis teatras rengia jaunimo multikultūrinį festivalį „Teatro fantomas”, kurio metu bus pristatyta premjera – spektaklis vaikams ir paaugliams „Medėjos vaikai” (rež. Antanas Gluskinas) pagal to paties pavadinimo Suzanne Osten ir Pero Lysanderio pjesę. Šios pjesės premjera 1975 m. Stokholmo teatre buvo sutikta kontraversiškai ir pradėjo naują probleminio teatro vaikams kryptį. Šįmet ji galų gale yra statoma Lietuvos scenoje. Spektaklyje vaidina Lietuvos muzikos ir teatro akademijos trečiojo kurso studentai (kurso vadovas Gintaras Varnas). Festivalio programoje bus parodyti ir kiti, jaunosios auditorijos jau pamėgti Kauno valstybinio dramos teatro spektakliai – „Žvaigždžių kruša” ir „Švyturys” (rež. Gintaras Varnas) bei „Kelionė į kambario vidų”. Festivalio svečiai – teatro laboratorija „Atviras ratas” su satyrine poema K. Binkio kūrybos motyvais „Sparnuotasis Matas” (rež. Aidas Giniotis). „Teatro fantomo” lankytojai turės progą iš pasyvių stebėtojų tapti aktyviais renginio dalyviais – jiems bus pasiūlyta dalyvauti įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse, diskusijose. Jau dabar visi norintys yra kviečiami dalyvauti video ir foto konkurse „Padaryk teatrui” – mat šio festivalio metu vienas vakarinis renginys bus skiriamas jaunųjų menininkų video darbų peržiūrai. Teatro dekoracinėje bus surengtas ir alternatyvios muzikos koncertas. Tris dienas teatras bus atviras jaunimui ir įvairioms meninėms veikloms.
Patiems mažiausiems žiūrovams šį sezoną ruošiamas spektaklis „Atsargiai – baubai!!!”, kurį režisuoja jauna režisierė Agnė Dilytė, laimėjusi pernai skelbtą pasakos režisieriaus konkursą. Gruodį mažuosius džiugins ir jau pamėgtas, o šiemet atsinaujinęs spektaklis „Meškos trobelė” (rež. Danutė Juronytė).
Lapkritį režisierius Gintaras Varnas išleis naują spektaklį „Ruzvelto aikštė” pagal Dea Loher pjesę. Tai naujausia ir galbūt šilčiausia, balansuojanti tarp juoko ir ašarų, mirties ir dainos, žiaurumo ir almodovariškos šypsenos Dea Loher pjesė (2005 G. Varnas KVDT scenoje pastatė jos pjesę „Nekalti”). Spektaklio scenografiją kuria Gintaras Makarevičius, o kostiumus – Juozas Statkevičius, vaidina Viktorija Kuodytė, Dainius Svobonas, Daiva Stubraitė, Gytis Ivanauskas.
Žiūrovų šį sezoną laukia dvi skirtingos istorijos apie vyro ir moters santykius. Arvydo Lebeliūno režisuojamas spektaklis „Juodas paukštis” pagal Adamo Rappo pjesę nukels žiūrovus į New Yorką, o vasarį pristatomas Raimundo Banionio spektaklis pagal Erick Schmidt pjesę „Smulkūs vedybiniai nusikaltimai” dviejų sutuoktinių gyvenimą nušvies detektyvinėje šviesoje.
Kovą į teatro sceną grįš didysis Šekspyras, kurį vaidinti yra pasiryžę LMTA Gintaro Varno kurso aktoriai. „Šekspyriada” tai jaunatviška ir gal kiek chuliganiška Šekspyro versija, paremta kelių pjesių montažu, balansuojanti tarp komedijos ir tragedijos.
Pavasarį žiūrovus vėl sukvies antrą kartą rengiama „Lietuvių šiuolaikinės dramos panorama”. Geriausių lietuviškų pjesių skaitymus šiais metais režisuos LMTA režisūros kurso studentai.
Šį jaunatvišką sezoną užbaigs latvių komanda – režisierė Mara Kimelė su scenografu Andriu Freibergu statys garsųjį Antono Čechovo „Dėdę Vanią”.
Svarbiausios sezono užsienio gastrolės teatro laukia lapkritį – spektaklis „Nusikaltimas ir bausmė” dešimt dienų bus vaidinamas Paryžiuje, Les Gemeux teatre.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.