Lenkijos premjeras atšaukė numatytą vizitą į Vilnių

Lenkijos premjeras Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) atšaukė savo vizitą į Vilnių, kur kartu su Baltijos šalių kolegomis turėjo paskelbti deklaraciją dėl naujos atominės elektrinės.
Tačiau Vilniuje penktadienį ryte prasidėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerų susitikimas. Kol kas neskelbiama, ar jie pasirašys kokį nors trišalį dokumentą.

„Situacija šalyje ir už jos ribų yra tokia sudėtinga, jog Lenkijos premjeras atšaukė savo planuotą vizitą į Lietuvą ir nedalyvaus Lietuvos valstybės dienoje”, – pranešė interneto tinklalapis TVN24.

Jo teigimu, Lenkijos premjero vizitas į Vilnių nukeltas liepos 30 dienai.

Lenkijos Seimo atstovas spaudai Janas Dziedziczakas sakė, jog Lenkijos vyriausybės vadovas J.Kaczynskis telefonu kalbėjosi su Lietuvos premjeru Gediminu Kirkilu ir išreiškė apgailestavimą, jog dėl daugelio darbų šalyje negali dalyvauti Mindaugo karūnavimo dienos iškilmėse Vilniuje.

Pastaruoju metu Lenkijos vidaus situacija tapo itin sudėtinga – daugiau kaip septynias savaites streikuoja gydytojai, beveik mėnesį prieš Lenkijos vyriausybės rūmus stovi „baltasis palapinių miestelis”, kuriame protestuoja šalies medicinos seserys ir slaugės.

Konfliktinė situacija kilo ir tarp Lenkiją valdančių brolių – prezidento Lecho Kaczynskio bei premjero J.Kaczynskio ir Lenkijos Seimo užsienio reikalų komisijos pirmininko Pawelo Zalewskio, kuris išdrįso viešai kritikuoti Lenkijos UR ministrę Anną Fotygą.

Vilniuje Baltijos šalių ir Lenkijos premjerai planavo paskelbti deklaraciją dėl naujos atominės elektrinės statybos bendromis jėgomis Lietuvoje.

Seimas Atominės elektrinės įstatymą, kuris atveria kelią Ignalinos jėgainę pakeisiančios atominės elektrinės statybai Lietuvoje, priėmė šių metų birželio 28 dieną. Pirmasis naujos jėgainės reaktorius turėtų būti pastatytas apie 2015 metus, tačiau įstatyme jokia data nėra minima.

Įstatyme numatyta, kad elektrinės statybos projekto įgyvendinimui bus steigiama nacionalinio investuotojo bendrovė, prie kurios prisijungs strateginiai partneriai – Latvija, Lenkija ir Estija.

Preliminariai paskaičiuota, kad 800-1600 megavatų elektrinė kainuotų apie 2,4-4 mlrd. eurų (8,3-13,8 mlrd. litų).

Pagal įsipareigojimus Europos Sąjungai, Lietuva 2009 metų pabaigoje turi galutinai uždaryti sovietiniais laikais statytą Ignalinos atominę elektrinę. Pirmasis Ignalinos elektrinės reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lenkijos premjeras atšaukė numatytą vizitą į Vilnių"

  1. Mykolas

    Lenkija matyt nenori leisti pirmauti ir vadovauti mūsiškiams. Dar pavirs košės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.