Darbo partijoje bręsta lyderių kaita

Norėdami sustiprinti savo pozicijas politikos arenoje „darbiečiai” gali panaudoti savo slaptąjį ginklą – partijos vadovo postą patikėti europarlamentarei Onai Juknevičienei.

Artėjantys Seimo rinkimai verčia politines partijas ne tik ryškesnėmis plunksnomis dailinti savo įvaizdį, bet ir daryti vidaus permainas. Tiksliau – keisti lyderį. Būtent tokią idėją brandina eiliniai vienos didžiausių opozicijos jėgų – Darbo partijos (DP) – nariai.

Vis daugiau „darbiečių”, ypač atstovaujančių rajonų skyriams, atvirai prabyla, kad nuo 2006-ųjų rugpjūčio partijai vadovaujantis 47 metų parlamentaras, eksministras Kęstutis Daukšys nėra tas lyderis, kuris galėtų DP vežimą ištempti iš krizės liūno. Eiliniai DP nariai atvirai prisipažįsta tarp Seimo frakcijos narių vedlio nematantys. Jų žvilgsniai krypsta kitur – į Europos Parlamentą. 52 metų ekonomikos daktarė europarlamentarė Ona Juknevičienė vis dažniau minima kaip reali DP lyderė, galinti partiją sėkmingai vesti į Seimo, o gal ir prezidento rinkimus.

Neturi lyderio savybių

Dabartiniam DP vadovui partijos kolegos prikiša negebėjimą aiškiai formuluoti ir dėstyti minčių, nemokėjimą bendrauti, vizijos neturėjimą, neveiklumą. Ir apskritai esą jis žmonėms nesimpatiškas.

Greičiausiai K.Daukšys net nebūtų buvęs išrinktas pirmininku, jei partija būtų turėjusi bent kiek patrauklesnę asmenybę. Su K.Daukšiu per pastarąjį DP suvažiavimą konkuravę parlamentarai Loreta Graužinienė ir Vydas Gedvilas „darbiečiams” pasirodė dar nepriimtinesni.

Ne taip seniai visiems įtikęs parlamentaras Antanas Bosas šiuo metu partijoje apskritai ignoruojamas. Tokią kolegų nemeilę milijonierius pelnė, kai, užuot padėjęs pastaruoju metu skurstantiems partijos skyriams, jis lengva ranka mestelėjo milijoną litų garsiam krepšinio klubui. Kaip žinoma, Generalinei prokuratūrai areštavus partijai skirtą valstybės dotaciją, DP pastaruoju metu turi nemenkų finansinių problemų.

Daugeliui „darbiečių” patraukli atrodo O.Juknevičienė, ji esą galėtų tapti partijos veidu. Manoma, kad protinga, išsilavinusi, sumani, iškalbinga, energinga, pagaliau daili moteris puikiai sugebėtų vadovauti DP, pakeltų jos reitingus ir išsklaidytų neigiamą praeities šešėlį.

Sunku, bet įmanoma

„Ne kartą esu sakiusi, kad viena didžiausių dabartinių mūsų partijos problemų – lyderystė. Dėl to partija ir atrodo tokia silpna ir vis silpsta”, – LŽ sakė O.Juknevičienė.

Paklausta, kaip elgtųsi sulaukusi siūlymo į DP vadovus,

politikė prisipažino, kad svarstytų tokį variantą. Pasak jos, dirbti Europos Parlamente (kadencija baigiasi 2009 metais) ir kartu vadovauti kuriai nors savo šalies partijai nedraudžiama.

„Žinoma, tai būtų gana sunku. Tačiau Europarlamente pažįstu ne vieną kolegą, kuris dirba ir Briuselyje, ir savo šalyje vadovauja partijai”, – pabrėžė O.Juknevičienė.

Pasiteiravus, ar nemano, kad dėl dažnos lyderių kaitos partijos nariai gali išsivaikščioti, europarlamentarė prisipažino, kad tokios grėsmės iš tiesų esama. „Čia kyla ta pati lyderystės problema ir negebėjimas konsoliduoti jėgų. Jei norima išlikti politinėje scenoje, reikia gelbėtis, nes dabar, kaip rodo statistika, matomas tik riedėjimas žemyn”, – teigė O.Juknevičienė. Politikės nuomone, būtų visiškai logiška, kad DP į Seimo rinkimus vestų naujas vedlys.

O.Juknevičienė nemano, kad tapusi DP lydere ji būtinai dalyvautų prezidento rinkimuose. „Man atrodo, kad lyderis pirmiausia turėtų užsiimti partijos konsolidavimu, kovoti už jos vietą”, – sakė ji.

Politikė įsitikinusi, kad dar galima atkurti pasitikėjimą DP, pakelti jos reitingus ir populiarumą.

K.Daukšys LŽ patvirtino, kad DP būtinai kels savo kandidatą prezidento rinkimuose. Tačiau ką konkrečiai, partija dar nesvarstė.

„Tarp kandidatų galėtų būti ir O.Juknevičienė”, – patvirtino K.Daukšys. Jis pats į prezidento kėdę kol kas sakė neketinąs pretenduoti.

Ateitis – be kūrėjo

Ar DP dar gali atgyti jos kūrėjo Viktoro Uspaskicho kultas ir dvasia? O.Juknevičienė sakė nemananti, kad jis pats yra tuo suinteresuotas. „Savo darbą jis atliko sukurdamas partiją. Reikia pažymėti, kad jis sugebėjo įtikinti žmones balsuoti už ją, o tai ir yra demokratijos esmė. Tai puikus lyderystės pavyzdys”, – teigė europarlamentarė.

Jos nuomone, Į Rusiją pasitraukęs V.Uspaskichas dabar labiau užsiėmęs verslu ir kažin ar jam įdomus darbas Lietuvoje. „Partija savo ateitį turi planuoti savarankiškai, nesiedama jos su buvusiu lyderiu. Kuo ilgiau to nedarysime, tuo bus sunkiau, tuo labiau partija silpnės”, – įsitikinusi O.Juknevičienė. Ji neabejoja, kad dukart bristi į tą pačią upę, neverta. Vadinasi, reikia ieškoti kitos išeities. O.Juknevičienė mano, kad pernai rugpjūtį vykęs partijos vadovų keitimas nepateisino lūkesčių. Politikė neslėpė, kad, jos manymu, K.Daukšys nėra lyderis.

Paklausta, kokie jos asmeniniai santykiai su dabartiniu DP pirmininku, europarlamentarė teigė, kad jie yra normalūs – dalykiniai ir darbiniai. „Bet manau, jog K.Daukšys pats turėtų matyti ir suprasti, kad lyderystę partijoje reikia stiprinti, žinoma, jei ji nori išlikti”, – kalbėjo O.Juknevičienė.

Permainos rugpjūtį?

Pasak O.Juknevičienės, rugpjūčio mėnesį turėtų būti surengtas DP kongresas. Tačiau ar partijos lyderio keitimo klausimas jame bus keliamas, kol kas pasakyti sunku. „Tai priklausys ne nuo mano vienos nuomonės. Jei dauguma partijos žmonių supras, kur yra pagrindinė problema, ir nutars ją išspręsti, tai ir bus normalus procesas”, – sakė politikė.

K.Daukšys teigė, kad DP suvažiavimas vyks kitų metų vasarą. Paklaustas, ar tuomet gali būti pakeistas partijos vadovas, „darbietis” sakė kol kas nenorįs spėlioti, kas bus po metų. Jis prisipažino, kad ir po metų ketina kandidatuoti į DP pirmininkus. „Tačiau negaliu atsakyti už partiją, ką ji išsirinks. Tiesiog rinksis tą žmogų, kuris galės tuo metu jai geriausiai tarnauti”, – sakė K.Daukšys.

O.Juknevičienė prisipažino, kad jai sunku pasakyti, kurie DP sluoksniai ją remia. Anot politikės, per susitikimus su kolegomis jai dažnai užduodamas klausimas, kodėl ji nepretenduojanti į vieną ar kitą vadovaujamą partijos postą. „Tai liudija, kad tie žmonės tikėtųsi iš manęs daugiau, ypač Lietuvoje”, – kalbėjo politikė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.