Infliacija graužia litus

Lietuvoje šių metų birželį, palyginti su gegužės mėnesiu, užfiksuota 0,2 procento infliacija.

2007 m. birželio metinė infliacija (2007 m. birželio mėn., palyginti su 2006 m. birželio mėn.) sudarė 4,8 procento.

Statistikos departamento duomenimis, vartojimo prekių kainos 2007 m. birželio mėnesį, palyginti su geguže, padidėjo 0,1 procento, paslaugų – 0,8 procento.

2007 m. birželio mėnesį, palyginti su geguže, bendrąjį vartotojų kainų padidėjimą daugiausia lėmė būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų pabrangimas 0,9 procento, viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų – 1,5, alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių – 0,9, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų – 0,2 procento. Šių grupių prekių ir paslaugų kainų didėjimą iš dalies kompensavo 1,3 procento atpigę drabužiai ir avalynė, 2 procentais – ryšių grupės prekės ir paslaugos.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 7,8 procento padidėję būsto nuomos mokesčiai, 3,2 – pabrangusios malkos, 2,4 procento – būsto priežiūros ir remonto paslaugos. Suskystintos dujos maistui gaminti atpigo 0,2 procento.

Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainų padidėjimą nulėmė 0,8 procento pabrangusios viešojo maitinimo ir 22,2 proc. – poilsio namų paslaugos. Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių grupėje daugiausia – 3 procentais – pabrango Lietuvoje gaminama degtinė, 1,2 – cigaretės, 2,9 procento – trauktinės. Viskis atpigo 2,6 procento, konjakas ir brendis – 0,4 procento.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokytį labiausiai paveikė po 0,6 procento pabrangusi mėsa ir jos produktai bei duona ir kiti grūdų produktai, 24,8 – vynuogės, 5,6 – citrusų vaisiai, 9,7 – obuoliai, 22,4 – svogūnai, 1,6 – mineraliniai vandenys, gaivieji gėrimai ir sultys, 2,5 – sūdytos žuvys ir 22,2 procento atpigusios vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 34,3 – persikai, 10,4 – kopūstai, 1,2 – kiaušiniai, 3,4 – bananai, 1,1 procento – rūkytos žuvys.

Dėl nuolaidų vasaros sezono prekėms sumažėjusios 1,2 procento drabužių ir 1,8 procento avalynės kainos darė įtaką drabužių ir avalynės grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui. Drabužių valymas, taisymas ir nuoma pabrango 0,9 procento.

Judriojo telefono ryšio paslaugų kainų sumažėjimas 3,5 procento bei telefonų įrangos – 2,2 procento lėmė ryšių grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos birželio mėnesį bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 3,9 procento pabrangusias suskystintas automobilines dujas, 2,9 – atostogų išvykas, 5,2 – sanatorijų paslaugas, 0,6 – baldus, 4,9 – laidojimo reikmenis, 0,7 – asmeninių transporto priemonių techninę priežiūrą ir remontą ir atpigusį 0,9 procento benziną, 1,5 – duomenų apdorojimo įrenginius, 3,9 procento – gėles.

2007 m. birželio metinė infliacija (2007 m. birželio mėn., palyginti su 2006 m. birželio mėn.) sudarė 4,8 procento. Metinės infliacijos lygį nulėmė 9,1 procento pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 11,4 – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 9,1 – viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos, 5,5 – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai ir 5,2 procento atpigę drabužiai ir avalynė, 6,0 – ryšių grupės prekės ir paslaugos. Vartojimo prekės per metus pabrango 4,5 paslaugos – 5,8 procento.

2007 m. birželio mėnesį vidutinė metinė infliacija sudarė 4,3 procento.

Metinė infliacija – vidutinio kainų lygio santykinis pokytis tarp ataskaitinio mėnesio ir praėjusių metų atitinkamo mėnesio. Vidutinė metinė infliacija – dvylikos paskutinių mėnesių ir atitinkamų ankstesnių dvylikos mėnesių vidutinio kainų lygio santykinis pokytis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.