Graži devynis mėnesius

Strijos, suglebusi oda ir nereikalingi kilogramai… Moterims nėštumas vis dar atrodo grožio priešas. Tačiau ar tikrai? Juk tai metas, kai pagaliau turime daugiau laiko sau. Užuot sakius, kad būsimas vaikelis „pasiima” mamos grožį, gal būtų prasmingiau tuo grožiu pasirūpinti pačioms.

Bene labiausiai būsimoms mamytėms rūpi, kad neatsirastų strijų. Jos dažniausiai „papuošia” krūtinę ir pilvą. Tačiau jei nėščia būdama moteris priauga per daug svorio, jų gali atsirasti ir ant sėdmenų, šlaunų, nugaros.

Sakoma, kad genai lemia, ar atsiras strijų. Tačiau iš tiesų paveldimas silpnas jungiamasis odos audinys. Staiga didėjant kūno apimtims įplyšta jo ląstelių skaidulos ir taip atsiranda strijos.

Strijų gali atsirasti ir todėl, kad dėl nėštumo laikinai susilpnėja kolageną gaminančių ląstelių veikla ir sumažėja odos elastingumas. Tačiau tinkamai maitinantis galima to išvengti – ypač svarbu, kad netrūktų geležies, kalio, kalcio, vitaminų A ir E, nesočiųjų riebalų rūgščių.

Išvengti strijų padės ir kontrastinis dušas. Galima švelniai pagnaibyti odą ir taip dar labiau suaktyvinti kraujotaką. Paskui patartina įtrinti odą specialiomis priemonėmis nuo strijų.

Kūno formos

Dažnai moterys skundžiasi, kad po gimdymo sunku ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir atgauti buvusias formas. Todėl nėščiosioms medikai pataria maitintis ne „už du”, bet dvigubai kokybiškiau. Taip ir mama, ir kūdikis gaus pakankamą kiekį visų naudingų medžiagų, o kartu pavyks išvengti bereikalingo antsvorio. Geriau susilaikyti nuo dar vienos plytelės šokolado ar riebaus kepsnio, bet džiaugtis, kad vaikelio laukimas sutampa su šiltuoju metu laiku, ir mėgautis sodo, daržo ar miško gėrybėmis.

Tinkamai parinkti apatiniai taip pat padės apsaugoti krūtinės ir pilvo odą nuo pertempimo, o pagimdžius – greičiau atgauti grakštumą. Todėl būsimoms mamytėms geriau kol kas paslėpti į spintą dailius nėriniuotus apatinius ir įsigyti patogią, elastingą liemenėlę bei specialų diržą pilvui prilaikyti. Beje, diržas segamas gulint ir taip, kad nespaustų pilvo, bet jį kiek pakeltų.

Dantys

Liaudies patarlė, kad kiekvienas vaikas pasiima po vieną mamos dantį, teisinga tik iš dalies. Nėštumo metu tikrai tenka dažniau užsukti pas odontologą, bet ne todėl, kad kūdikis „išsiurbia” kalcį – iš danties jokios medžiagos niekur nedingsta. Dantys genda dėl paprastesnių priežasčių. Dažniau užkandžiaujant, lepinantis įvairiais skanumynais burnoje susidaro puiki terpė veistis bakterijoms – jos ir sukelia ėduonį. Todėl po valgio reikėtų valytis dantis ar bent išskalauti burną drungnu vandeniu.

Jei nėščiąją dažnai pykina ir ji vemia, tai dantis gadina išskiriamos rūgštys. Todėl kaskart reikia gerai išskalauti burną vandeniu, bet nepulti valyti dantų su pasta. Mat emalis šiuo metu labai pažeidžiamas, galima dantims dar labiau pakenkti. Juos valyti derėtų po gero pusvalandžio.

Kartais dėl pasikeitusios hormonų pusiausvyros nėščiajai gali prasidėti gingivitas (dantenų uždegimas). Todėl jei iki tol naudojotės tik dantų pasta ir šepetėliu, pravartu išbandyti ir tarpdančių siūlą ar šepetėlius. Jei tarpdančiai švarūs – uždegimui atsirasti ar plisti kur kas mažiau galimybių.

Būtent todėl vos tik sužinojus džiugią žinią būtina apsilankyti ne tik pas ginekologą, bet ir pas odontologą. Juk sugedę dantys yra įvairių pavojingų infekcijų židinys.

Manikiūras ir pedikiūras

Šios procedūros pačios savaime nėra kenksmingos, tačiau jas atliekant turi būti paisoma ypatingo sterilumo. Mat bet kokia

infekcija yra nepageidautina, o kai kuriais atvejais gali net kelti grėsmę būsimo vaikelio gyvybei. Todėl salonas „už kampo” šiuo metu telieka tabu. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į nagų lako kokybę – rinktis be farmaldehidų bei kitų kenksmingų medžiagų.

Plaukai

Nėščiosios paprastai mėgaujasi vešliais ir žvilgančiais plaukais. Tai pasikeitusios hormonų pusiausvyros rezultatas. Po gimdymo dar apie tris mėnesius plaukai „ilsisi”, vėliau jie ima slinkti. Per trumpą laiką išslenka visi plaukai, kuriuos nėštumo metu „laikė” hormonai.

Kartais nėščiųjų plaukai išsausėja ir ima lūžinėti. Tai rodo, kad organizmui trūksta kokių nors maisto medžiagų (dažniausiai baltymų).

Ar dažyti plaukus nėščiosioms? Nors vieningos nuomonės nėra, geriau rinktis augalinius dažus ir atsisakyti ilgalaikės šukuosenos.

Pigmentinės dėmės

Pavasarį ir vasarą daugelį nėščiųjų vargina į strazdanas panašios pigmentinės dėmės. Norint jų išvengti geriau nebūti saulės atokaitoje, vartoti apsauginius kremus. Atsiradusių dėmių naikinti nereikia, dažniausiai vėliau jos išnyksta. Kartais prireikia ir grožio specialistų pagalbos. Tačiau bet kokias procedūras bus galima daryti tik po gimdymo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Graži devynis mėnesius"

  1. Rugilė

    Kiek teko girdėti ir matyti, tai daugeliui nėštukių strijos ant pilvo atsiranda dar ant krutinės… Kaip viso to išvengti daugelis nežinojo, tad dabar tenka jausti nemenką diskomfortą dėl tų strijų. Taip pat, kaip ir rašoma svarbu, kad netrūktų geležies, kalio, kalcio. Verta pasidomėti apie strijų priežiūrą, naikinimą, bei būdus kaip jų išvengti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.