10 patarimų ieškantiems naujo kompiuterio

Artėjant naujiems mokslo metams, ne vienas pagalvoja ir apie naują darbo bei laisvalaikio įrankį – kompiuterį.

Šiandien jais naudojasi dauguma moksleivių ir studentų, kompiuteriai vis labiau populiarėja ir namuose. Šių metų pradžioje juos turėjo 4 iš 10-ies Lietuvos namų ūkių, o per ketverius metus Lietuvoje kompiuterius namuose turinčių gyventojų skaičius išaugo daugiau kaip dvigubai.

Išsirinkti tinkamą kompiuterį gali būti ne taip paprasta – šių įrenginių pasiūla tikrai didelė, daugelis iš jų skiriasi savo pajėgumais, funkcionalumu ir kaina. Be to, kompiuterio pirkimas – tai gana rimta investicija, galinti pareikalauti nemažos šeimos biudžeto dalies.

„Hewlett-Packard” asmeninių įrenginių grupės rinkodaros vadovė Baltijos šalims Evelina Rimkienė prieš renkantis kompiuterį pataria atidžiai pasverti visus „už” ir „prieš”, įvertinti šeimos narių poreikius, kompiuterio tipą bei technines savybes. Be to, rūpinantis darnia namų aplinka, derėtų nepamiršti ir kompiuterio išvaizdos.

E. Rimkienė renkantis naują kompiuterį siūlo įvertinti 10 pagrindinių aspektų.

1. Mobilumas. Šiandieniniai nešiojamieji kompiuteriai savo savybėmis niekuo nenusileidžia stalo kompiuteriams ir tampa vis populiaresni. Lengvi ir patogūs nešiotis įrenginiai suteikia daugiau galimybių dirbti nevaržomai. Tad įsigijus tokį įrenginį, jį bus galima pasiimti į biblioteką ar sodybą, dirbti patogiai įsitaisius fotelyje ar ant lovos namuose. Nešiojamasis kompiuteris tiks įvairiems darbo ir laisvalaikio atvejams.

2. Patikimumas. Stalo kompiuterį patariama rinktis tiems, kurie neketina mobiliai dirbti. Be to, stalo kompiuterį galima rinktis ir dėl saugumo – jeigu namuose yra mažų vaikų, nešiojamąjį kompiuterį jie gali lengviau numesti ar sugadinti.

3. Įvairiapusis darbas. Nuo kompiuterio širdies – procesoriaus – priklauso daugelis kompiuterio atliekamų užduočių. Itin galingas procesorius reikalingas tik su grafikos programomis dirbantiems specialistams ir žaidimų entuziastams. Norint dirbti sklandžiai, užtenka vidutinių pajėgumų procesoriaus. Vis tik rekomenduojama, kad jis turėtų kelis branduolius. Taip bus galima vienu metu be trukdžių dirbti su įvairiomis užduotimis, pavyzdžiui, rašyti tekstą, naršyti internete ir klausytis muzikos.

4. Greitis. Kompiuterio greitis priklauso ir nuo jo „smegenų”. Joms galima prilyginti kompiuterio aktyviąją atmintį. Atminties dydis lemia, kaip greitai kompiuteris atliks įvairias užduotis. Sklandų darbą ir pramogas užtikrins 1024 MB dydžio aktyvioji atmintis. Tiems, kurie iš savo kompiuterio reikalauja ypač didelių pajėgumų, nepamaišys ir dvigubai didesnė atmintis. Jeigu kompiuteris bus naudojamas žaidimams, jam bus reikalinga galinga vaizdo posistemė su kuo didesne aktyviąja atmintimi.

5. Talpa. Kuo didesnis kietasis diskas, tuo daugiau duomenų jame galės tilpti. Didelis diskas labiausiai reikalingas norint į jį sutalpinti daug muzikos ir filmų failų. Šiandien populiariausi kompiuteriai su 120 GB talpos ir didesniais kietaisiais diskais. Tiesa, kompiuterio disko talpą galima bet kada išplėsti prie jo prijungus papildomą išorinį kietąjį diską.

6. Monitorius. Įprasto stalo kompiuterio monitoriaus įstrižainė siekia 19 colių. Tačiau norint išnaudoti visas naujosios operacinės sistemos „Windows Vista” galimybes ar per kompiuterį dažnai žiūrint filmus, pravers didelis plačiaekranis monitorius. Tuo tarpu optimali nešiojamojo kompiuterio monitoriaus įstrižainė yra 14 colių.

7. Papildomos savybės. Renkantis kompiuterį verta atsižvelgti ir į papildomas jo savybes – belaidį ryšį, atminties kortelių skaitytuvą, interneto kamerą ir kt. Į kompiuterį integruota ir kartu su juo parduodama įranga kainuos mažiau negu ją įsigyjant atskirai. Tačiau jei, pavyzdžiui, neturite skaitmeninio fotoaparato ar nuotraukų perkėlimui naudojamas USB kabelis, kortelių skaitytuvo gali ir neprireikti.

8. Patogumas. Daugiau galimybių užtikrina specialūs priedai, pavyzdžiui, tam tikri lopšiai papildo įvairių kompiuterio jungčių skaičių. Tokį įrenginį taip pat galima naudoti ir kaip stovą, kuris nešiojamojo kompiuterio ekraną pakelia į akių lygį ir leidžia patogiau dirbti.

9. Stilius. Tiems, kurie rūpinasi savo namų aplinka, rekomenduojama ieškoti išskirtinio dizaino kompiuterių. Dabar rinkoje yra nedidelių, aptakių formų stalo kompiuterių arba įmantraus dizaino nešiojamųjų kompiuterių.

10. Programinė įranga. Kartu su kompiuterio parduodama programinė įranga taip pat kainuos pigiau negu ją perkant atskirai. Svarbiausia kompiuterio programinė įranga yra jo operacinė sistema, kuri turėtų būti iš anksto įdiegta į naują kompiuterį. Taip bus galima iš karto pradėti dirbti įsigytu įrenginiu ir nereikės papildomos specialistų pagalbos. Šiuo metu daugelis kompiuterių parduodami su naująja operacine sistema „Windows Vista”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.