Seimas uždegė žalią šviesą naujos atominės elektrinės statybai

Seimas ketvirtadienį priėmė Atominės elektrinės įstatymą, kuris atveria kelią Ignalinos jėgainę pakeisiančios atominės elektrinės statybai Lietuvoje.
Už įstatymą balsavo 105 Seimo nariai, prieš – 4, o susilaikė 9 parlamentarai.

Ekonomikos komiteto pirmininkė socialdemokratė Birutė Vėsaitė pabrėžė, kad įstatymas ne tik iš mirties taško pajudins jungčių su Švedija bei Lenkija statybos darbus: „Atsiranda vilties ir daugiau mūsų lobistų bei partnerių kalbant apie Ignalinos atominės antrojo bloko darbo pratęsimą, kol bus pastatytas naujas reaktorius”.

Konservatorius Rytas Kupčinskas priekaištavo, kad iš įstatymo nematyti, kokia bus elektros energijos, pagamintos naujoje elektrinėje, kaina.

Įstatyme numatyta, kad elektrinės statybos projekto įgyvendinimui bus steigiama nacionalinio investuotojo bendrovė, prie kurios prisijungs strateginiai partneriai – Latvija, Lenkija ir Estija.

Nacionalinis investuotojas bus sudarytas iš valstybinių įmonių „Lietuvos energija” ir Rytų skirstomieji tinklai (RST) bei privačios bendrovės VST, šios akcijas išmainant į ne didesnę nei 49 proc. dalį naujojoje struktūroje.

Naujai išleidžiamų „Lietuvos energija” akcijų dalį, proporcingą visuotinio akcininkų susirinkimo dieną valstybei nuosavybės teise priklausančių akcijų nominaliai vertei, emisijos kainą RST ir VST apmokės ne piniginiais įnašais, o savo akcijomis.

Lietuvos Vyriausybė turės teisę priimti sprendimus dėl valstybei priklausančių nacionalinio investuotojo akcijų pardavimo kitiems asmenims ar valstybės pirmumo teisės įsigyti naujai išleidžiamas nacionalinio investuotojo akcijas perleidimo ar atsisakymo kitų asmenų naudai, visais atvejais užtikrinant, kad valstybei priklausys akcijų paketas, sudarantis daugiau kaip 51 proc. nacionalinio investuotojo akcijų.

Po nacionalinio investuotojo bendrovės suformavimo, „Lietuvos energija” ateityje negalės keisti savo veiklos ir turės užsiimti tik energetikos veikla.

Seimas nepritarė konservatoriaus Kazio Starkevičiaus siūlymui nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimo procesą reglamentuoti atskiru įstatymu.

Seimo narys Petras Gražulis priekaištavo, kad į nacionalinio investuotojo bendrovę yra priimama privataus kapitalo VST.

Vidmantas Žiemelis priekaištavo, kad Seimas neatsižvelgė į Teisės departamento pastabas dėl įstatymo.

Nacionaliniam investuotojui nuosavybės teise priklausys akcijų paketas, sudarantis ne mažiau kaip 34 proc. elektrinės projekto įgyvendinimo bendrovės akcijų ir balsų visuotiniame akcininkų susirinkime.

Likusios akcijos po lygiai priklausys Latvijai, Estija ir Lenkijai.

Pirmasis naujos jėgainės reaktorius turėtų būti pastatytas apie 2015 metus, tačiau įstatyme jokia data nėra minima.

Preliminariai paskaičiuota, kad 800-1600 megavatų jėgainė kainuotų apie 2,4-4 mlrd. eurų (8,3 mlrd. – 13,8 mlrd. litų).

Pagal įsipareigojimus Europos Sąjungai Lietuva 2009 metų pabaigoje turi galutinai uždaryti sovietiniais laikais statytą Ignalinos atominę elektrinę. Pirmasis Ignalinos elektrinės reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.