Fotoaparatų įvairovė glumina

Sunku susigaudyti, kokį skaitmeninį fotoaparatą rinktis.

Prekybos centrų konsultantai pateikia du pasirinkimo kriterijus – kainą ir megapikselių kiekį. Vien jais neverta pasikliauti. Reikėtų atsižvelgti ir į optiką, procesorių, matricos kokybę.

Nuo geros optikos priklausys, ar bus galima fotografuoti esant blogam apšvietimui. Kuo didesnis lešio jautrumas šviesai, tuo kokybiškiau fotografuos prietemoje.

Labai svarbi fotoaparatų sąlyga – sugebėjimas priartinti vaizdą. Mažesnį optinį priartinimą turintys fotoaparatai yra pigesni ir kompaktiškesni. Tačiau nėra galimybių „paparacinti” – aparatas nepritrauks skrendančio paukščio ar katės ant stogo. Optinio priartinimo nereikėtų painioti su skaitmeniniu priartinimu. Naudojantis pastaruoju smarkiai nukenčia nuotraukų kokybė.

Fotoaparato procesoriaus sparta lemia, kaip greitai fotoaparatas užfiksuos vaizdą. Senesniuose fotoaparatuose spūstelėjus jungiklį gali praeiti net sekundė, kol užfiksuos vaizdą. Pagauni vaizdo ieškiklyje skrendantį paukšti, nuspaudi, bet, kol aparatas suveikia, jis jau būna nuskridęs.

Reikėtų atsižvelgti ir į matricos jautrumą. Kuo didesnis jos jautrumas, tuo prastesnė kokybė. Netgi gali atsirasti spalvų dėmės.

Megapikseliai klaidingai laikomi pagrindiniu fotoaparato kokybės rodikliu. Didelio megapikselių kiekio – ne mažiau 5 mln. – reikia, jei norite spausdinti plakato dydžio nuotraukas. Standartinio dydžio nuotraukoms užteks ir nuo 3 mln. megapikselių.

Prieš perkant fotoaparatą reikėtų pabandyti fotografuoti. Profesionaliuose salonuose prie atskirų modelių kartu prisegamos nuotraukos. Daug kur galima ir fotografuoti, o paskui įvertinti nuotraukas kompiuterio ekrane.

Buitinėms nuotraukoms pakaks ir nebrangaus – nuo 600 litų fotoaparato. Brangesni, tačiau dėl kainos ir kokybės derinio geriau yra vertinami „Canon”, „Nicon”, „Panasonic” firmų aparatai. Ploni, dailesnių formų, korpuso spalvų fotoapratai traukia akį. Tačiau dėl dizaino jų kaina būna aukštesnė.

Brangesni, bet patogesni yra veidrodiniai fotoaparatai. Jie turi itin daug rankinio reguliavimo galimybių, galima siekti labai aukštos kokybės. Dažnai vidutinis vartotojas neišnaudotų visų profesionalams skirtų veidrodinių aparatų galimybių. Nereikėtų rinktis fotoaparato su dideliu ekranu – jo baterijos nusėda greičiau. Ličio baterijos yra ilgai kraunamos, bet laiko pakankamai ilgai.

Labai svarbus fotoaparato priedas – atminties kortelė. Rekomenduojama ne mažiau 1 Gb talpos. Tokia kortelė kainuoja apie 100 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Fotoaparatų įvairovė glumina"

  1. simsim

    kaip tik planuoju siandien ar rytoj pirkti fotoaparatą, labai išsamus straipsnis. Tikrai labai padėjo. AČIŪ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.