Akcizo mokestis turi būti taikomas ir neteisėtai pagamintam alkoholiui, nustatė teismas

Naminė degtinė ir kitas neteisėtai pagamintas alkoholis konkuruoja su teisėtai apyvartoje esančiu alkoholiu, todėl Lietuvoje jis gali būti akcizo mokesčio objektu.
Tokia išvadą penktadienį paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), panaikindamas ankstesnį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą.

„Teisėjų kolegija konstatavo, jog nei aktuali nagrinėjamai bylai Europos Sąjungos teisė, nei Lietuvos akcizų įstatymas, apibrėždami akcizų objektą, tiesiogiai neišskiria tik teisėtai pagaminto alkoholio”, – teigiama LVAT pranešime spaudai.

Anot teismo, akcizų nebuvimas neteisėtai pagamintam alkoholiui gali daryti įtaką teisėtai alkoholio rinkai ir jos apyvartai.

„Metilo alkoholis nėra absoliučiai uždraustas produktas. Jis yra civilinės apyvartos objektas ir gali būti laikomas preke. Taigi ūkio subjektai ir kiti asmenys, laikydamiesi teisės aktų reikalavimų, gali etilo alkoholį gaminti, perdirbti, laikyti, pirkti, parduoti, importuoti ir eksportuoti”, – sakoma pranešime.

Teigiama, kad vienoje iš nagrinėtų bylų Europos teisingumo teismas yra nustatęs, jog vien tai, kad tam tikras sandoris laikomas teisės pažeidimu, nereiškia, kad jis gali būti atleidžiamas nuo mokesčių.

Toks atleidimas taikomas tik tuomet, kai dėl tam tikrų prekių ar paslaugų ypatingų savybių, tarp teisėto ir neteisėto sektorių negalima jokia konkurencija.

Kiek anksčiau Valstybinė mokesčių inspekcija buvo nusprendusi, kad akcizo mokestį neteisėtai pagamintam alkoholiui taikyti galima, tačiau vėliau tokį sprendimą panaikino Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Šis LVAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.