Piratų dvasios juodkrantiškių neišgąsdino

Vokiečių filmui pastatytas ir kurį laiką dūlėjęs viduramžių burlaivis prikeltas naujam gyvenimui. Naujieji savininkai tikisi, kad šis laivas taps Juodkrantės simboliu, tokiu kaip Klaipėdoje – „Meridianas”.

Pirmuosius lankytojus 70 vietų baru-restoranu „Kogas” tapęs burlaivis pakvietė birželio mėnesį. Kai lankėmės, jis dėl lietingo oro nedirbo, tačiau pasinaudodami proga, kad laivo trapas nuleistas, čia mielai vienas kitą įamžino turistai iš Latvijos.

Naujiesiems savininkams – šeimos verslą plėtojančiai žvejų Kauneckų šeimai bei vandens turizmo agentūrai „Jovila” šeimininkams – teko gerokai pasukti galvą, kaip iš kino studijos įsigytą laivą paversti maitinimo įstaiga.

Pasak naujųjų laivo šeimininkų atstovo bei agentūros pardavimų vadovo Tado Šeškausko, apgalvojant kiekvieną detalę tekdavo sėdėti ir naktimis, plušėti prie tokių smulkmenų, kurių eiliniam klientui net nematyti, tačiau rezultatas nenuvylė – esą tokio burlaivio-baro Baltijos šalyse daugiau nėra.

Vokiečių kurtą filmą apie jų tautos didvyrį bei piratą Klausą Štiorbekerį, prilyginamą lietuvių Tadui Blindai, primins ir kai kurios dekoracijos, atsivežtos iš filmavimo aikštelės.

Pirmieji lankytojų srautai parodė, kad Lietuvoje retas viduraamžių laivas – įdomus ir retas lietuvių akiai. Naujieji šeimininkai tikino, kad planų ateičiai tiek, kad rankomis neįmanoma aprėpti, tad ateityje restoranas gali kisti.

T. Šeškauskas apgailestavo, kad šis tik vasaros sezonu veikiantis burlaivis turi vieną trūkumą – negali dirbti lietingu oru. Restorane siūlomi gurmaniški, mėsos bei jūros gėrybių patiekalai. Pokalbininkas juokavo, kad siūlyti viduramžių patiekalų, atitinkančių laivo dvasią, būtų sudėtinga.

Pavadinimas „Kogas” skirtas kaip skambus ir lengvai įsimenantis su aliuzija į viduramžiais plaukiojusį laivo tipą.

Šeimos verslą plėtojanti žvejų šeima, netoli Juodkrantės krantinės turinti dar vieną žuvies patiekalų užeigą, laivą nusižiūrėjo dar filmavimo metu.

Šį pavasarį jis buvo partemptas iš Uostadvario, kur kantriai beveik porą metų laukė savo pirkėjo.

Daugelis jau nuogąstavo, kad Klaipėdoje specialiai televizijos filmui „Štiorbekeris” statytas laivas taip ir sudūlės. Juokauta, kad pirkėjai galbūt baiminasi viduramžių piratų dvasios.

1 mln. 380 tūkst. litų atsiėjęs laivas pernai žiemą buvo parduodamas už likutinę vertę – 160 tūkst. litų. Mat savininkas siekė ne tiek pasipelnyti, kiek juo atsikratyti.

2005 pavasarį ir vasarą Lietuvoje garsios Vokietijos kino filmų kompanijos „Bavaria Film” kurtame filme apie viduraamžiais Baltijos ir Šiaurės jūrose siautėjusį piratą Klausą Štiorbekerį vaidino nemažai žinomų Lietuvos aktorių. Vieną iš pagrindinių vaidmenų kūrė klaipėdietis aktorius Darius Meškauskas.

Anot Baltijos filmų grupės filmavimo administratoriaus Tomo Araškevičiaus, pasaulyje yra du tokie XIV a. laivai: vienas restauruotas stovi Vokietijos Kylio uoste, kitas – dabar jau Juodkrantėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.