Žmonės apgirsta skirtingai

Pasipylus skaudžioms avarijoms, kurių kaltininkai – girti vairuotojai, Lietuvoje pradėta diskutuoti, ar nevertėtų vairuojantiems sumažinti leistiną alkoholio kiekio kraujyje ribą.

Kol kas leidžiama vairuoti, jei alkoholio koncentracija neviršija 0,4 promilės.

Kalbama, kad sveikam asmeniui, sveriančiam apie 70 kilogramų, išgėrus pusės litro bokalą alaus alkoholio koncentracija kraujyje siekia 0,43 promilės. Išgėrus 200 ml vyno, alkoholio koncentracija kraujyje yra 0,41, o 100 gramų degtinės – 0,69 promilės.

Tačiau buvęs ilgametis Klaipėdos priklausomybės ligų centro vadovas psichiatras Aleksandras Slatvickis įspėjo, kad alkoholio poveikis žmogui priklauso nuo daugelio veiksnių.

„Normos, kiek galima išgerti alkoholio, kad drąsiai būtų galima sėstis prie vairo, niekas Lietuvoje nenustatė ir nenustatys, nes kiekvienas žmogus į alkoholį reaguoja individualiai. Tai, kaip alkoholį skaido organizmas, lemia daugybė faktorių. Tad aš patarčiau prieš sėdant prie vairo apskritai alkoholio nevartoti”, – siūlė gydytojas.

Medikas sakė, kad alkoholio koncentraciją lemia žmogaus kūno masė. Kuo asmuo lengvesnis, tuo mažiau jam pakanka išgerti, kad įpūstų 0,4 promilės.

Taip pat alkoholio pasisavinimas priklauso nuo skrandžio, žarnyno veiklos. Jeigu šie organai nėra sveiki, apgirstama greičiau.

Kaip organizmas išskaidys alkoholį, priklauso ir nuo kepenų funkcijos. Jeigu ji gera – alkoholis skaidomas greičiau, o jeigu sutrikusi – lėčiau.

Greičiau apgirstama ir jeigu alkoholis vartojamas nepavalgius.

Kalbama, kad tai, kaip žmogus pasisavins alkoholį, priklauso ir nuo tautybės.

Gydytojas A.Slatvickis patvirtino, kad tai – ne mitas.

„Tautybė išties gali lemti alkoholio pasisavinimą. Nustatyta, kad kai kurių šiaurės ir rytų tautų atstovų, pavyzdžiui, jakutų, japonų, korėjiečių, kepenyse yra nedidelis kiekis fermento, skaidančio alkoholį. Todėl šių tautybių žmonės gali greičiau apgirsti ar labiau rizikuoja susirgti priklausomybės liga”, – paaiškino psichiatras.

A.Slatvickis įspėjo, kad greičiau apgirstama ir vartojant alkoholį su kai kuriais psichinėms ligoms gydyti skirtais vaistais bei pavargus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.