Parlamentarų poilsis bus trumpesnis

Nebaigtus darbus skuba užbaigti ne tik parlamentarai, bet ir statybininkai. Naujoji Seimo salė visu savo stiklinių sienų gražumu suspindės rugpjūtį. Teigiama, kad dėl jos tautos išrinktieji rudenį anksčiau susirinks padirbėti.

Jau tapo tradicija, kad besibaigiant eilinei Seimo sesijai parlamento sekretoriate registruojamas nutarimo projektas dėl jos pratęsimo. Ne išimtis ir ši pavasario sesija, oficialiai pagal Konstituciją finišuoti turinti birželio 28-ąją. Pirmasis Seimo pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Česlovas Juršėnas jau pateikė siūlymą parlamentarams padirbėti savaite ilgiau – iki liepos 5-osios.

„Prisirinko per daug svarbių klausimų, kuriuos būtina užbaigti svarstyti”, – vakar LŽ sakė Č.Juršėnas. Pasak parlamentaro, net jei visus juos seksis įveikti sklandžiai, vis tiek trijų likusių savaičių nepakaks. „Seimo nariai nusiteikę padirbėti šiek tiek ilgiau”, – tikino pirmasis Seimo pirmininko pavaduotojas.

Dar viena kruopščiai puoselėjama Seimo tradicija – vasaros viduryje ar jai baigiantis šaukti neeilinę sesiją. Panašu, kad taip nutiks ir šiemet.

Pabaiga – ne už kalnų

Rugsėjo 10-ąją į rudens sesiją susirinkusių parlamentarų laukia daugybė permainų. Pirmiausia – nauja, erdvi, stiklinėmis sienomis ir natūralia dienos šviesa posėdžių salė. Šiuo metu jos statybos ir apdailos darbai, taip pat antrųjų Seimų rūmų rekonstrukcija jau eina į pabaigą. Tačiau, pasak Seimo kanclerio Gintauto Vilkelio, laukia dideli infrastruktūros darbai, tarp jų – sudėtingas elektronikos sistemos rengimas.

Rugpjūtį naujojoje salėje turi būti sumontuoti baldai. Jau paskelbtas tarptautinis viešųjų pirkimų konkursas, tad netrukus paaiškės, kokios firmos turės teisę naujajai Seimo salei pristatyti baldus. Kanclerio teigimu, balsavimo ir kitokią elektroninę įrangą sumontuos kelių lietuviškų įmonių konsorciumas. „Įranga tikrai labai sudėtinga, stacionarūs kompiuteriai bus kiekvieno Seimo nario darbo vietoje”, – sakė G.Vilkelis.

Kanclerio teigimu, salės infrastruktūrai įrengti bus panaudota maždaug 10 mln. litų, visiems statybos darbams numatyta apie 50 mln. litų. Seimo posėdžių salę stato bendrovė „YIT Kausta”, laimėjusi statybos darbų konkursą.

Ne tik Seimo nariams

„Pagaliau Seimas turės normalią ir modernią salę su labai pažangia balsavimo ir garso sistema, tikrai ne gėda bus pasikviesti svečių. Per metus parlamento sale pasinaudoja apie 20 tūkst. lankytojų – prašau šitai parašyti, kad nebūtų sakoma, jog salė skirta tik Seimo nariams”, – kalbėjo G.Vilkelis. Anot jo, nemažai organizacijų savo renginius nori rengti Seime, nes salė joms suteikiama nemokamai.

G.Vilkelio teigimu, nuo rudens į savo darbo vietas sugrįš visi antrųjų Seimo rūmų darbuotojai, kurie beveik metus buvo įsikūrę viename parlamento rūmų kiemelyje sustatytuose vagonėliuose.

Nors visos jėgos dabar mestos sutvarkyti naująją salę, per vasarą kosmetinis remontas bus atliktas ir kituose Seimo rūmuose.

Paklaustas, kokios idėjos sklando dėl Seimo viešbučio, G.Vilkelis pripažino, kad gyvenimo sąlygos ten iš tiesų prastėja. „Kai karšta, turime didžiulių problemų dėl kondicionavimo”, – sakė kancleris. Anot jo, naujo viešbučio statybos idėja tampa vis populiaresnė. Seimo valdyba svarstė ir pritarė, kad šalia Seimo esančiame sklype galėtų būtų statomas naujas viešbutis. G.Vilkelis sakė, kad tokiai statybai nereikėtų prašyti biudžeto pinigų, nes galima būtų taikyti turto atnaujinimo procedūras. „Senasis viešbutis būtų atiduotas Turto bankui, realizuotas, o gautas lėšas panaudotume viešbučio statybai”, – aiškino kancleris.

Mokys balsuoti

Tačiau į rudenį duris atversiančią naująją plenarinių posėdžių salę parlamentarai gali būti sukviesti anksčiau, nei privaloma.

Neseniai Č.Juršėnas seniūnų sueigai pasiūlė svarstyti galimybę Seimo rudens sesiją pradėti ne, kaip numatyta Konstitucijoje, rugsėjo 10-ąją, bet keliomis dienomis anksčiau. Buvo girdėti interpretacijų, kad tokia skuba reikalinga tam, jog parlamentarai išmoktų dirbti su modernia balsavimo ir kitokia naujos kartos technika.

„Vasarą neposėdžiauja tik Seimas, o Vyriausybė, prezidentas dirba. Tad atsiranda operatyvių projektų, kuriuos būtina kuo skubiau svarstyti”, – aiškino Č.Juršėnas. Pasak Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo, todėl ir ketinama pasiūlyti parlamentarams susirinkti šiek tiek anksčiau, kad jie galėtų susipažinti su pateiktais projektais, pasirengti rudens sesijos darbams ir, žinoma, pasimokyti dirbti nauja aparatūra.

Norėtų šaukti posėdį

Seimo frakcija „Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai) surinko 59 parlamentarų parašus dėl siūlymo rugpjūčio 23-iąją parlamente surengti iškilmingą posėdį paminėti Vilniuje, prie Adomo Mickevičiaus paminklo, vykusio mitingo, pasmerkusio Molotovo – Ribbentropo paktą, dvidešimtmetį. Pagal Seimo Statutą surinktų parašų pakanka, kad toks posėdis būtų surengtas.

Parašus nuspręsta rinkti, kai Seimo valdyba atmetė frakcijos narių – seniūno Valentino Mazuronio ir Dailio Barakausko – siūlymą dėl iškilmingo Seimo posėdžio.

Č.Juršėnas vakar dar negalėjo pasakyti, ar iš tiesų toks posėdis bus rengiamas. Pasak jo, kai surenkama trečdalis parlamentarų parašų, kviečiama neeilinė sesija, o ne posėdis. Sesijoje turi būti svarstoma daugiau klausimų. Anot Č.Juršėno, Seimo valdyba dar grįš prie šio siūlymo. Be kita ko, ketinama išklausyti, ką apie šios datos minėjimą Seime mano vienas mitingo organizatorių Antanas Terleckas.

Ritualų nepripažįsta

Seimo pirmininko pavaduotojo Liberalų sąjūdžio atstovo Gintaro Steponavičiaus teigimu, šios kadencijos parlamentarų, palyginti su praėjusios, darbo režimas gerokai lengvesnis. „Tokiai dabartinei skubai įtakos turėjo vangus komitetų darbas sesijos pradžioje. Be to, Valstybės saugumo departamento klausimas ir Seimo klaidos nesugebant susitarti dėl darbotvarkių. Visa tai iššvaistė labai daug brangaus laiko”, – pripažino parlamentaras.

Ketinimus rugpjūčio 23 dieną sušaukti iškilmingą posėdį G.Steponavičius prisipažino vertinąs skeptiškai. Pasak jo, ritualizuotas minėjimas Seimo salėje tikrai neparodo kažkokio išskirtinio dėmesio. „Kur kas mieliau nueičiau prie A.Mickevičiaus paminklo ir ten pagerbiau šią sukaktį”, – sakė Seimo pirmininko pavaduotojas.

Paklaustas, ar, jo nuomone, reikia rugsėjo pradžioje parlamentarus sukviesti mokymų, G.Steponavičius atsakė neigiamai. „Čia ne vaikų darželis, užteks pusvalandžio ar dviejų tuos dalykus suvokti ir efektyviai dirbti”, – teigė parlamentaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.