Lietuviai nepasitiki šalies valdžia, vis mažiau pasitiki tradicine žiniasklaida

Lietuviai nepasitiki šalies valdžia ir vis mažiau pasitiki tradicine žiniasklaida, tuo tarpu pasitikėjimas Europos Sąjunga ir jos sprendimais bei internetu auga.

Kaip ir pernai, šiemet išlieka tendencija, jog lietuviai mažai pasitiki valstybinėmis institucijomis – Seimu pasitiki 15 proc. gyventojų (2006 m. rudenį – 16 proc.), vyriausybe – 26 proc. (pernai – 25 proc.), rodo šių metų pavasarį atlikto gyventojų nuomonės tyrimo „Eurobarometras” duomenys.

Mažėja Lietuvos gyventojų pasitikėjimas televizija – 2007 m. ja pasitikėjo 66 proc., 2006 m. – 71 proc. gyventojų. Taip pat krenta ir pasitikėjimo spauda reitingas – 2007 m. spauda pasitikėjo mažiau negu pusė – 48 proc. lietuvių (2006 m. – 58 proc.). Tuo tarpu pasitikėjimas internetu išaugo – vietoj 34 proc. 2006 m., pasitikėjusių kibernetine erdve 2007 m. buvo 40 proc.

Pasitikėjimas žiniasklaida Lietuvoje yra artimas ES vidurkiui, tačiau vidutinis europietis labiau pasitiki savo šalies valdžia (41 proc. pasitiki vyriausybe, 43 proc. – parlamentu.), o mažiau ES (57 proc.).

ES institucijų svarba ir vidutiniam lietuviui (56,3 proc.), ir vidutiniam ES piliečiui (51,4 proc.) lieka didesnė nei jo šalies valdžios – 38,6 proc. ir 44,6 proc.

Vis dėlto tiek lietuviai, tiek kitų ES šalių gyventojai jaučiasi prastai informuoti apie ES priimamus politinius sprendimus, bendras informuotumo vidurkis siekia 26 proc. Lietuvoje ir 22 proc. visoje ES.

Apie pusę ir daugiau Lietuvos (56 proc.), Latvijos (49 proc.), Estijos (61 proc.) bei visos ES (62 proc.) piliečių mano, jog politiniai sprendimai jų šalyse priimami remiantis statistine informacija. Tuo tarpu pačia statistika visų šalių gyventojai pasitiki mažiau.

32 proc. lietuvių ir 34 proc. latvių mano, kad teisėsaugos institucijoms suteikiama prieiga prie asmens duomenų yra nepateisinamas įsibrovimas į asmeninius piliečių reikalus, 38 proc. lietuvių ir tiek pat latvių mano, kad, lyginant su nauda, tai tik mažas nepatogumas. Pastarosios nuomonės laikosi beveik pusė (48 proc.) estų, nepateisinamu įsibrovimu tokį teisėsaugos elgesį laiko 26 proc.

ES vidurkis – 44 proc. ir 26 proc.

Šis standartinis „Eurobarometro” tyrimas atliktas TNS tiesiogiai apklausus respondentus. Nuo balandžio 10 d. iki gegužės 15 d. apklausti 29 222 ES šalių gyventojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.