Žemės klausimai gali kainuoti karjerą

Sudėtingoje žemės grąžinimo epopėjoje iškastas karo kirvis – Seime pasigirdo balsų, reikalaujančių Kauno apskrities viršininko galvos.

Kaune išrinkta parlamentarė Violeta Boreikienė kreipėsi į premjerą Gediminą Kirkilą prašydama išsiaiškinti, ar Kauno apskrities viršininkas Romualdas Morkevičius yra kompetentingas eiti šias pareigas.

Nusiteikusi kategoriškai

Anot Seimo narės, nuo kovo iš Kauno apskrities viršininko administracijos (KAVA) ji niekaip nesulaukia atsakymo į klausimą, kodėl vienai kaunietei negrąžinamas laisvas žemės sklypas Jonavos gatvėje. Suabejojusi, ar žemės grąžinimo klausimai nėra specialiai vilkinami turint savų interesų, V.Boreikienė pareiškė, kad apskrities valdininkų neveiklumas žlugdo žemės reformą.

„Jei nesusitvarko su savo pavaldiniais ir darbu, jis (R.Morkevičius – aut.) turi būti atstatydintas iš pareigų”, – kategoriškai nusiteikusi parlamentarė.

Baigiantis Seimo pavasario sesijai apie žemės grąžinimo sunkumus kalbėjo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Rinkevičius. Jis prognozavo, kad per 2008-uosius žemės grąžinimo procesas turėtų baigtis, tiesa, išskyrus sostinę ir didžiuosius miestus. Anot V.Rinkevičiaus, Vilniaus ir Kauno valdininkai neretai vengia grąžinti savininkams žemę ir priskiria ją prie valstybės išperkamos, reikalingos visuomenės poreikiams, nors tuo pat metu tą žemę parduoda kitiems subjektams arba išnuomoja 99 metams verslininkams, o ne visuomenės reikmėms.

Neatsakė į raštą

Daug aistrų ir triukšmo sukėlęs sklypas yra neblogoje šalia Neries esančioje Jonavos gatvėje. Čia susidūrė pageidaujančiųjų susigrąžinti žemę ir verslininkų interesai, o miesto urbanistai pareiškė, kad Jonavos g. 41 esantys statiniai yra įteisinti. Registrų centre šis objektas įregistruotas kaip nebaigta statyti parduotuvė. Tačiau jokių statinių sklype iki šiol nėra. Žmonės pagalbos kreipėsi į Seimo narę V.Boreikienę. Kai ši pradėjo domėtis problema, esą sulaukė net pašaipių miesto valdininkų kalbų.

Seimo narė pasiuntė oficialius raštus Registrų centro Kauno filialui ir KAVA prašydama paaiškinti, kokiu pagrindu minėtame sklype įregistruoti pastatai. Įstatymai numato, kad į Seimo nario raštą privalu atsakyti per 20 dienų, tačiau jau praėjo trys mėnesiai, o paaiškinimo parlamentarė vis dar nesulaukė. Šiuo metu tyrimą dėl minėto sklypo atlieka prokurorai.

Kalta darbų gausa

Pilietinės demokratijos partijos deleguotas R.Morkevičius KAVA vadovauti pradėjo beveik prieš metus. „Tikrai nesuprantu, kodėl staiga buvau taip užsipultas. Argumentų ir motyvų dėl savo kompetencijos stokos iš Seimo narės neišgirdau. Manyčiau, kad tai galėjo lemti kokie nors politiniai motyvai”, – LŽ sakė apskrities viršininkas.

Jo tikinimu, ne visi parlamentarai supranta, kokias funkcijas atlieka apskritys, tad kartais jų pretenzijos gali virsti kuriozais. „Paprastas pavyzdys. Sukvietėme visus Kaune išrinktus Seimo narius pasikalbėti apie apskrityje organizuojamus darbus, problemas, perspektyvas ir panašiai, tai iš 30 atvažiavo vos 7. Jie tikrai suprato mūsų problemas. Kitiems tai greičiausiai net neįdomu”, – sakė R.Morkevičius.

Jo tvirtinimu, per gausybę darbų, kai per mėnesį tenka dalyvauti nagrinėjant bent 800 teisinių ginčų, kai dėl žemės grąžinimo klausimų pastaraisiais mėnesiais parengiama tiek išvadų, kiek pernai ar užpernai – per ištisus metus, vieno skyriaus viršininkas nesuspėjo laiku atsakyti į V.Boreikienės pateiktą klausimą. „Nuoširdžiai parlamentarės atsiprašau ir noriu patikinti, jog nieko piktybiška mūsų veiksmuose tikrai nėra”, – LŽ sakė R.Morkevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.