Erdvėlaivis „Endeavour” turi pakilti pirmajai misijai po ketverių metų pertraukos

JAV erdvėlaivis „Endeavour” trečiadienį turi pakilti pirmajai misijai po beveik penkerių metų pertraukos ir nuskraidinti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) buvusią mokytoją, kuri rengėsi drauge su vėliau žuvusia „Challenger” įgula.

Tai bus antroji iš keturių misijų, kurias šiais metais planuoja NASA, norinti baigti 100 mlrd. dolerių (251 mlrd. litų) vertės TKS statybą iki 2010 metų, kai bus baigti eksploatuoti trys likę JAV daugkartiniai erdvėlaiviai.

Oras Floridoje, iš kur 18 val. 36 min. vietos (ketvirtadienį 1 val. 36 min. Lietuvos laiku) turi pakilti „Endeavour”, turėtų būti geras, nors vasarą šioje valstijoje dažnos popietinės audros.

„Endeavour” neskraidė po 2003 vasario 1-ąją įvykusios „Columbia” katastrofos, kai erdvėlaivis grįždamas į Žemės atmosferą suiro ir žuvo visi septyni jo įgulos nariai.

Po savo paskutinio skrydžio 2002 metais „Endeavour” buvo nuodugniai patikrintas ir suremontuotas, ir NASA vadovai sako, kad tai iš esmės yra naujas erdvėlaivis. Jame yra nauja įranga, kurią sujungus su TKS energijos sistema erdvėlaivio 11 dienų misiją būtų galima pratęsti iki 14 dienų.

„Endeavour” skrydžio, kuris yra 119-oji daugkartinių erdvėlaivių programos misija, pagrindinis tikslas yra nugabenti ir instaliuoti naują strypą stoties pagrindinei palaikomajai struktūrai, pakeisti sugedusį giroskopą, kuris reikalingas tinkamai TKS padėčiai erdvėje palaikyti, taip pat – nugabenti į TKS jos funkcionavimui reikalingas atsargas.

Tačiau didžiausio dėmesio sulaikė erdvėlaivio įgula, iš dalies dėl to, kad tarp skrisiančių penkių vyrų ir dviejų moterų yra buvusi pradinės mokyklos mokytoja Barbara Morgan.

Ji prieš 22 metus rengėsi kaip atsarginė astronautė, galinti pakeisti „Challenger” įgulos narę, mokytoją iš Naujojo Hampšyro Christą McAuliffe (Kristą Makolif), kuri su kitais šešiais astronautais žuvo iškart po „Challenger” starto 1986 metų sausio 28-ąją, sprogus raketai nešėjai.

NASA tikisi, kad 55 metų B.Morgan sėkmingai užbaigs kelionę į TKS ir padės nukreipti žiniasklaidos dėmesį nuo istorijų apie girtus ar nuo meilės pamišusius astronautus ir nuo daugkartinių erdvėlaivių nesėkmių, tokių kaip 1986-ųjų tragedija ir 2003-iųjų „Columbia” tragedija.

Trečiadienį B.Morgan pagaliau turės progą nuskristi į kosmosą. Su ja skris dar šeši astronautai, tarp jų – skrydžio vadas Scottas Kelly (Skotas Kelis) ir antrasis pilotas Charlie Hobaugh (Čarlis Hobo).

JAV pirmoji ponia Laura Bush (Lora Buš) antradienį ryte paskambino B.Morgan ir perdavė „vienos mokytojos sveikinimus kitai mokytojai”, taip pat – padėkojo už jos atsidavimą kosmoso tyrimų programai bei švietimui.

Praėjus dvejiem metams po „Columbia” tragedijos, NASA atgavo pasitikėjimą, bet vasario mėnesį jos reputacija nukentėjo dėl to, kad astronautė Lisa Nowak (Laiza Novak), kaip įtariama, norėjo pagrobti moterį, susitikinėjančią su jos mylimuoju, taip pat astronautu.

NASA įsteigė vidaus komisiją astronautų sveikatai prižiūrėti ir gavo ataskaitų, kad kai kuriems astronautams buvo leista skristi į kosmosą girtiems. Tai sukėlė Kongreso susirūpinimą dėl NASA valdymo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.