Po ypatingos operacijos – puiki savijauta

Latvijos prezidento operuotas klaipėdietis pamiršo kojos skausmus

Prieš penkerius metus uostamiestyje atliktos dvi sąnario operacijos tapo legendinėmis, mat jas padarė tuomet žymus Latvijos traumatologas, prieš savaitę tapęs šios šalies prezidentu.

Operacija pavyko

Klaipėdietis Andrius Petrauskas pastarosiomis dienomis nestokoja dėmesio ir sulaukia pačių įvairiausių klausimų apie savo sveikatą, nors jau seniai ja nesiskundžia. Vyras tokio dėmesio sulaukia dėl to, kad prieš keletą metų, tuomet dar retą kelio sąnario operaciją jam atliko šiandieninis Latvijos prezidentas Valdis Zatleris.

Paklaustas, ar šis faktas klaipėdiečiui yra reikšmingas, A.Petrauskas neslėpė, jog tai jam malonu. Tačiau 34 metų vyras tikino, kad kur kas labiau jį džiugina kitas faktas – prieš penketą metų daryta operacija puikiai pavyko. Kojos skausmas pamirštas, o galvoje sukasi mintis, kad laiku atlikta operacija galėjo išgelbėti profesionalaus sportininko karjerą.

Susižalojo žaisdamas

Kauno „Žalgirio” krepšinio klubo dubleriu buvęs A.Petrauskas kelio sąnario traumą patyrė ilgo turo po Europą metu ir tik papildė ilgą traumuotų sportininkų sąrašą.

Net 66 proc. slidininkų, kas penktas futbolininkas, dažnai ir krepšininkai pažeidžia kelio sąnario raiščius. Trūkus kryžminiam raiščiui sąnarys tampa nestabilus.

Tokia trauma trukdo sportuoti. Devyni iš dešimties nebegali užsiimti tuo, ką darė anksčiau, septyni iš dešimties atsisako sporto visiškai.

Persodino sausgyslę

A.Petrauskui padėti bandė Kauno medikai, atlikę kelio artroskopinę operaciją. Tačiau ji nepadėjo, o kojos skausmas nuo krūvio ir keičiantis orams nepakeliamai stiprėjo.

Sportininkas pagalbos kreipėsi į uostamiesčio medikus.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) artroskopinės operacijos dėl sąnarių meniskų, kremzlių ir kitų pažeidimų buvo atliekamos jau seniai, tačiau tokios, kokios reikėjo A.Petrauskui, Vakarų Lietuvoje nedarė nė vienas traumatologas.

Sportininkui padėti galėjo tik artroskopinė kryžminio raiščio plastika.

Tai veiksmingiausias ir labiausiai paplitęs gydymo būdas, padedantis atkurti kelio sąnario stabilumą. Operacijos metu milimetrų tikslumu iš kitos kūno dalies žmogaus sausgyslė yra persodinama į sąnarį ir taip atkuriamas sąnarį sutvirtinantis kryžminis raištis.

Tokia operacija turi būti atliekama preciziškai tiksliai, nes antraip sąnarys gali likti nejudrus arba ir vėl nutrūkti raištis.

Mokėsi meistriškumo

KUL traumatologams pirmąsias dvi artroskopines kryžminio raiščio plastikos operacijas atlikti padėjo tuometinis Rygos traumatologijos klinikos direktorius V. Zatleris, laikomas artroskopijų pradininku Baltijos šalyse.

Jį į uostamiestį pakvietė KUL Traumatologijos skyriaus gydytojas Osvaldas Narbutis, žymųjį latvį laikantis savo mokytoju.

V.Zatlerį pažįstantis nuo tų laikų, kai jis pats buvo eilinis gydytojas, vėliau – skyriaus vedėjas, O.Narbutis meistriškumo iš jo mokėsi mažiausiai dvidešimtyje praktinių seminarų ir individualiose stažuotėse.

V. Zatleris pirmasis Latvijoje pradėjo daryti artroskopijas, įkūrė Artroskopijos asociaciją.

Latvijoje artroskopinės operacijos buvo pradėtos anksčiau ir žymiai greičiau vystėsi nei Lietuvoje, todėl jaunas gydytojas O.Narbutis, tuomet dirbęs Plungės ligoninėje, dažnai vykdavo į Rygą mokytis operacijų technikos.

Važiavo į Plungę

„Labai komunikabilus, paprastas ir darbštus, per dieną padarydavo mažiausiai 5 operacijas ir dar konsultuodavo ligonius. Galėdavau jam skambinti dešimtą vakaro į namus. Mane visada žavėjo labai geras jo operacijų stilius. Jis operavo gražiai ir atsakingai”, – negailėjo pagyrų savo mokytojui O.Narbutis.

Latvijos traumatologą O.Narbučiui pavyko lengvai prisikviesti ne tik į Klaipėdą, bet ir į Plungės ligoninę, kuri pirmoji Vakarų Lietuvoje įsigijo artroskopinę įrangą. Plungėje per dieną V.Zatleris padėdavo atlikti penkias artroskopines operacijas.

Vakarų Lietuvoje galima skaičiuoti dešimtį pacientų, kurių sveikata rūpinosi šiandieninis kaimyninės šalies prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.