Kosta Rika santykius su Taivanu išmainė į santykius su Kinija

Kosta Rika trečiadienį nutraukė šešis dešimtmečius trukusius diplomatinius santykius su Taivanu ir pripažino, kad didėjanti Kinijos įtaka galiausiai privertė atšaukti lojalumą Taibėjui.

Kosta Rika tapo aštuntąją pasaulio valstybe, nuo 2000 metų atšaukusia Taivano pripažinimą ir pripažinusia Kiniją. Pasipiktinęs Taibėjus iš karto nutraukė visas bendradarbiavimo su šia sena sąjungininke programas.

„Buvo laikas priimti šį sprendimą, – per spaudos konferenciją sakė prezidentas Oscaras Ariasas (Oskaras Ariasas). – Kinija yra realybė, kurios nebegalime ignoruoti”.

Pekino pripažinimas „automatiškai reiškia ryšių su Taivanu nutrūkimą”, – sakė jis.

Mažiau nei po valandos Taivano užsienio reikalų ministras Jamesas Huangas (Džeimsas Huangas) pareiškė: „Labai apgailestaujame dėl to, kad Kosta Rika pripažino Kiniją ir nedelsdami nutraukiame savo ryšius su Kosta Rika bei … visas bendradarbiavimo programas”.

Kosta Rika buvo viena seniausių Taivano sąjungininkių. Abi šalys diplomatinius santykius užmezgė 1944-aisiais, penkeri metai prieš tai, kai Taivanas ir Kinija atsiskyrė baigiantis kruvinam pilietiniam karui.

Lotynų Amerika, pietinis Ramiojo vandenyno regionas ir Afrika buvo pagrindiniai Kinijos ir Taivano diplomatinių mūšių laukai. Kinai ir taivaniečiai kaltino vieni kitus sąjungininkų perviliojimu naudojant „čekių knygutės diplomatiją”.

Taibėjus išleido šimtus milijonų dolerių infrastruktūros, visuomenės saugumo ir vystymo projektams Kosta Rikoje.

Tuo tarpu Kinija sveikino Kosta Rikos sprendimą ir paragino kitas Lotynų Amerikos valstybes pasekti jos pavyzdžiu.

„Tai rodo, kad vienos Kinijos principą jau pripažįsta beveik visa tarptautinė bendrija”, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Jiang Wu (Dziang U).

Apie likusias 24 Taivano sąjungininkes Jiang Wu sakė: „Esame pasirengę užmegzti normalius valstybinius santykius su šiomis šalimis. Taivano klausimas yra vienintelė kliūtis”.

Mažiau nei prieš mėnesį Kosta Rika netikėtai prisidėjo prie kitų 147 Pasaulinės sveikatos organizacijos valstybių ir balsavo prieš Taivano narystę šioje organizacijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.