Kairiarankiai per nagus nebegauna

Artėjant Tarptautinei kairiarankių dienai pasmalsavome, ar patogiai tokie žmonės jaučiasi dešiniarankių daugumos pasaulyje.

Kad pirmadienį, rugpjūčio 13-ąją, bus minima Tarptautinė kairiarankių diena, nežinojo nė vienas iš „Lietuvos žinių” kalbintų pašnekovų. Gyvenimu jie nesiskundžia, bet kartais iš mandagumo, bent jau valgydami, naudojasi dešine ranka.

Močiutė stengėsi

Buvęs televizijos muzikinio šou „Dangus” dalyvis Antanas Nedzinskas džiaugiasi, jog pirmadienį visi kairiarankiai galės švęsti. „Močiutė stengėsi mane perauklėti, kad būčiau dešiniarankis, – prisimena vaikinas. – Ir darželio auklėtoja bandė. Tačiau joms nekaip sekėsi. Aš rašau kaire ranka. Dešine galiu valgyti, jei esu viešoje vietoje. O namie – taip, kaip man patogu. Manau, jei žmogus viską ima į kairę ranką, tegul taip ir būna. Mano mama pedagogė pastebėjo, kad kairiarankių moksleivių vis daugiau.”

Kairiarankis dainininkas turėjo problemų, kai mokėsi groti gitara. Galiausiai šį instrumentą jis padėjo į šalį. Ypač nepatogu jam naudotis žirklėmis.

Antanui patinka, kad dirbant kompiuteriu visai nesvarbu, kurią ranką valdai geriau. „Nereikia per daug savęs lepinti, prie visko priprantama ir nėra taip blogai”, – kaip jaučiasi tarp dešiniarankiams skirtų daiktų aiškina atlikėjas. Be to, Antanas gali stebinti kaire ranka dalydamas autografus.

R.Berankio treneris – kairiarankis
Jaunos teniso žvaigždės Ričardo Berankio treneris Remigijus Balžekas pasakoja, kad suprato esąs ne iš dešiniarankių daugumos, kai pradinėse klasėse gaudavo per nagus, bandydamas rašyti kaire ranka. Dabar jis rašo dešine, o visa kita daro, taip pat ir tenisą žaidžia, kaire. Kokių nors nepatogumų pasaulyje, kuris pritaikytas dešiniarankiams, nejaučia. „Amerikoje žaidžiu golfą, ten yra lazdos kairiarankiams, tad nėra jokių problemų”, – sako R.Balžekas. Apie specialias parduotuves kairiarankiams jis yra girdėjęs, bet tokiose niekada nesilankė. Anot R.Balžeko, pasaulyje yra gerų restoranų, kuriuose būtų nemandagu valgyti kaire ranka, tada jis šaukštą, šaukštelį ar peilį ima į dešinę.

Šiais laikais jau niekas nebando „perauklėti” kairiarankių. Tačiau piktumo, kad kadaise buvo verčiamas rašiklį laikyti dešinėje, R.Balžekas nejaučia. „Svarbu mokėti gerai rašyti, man vis viena, su kuria ranka tai darai”, – sako jis. Vis dėlto R.Balžekas įsitikinęs, kad prievartos kairiarankių atžvilgiu negalima naudoti, žmogus turi viską daryti taip, kaip jam patogu.

Pakeitė profesiją

Muzikologė Vita Gruodytė moka rašyti abiem rankomis lyg per veidrodį. Kad yra kairiarankė, ji sužinojo mokykloje. „Pamenu, kai pirmoje klasėje pasiėmiau rašiklį į kairę ranką, mokytoja be jokių paaiškinimų, bet visai nepiktai, perdėjo į dešinę. Pataisė maždaug taip, kaip pataisomas kokio nors įrankio laikymas dar nežinančiam, kaip juo naudotis, – pasakoja muzikologė. – Jokios traumos dėl to nejaučiau. Pamaniau, turbūt taip reikia. Taip ir išmokau rašyti dešine, nors visa kita dariau ir iki šiol darau kaire. Tik kokioje penktoje klasėje, kai pastebėjau vieną bendraklasį rašant kaire, supratau, kad ir aš kairiarankė. Visą laiką man ir liko didžiausia neišspręsta mįslė, kas ir kodėl jam pirmoje klasėje leido išmokti rašyti kaire ranka, o man neleido. Į jį žiūrėdama tuomet pabandžiau ir aš, bet buvo, matyt, per vėlu, nes rašiau pernelyg lėtai. Šiek tiek prasilavinau, kai po kelerių metų susilaužiau dešinę ranką. Rašiau spausdintinėmis raidėmis jų nejungdama, kaip rašytų bet koks dešiniarankis. Tada pastebėjau, kad daug lengviau rašyti iš dešinės į kairę, kitaip tariant, veidrodiniu principu. Dabar manau, kad turbūt man būtų lengva hebrajų kalba rašyti. O visai neseniai pastebėjau ir tai, kad galiu, pasirodo, rašyti vienu metu ir vienodu greičiu į abi puses. Tai suteikia neįtikimą vidinės pusiausvyros jausmą.”

Kairiarankiškumas turėjo įtakos V.Gruodytei renkantis profesiją. Ji grojo smuiku, ir kai tuometinėje J.Tallat-Kelpšos aukštesniojoje muzikos mokykloje kūriniai pasidarė techniškai sudėtingesni, pastebėjo, kad norisi instrumentą laikyti ne kairėje, o dešinėje rankoje. „Kadangi rasti tokio smuiko buvo turbūt neįmanoma, o ir persimokyti viską iš naujo būtų buvę sudėtinga, ir dar taip vėlai, perėjau į muzikologiją. Dabar to, žinoma, visai nesigailiu”, – kaip pakeitė profesiją prisimena V.Gruodytė.

Ji keistai jaučiasi dešiniarankiams pritaikytame pasaulyje. „Žirklės beveik nekerpa, kerpant kaire. Durų rankenos beveik visos pritaikytos dešiniarankiams. O labiausiai nervina viešbučiuose prie sienos pritaisyti plaukų džiovintuvai, visuomet iš dešinės veidrodžio pusės. Kaip ir sriubos samčiai su snapeliais. Jais iki šiol nemoku naudotis. Arba, pavyzdžiui, namie reikia sugalvoti taip pastatyti lyginimo lentą, kad prie jos galėtų lyginti visi šeimos nariai. Aš ir pavaras automobilyje mieliau perjunginėčiau kaire. Sakau, gal reikėtų išbandyti angliškas? Na, bet yra ir šiokių tokių privalumų. Pavyzdžiui, galiu be vargo sau pasidaryti abiejų rankų manikiūrą”, – nusišypso pašnekovė.

Tikinama, kad kairiarankiai dažniau pakliūva į nelaimingus atsitikimus. V.Gruodytė mano: „Gal jie tiesiog prasčiau orientuojasi ir blogiau prisitaiko dešiniarankių pasaulyje. Tiesia kairę ranką ten, kur reikia tiesti dešinę. Normalios spintos duris atidarinėdamas kaire, trinktelėsi tiesiai sau į kaktą.”

Muzikologė žino apie specialias parduotuvės kairiarankiams, bet jose nesilanko. „Jei esi kairiarankis, tai nereiškia, kad esi dvigubai turtingesnis už dešiniarankius, kad galėtum už tuos pačius kasdienius įrankius mokėti dvigubai. Kita vertus, dabartiniame pasaulyje jau yra labai daug pokyčių. Pavyzdžiui, dvipusiai bulvių skutikliai, nešiojamieji kompiuteriai, kuriuose nebėra pelės, ir daug kitokių dešiniarankiams net nepastebimų smulkmenų”, – sako pašnekovė.

Apie Tarptautinę kairiarankių dieną muzikologė nėra girdėjusi. Ji mano, kad iš tokios dienos realiai nėra jokios naudos. „Juk neperdarysi dešiniarankių sukurto pasaulio vienai dienai, kad ir dideliam visų pasaulio kairiarankių džiaugsmui”, – teigia V.Gruodytė.

Rastas genas

Neseniai buvo pranešta, kad britų mokslininkai rado „kairiarankių” geną. Oksfordo universiteto mokslininkų tyrimų rezultatai paskelbti žurnale „Molekulinė psichiatrija”. Taip pranešė BNS. Genas LRRTM1 vaidina lemiamą vaidmenį nustatant smegenų zoną,

atsakingą už tam tikras funkcijas, konkrečiai – už kalbą ir emocijas.

Dešiniarankių kairysis smegenų pusrutulis paprastai atsakingas už kalbėjimo funkciją, o kairysis kontroliuoja emocijas. Kairiarankiams dažnai viskas atvirkščiai, ir dėl to „kaltas” minėtasis genas.

Australijos mokslininkai išaiškino, kad jie greičiau įvertina padėtį ir priima sprendimus žaisdami ar sportuodami, o Prancūzijos mokslininkai priėjo prie išvados, kad dvikovoje jie visada yra pranašesni. Kita vertus, kairiarankiai labiau linkę į kai kurias ligas, jiems dažniau nutinka nelaimingų atsitikimų.

Kairiarankiai buvo Ludwigas van Beethovenas, Albertas Einsteinas, Michelangelo, Napoleonas Bonapartas, Aleksandras Puškinas, Levas Tolstojus, Leonardo da Vinci, Fredericas Chopinas, Charlie Chaplinas, Marilyn Monroe. Garsūs kairiarankiai yra Billas Gatesas, Garis Kasparovas, Paulas McCartney, princas Williamas, Demi Moore, Sylvesteris Stallone, Nicole Kidman, Bruce’as Willisas, Keanu Reevesas, Davidas Duchovny ir kiti… Neilas Armstrongas pirmą kartą išlipo į mėnulį kaire koja.

Apskaičiuota, kad kairiarankiai sudaro 10 proc. planetos gyventojų. Pirmą kartą kairiarankių diena paminėta 1992 metais Britų kairiarankių klubo iniciatyva. Vėliau rugpjūčio 13-oji buvo paskelbta tarptautine diena.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.