Aikštelės – apgailėtinos

Ne tik vandalai, bet ir valdininkai demonstruoja nepagarbą Europos krepšinio čempionams.

„Klaipėdos” žurnalistus, apžiūrėjus keturias garsiausiems mūsų miesto krepšininkams skirtas krepšinio aikšteles, apniko pesimistinės nuotaikos.

Sudaužytos lentos

Arvydo Macijausko (šalia Baltijos vidurinės mokyklos) ir Sauliaus Štombergo (prie Gedminų vidurinės mokyklos) krepšinio aikštelės jau kurį laiką atrodo apgailėtinai – nekeičiamos sudaužytos plastikinės krepšinio lentos, nulaužti lankai, išdraskytos aikštelę juosiančios vielinės tvoros, aplink mėtosi alaus ir degtinės butelių šukės.

Kiek geriau atrodo Modesto Paulausko (prie S.Dacho vidurinės mokyklos) ir Eurelijaus Žukausko (prie „Saulėtekio” pagrindinės mokyklos) aikštelės. Čia, neišskiriant šiukšlių ir apdraskytų tvorų, bent jau krepšių lankai ir lentos – savo vietose.

Skirta 20 tūkst. litų

Pasak Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjo pavaduotojo Igno Pociaus, tokia situacija susiklostė, nes buvo manyta, kad mokyklų, prie kurių tos aikštelės ir įrengtos, vadovai patys pasirūpins jų apsauga ir priežiūra.

„Patirtis parodė visai ką kitа. Kai aikštelės buvo statomos šalia mokyklų, visi buvo patenkinti. Tačiau vėliau ėmė kratytis atsakomybės”, – piktinosi valdininkas.

Anot sporto funkcionieriaus, aikštelių tvarkymui jau yra skirta 20 tūkstančių litų ir jas ketinama sutvarkyti kelių dienų laikotarpiu.

„Jau siūlėsi aikšteles tvarkyti kelios statybų bendrovės, tačiau už paslaugas prašė kosminių sumų. Pavyzdžiui, viena įmonė vien už medvaržčių ir tinklelio pakeitimą norėjo gauti 1,5 tūkstančio litų. Prirašo tūkstantines sumas transportui. Tiesiog juokas pro ašaras. Dabar atidžiai renkamės rangovus. Norėtume, kad aikštelės iki Olimpinės dienos (minima birželio 23 diena, – aut. past.) jau būtų sutvarkytos”, – sakė I.Pocius.

Apstu vandalizmo atvejų

Priminsime, kad keturios garsiems iš uostamiesčio kilusiems krepšininkams skirtos aikštelės buvo įrengtos 2004 metų liepą. Visas jas įrengti kainavo 365 tūkstančiai litų.

Per tą laiką krepšinio aikšteles vandalai buvo apgadinę ne kartą.

Pirmoji nukentėjo E.Žukausko garbei skirta krepšinio aikštelė.

Dar nepraėjus nė metams nuo aikštelės atidarymo akmeniu buvo sudaužyta krepšinio lenta, kainavusi kelis tūkstančius litų.

Mokyklos bendruomenė išsiaiškino, kas taip chuliganiškai pasielgė. Aikštelę nusiaubusio jaunuolio tėvai sutiko atlyginti visus padarytus nuostolius. Jie nupirko naują lentą.

2005 metais buvo nusiaubta ir A.Macijausko garbei įrengta krepšinio aikštelė.

Vandalai nulaužė vieną krepšinio lanką, išardė aikštelę juosusią vielinę tvorą.

Nuostoliai siekė kelis šimtus litų.

Chuliganų apgulties neišvengė ir Sauliaus Štombergo vardu pavadinta krepšinio aikštelė. Piktadariai buvo išvertę aikštelės apsauginius vartus. O vėliau sudaužė ir krepšinio lentą. Ji netvarkoma jau beveik visus metus.

Kyla priešprieša

„Džiaugiamės, jog S.Štombergo aikštelė buvo įrengta šalia mūsų mokyklos.

Tačiau, jei buvo skirta tiek pinigų aikštelėms įrengti, savivaldybė turėtų rasti lėšų ir joms prižiūrėti”, – mano Gedminų vidurinės mokyklos direktorius Aurelijus Liaudanskas.

O Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Irenijus Zaleckis įsitikinęs, kad ir ugdymo įstaigų vadovai į aikšteles, įrengtas šalia jų mokyklų, neturėtų žiūrėti pro pirštus.

„Jei vandalai nusiaubė aikštelę, į tai iškart turi reaguoti mokyklos administracija. Mokyklų vadovai turi rašyti pareiškimą policijai, kad kuo greičiau būtų surasti niekdariai. O ne sėdėti rankas sudėję ir laukti, kol kas nors sutvarkys”, – teigė funkcionierius

Išlietų susikaupusią energiją

Mieste niokojamos ne tik garsiems krepšininkams skirtos, bet ir paprastos aikštelės. Ne kartą ir patys vaikai bei jų artimieji redakcijai skundėsi, kad kiemuose vaikams nėra kur žaisti, nes aikštelės – apgailėtinos.

Neturėdami ką veikti, Klaipėdos vaikai priversti šlaistytis gatvėmis ir ieškoti pašėlusių pramogų. Galėdami žaisti tinkamose aikštelėse, vaikai išlietų susikaupusią energiją, o ne suktų galvas, kuo užsiimti.

Juk norint, kad mūsų ateitis – jaunoji karta – nesišlaistytų gatvėmis, reikia sudaryti žaidimams tinkamas sąlygas būtent nuo mokslų laisvu šiltuoju metų laiku, o ne tuomet, kai jie bus užimti knygų skaitymu ir net negalės žaisti kieme dėl vėsių bei drėgnų orų.

Komentaras

Per ketverius metus 28 krepšinio aikšteles uostamiestyje sutvarkęs verslininkas, bendrovės „Mūsų laikas” valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas teigė, kad dėl kelių vandalizmo atvejų nuleisti rankų neketina.

„Įrenginėsime aikšteles ir toliau. Stengiamės dėl jaunimo, kuris domisi krepšiniu. Garsių krepšininkų aikštelės buvo įrengtos iš savivaldybės lėšų, tad, tiesą pasakius, dabartinės tų aikštelių būklės nežinau. Jei jos yra suniokotos, tai tik piktavalių, o ne krepšinio mėgėjų darbas”, – mano pašnekovas.

Jis teigė, kad pastaruoju metu, įrengę naują krepšinio aikštelę, perduoda to kiemo ar gatvės bendruomenei, kuri ir rūpinasi aikštele.

„Kad jaunimas neniokotų aikštelių, reikia nuolat pabrėžti, jog visa tai daroma jų labui. Stengtis parodyti, jog norima sudaryti kuo palankesnes sąlygas jų laisvalaikiui. Patirtis parodė, kad jaunimas aktyviai lankosi naujose krepšinio aikštelėse. Norėdami suvienyti skirtingų aikštelių bendruomenes, artimiausiu metu rengsime tarpusavio krepšinio turnyrus”, – žadėjo Lietuvos krepšinio federacijos viceprezidentas, Lietuvos studentų krepšinio lygos prezidentas R.Cibauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.