Gera, kai darai gera

Visą balandį trukusi Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) rengta pilietinė akcija ,,Gerų darbų diena” skatino vaikus nebūti abejingus ir daryti gerus darbus savo bendruomenėje.

Akcijoje dalyvavo 225 moksleivių komandos iš visos Lietuvos, kurios komisijai pateikė savo ,,gerų darbų aprašus”. Tačiau akcijos organizatorė Lina Užkuraitytė (LVJC) įsitikinusi, kad gėrio sukurta žymiai daugiau. Daugelio komandų gerų darbų diena išsitęsė iki savaitės ir kai kuriais atvejais – net iki mėnesio ar dar ilgiau.

Lina pasakoja, kad vaikai akcijos metu nestokojo gerų idėjų ir taip įrodė esą pilietiški, aktyvūs, pastabūs ir jautrūs aplinkai bei silpnesniems už save – našlaičiams, seneliams, neįgaliesiems. „Maloniai nustebino dalyvių entuziazmas ir nuoširdus noras padėti kitiems bei daryti pasaulį gražesnį. Vaikai patys pajuto, kaip yra gera daryti gera, ir jiems tai patiko”, – sakė Lina.

Pilietinės akcijos metu vaikų komandos gražino aplinką (savo miestelius, parkus ar miškus), tvarkė apleistas kapines, miesto bibliotekose klijavo suplyšusias knygeles, dirbo vienišų senelių kiemuose, vaikų ar neįgaliųjų namuose.

Vilniaus r. Buivydiškių pradinės mokyklos komanda ,,Pašto karveliai” visą dieną pavadavo pašto darbuotojas: antspaudavo gautus laiškus ir nešiojo po Buivydiškių gyvenvietę. Palangos ,,Bendraamžių” komanda ragino visus ir kiekvieną ,,apsišluoti” – išsivalyti ne tik savo kiemą, bet ir kalbą. O baigę darbus prie savo klasės durų pritvirtino užrašą: ,,Švaru: šiukšlių ir keiksmažodžių nėra”. Gruzdžių gimnazijos penktokai lankėsi Gruzdžių laikinosios globos vaikų namuose, kur vaikams padovanojo pririnktų drabužėlių, žaislų, saldainių, vaisių. Rudnios (Varėnos r.) specialiosios mokyklos ugdytiniai lankėsi Alytaus sutrikusio intelekto kūdikių namuose, kur kiekvienam mažyliui padovanojo 120 porų pačių numegztų kojinaičių. Panevėžio ,,Vyturio” mokyklos devintokai Panevėžio vaikų reabilitacijos ugdymo centre vaikams su negalia padėjo rengtis, šukuotis, valgyti, kartu su jais vaikščiojo po lauką, piešė, mokėsi pažinti ir užrašyti raides. ,,Pasijutome lyg gerosios fėjos, pripildžiusios vaikų širdeles meilės, šilumos ir pasitikėjimo”, – pasakojo akcijos dalyviai.

Europietiškiausiu geru darbu pripažintas Anykščių Jono Biliūno gimnazijos 2 c. klasės moksleivių komandos projektas ,,Neparduok man alkoholio”. Šios pilietinės akcijos dalyviai dalijo skrajutes mokyklose, praeiviams gatvėje bei kabino prie parduotuvių ir kavinių plakatus, kuriuose pardavėjai ir barmenai skatinami neparduoti paaugliams alkoholio.

Tikimasi, kad akcija skatins ,,Gerų darbų dienos” dalyvius bei aplinkinius išlikti pilietiškais, aktyviais ir neabejingais savo artimui. Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos dalyvių komanda suskaičiavo, kad jei kiekvienas Lietuvos gyventojas per dieną padarytų bent du gerus darbus, Lietuvoje jų suskaičiuotume 6 769 600, per savaitę – 47 387 200, per mėnesį – 203 088 000, per metus – pustrečio milijardo! Laimingų žmonių pasaulyje padaugėtų dar keletą ar keliolika kartų, nes geras darbas teikia džiaugsmą ne tik tam, kam jis skirtas, bet ir jį darančiajam.

Gegužės 19 dieną Vilniuje, prie Baltojo tilto koncerto ,,Pasilik Lietuvoje” metu bus įteikti apdovanojimai šiems vertinimo komisijos išrinktiems pilietinės akcijos dalyviams:

Europietiškiausias geras darbas – Anykščių Jono Biliūno gimnazijos komanda „Jeigu”

Aktyviausia mokykla – Kauno r. Batniavos pagrindinė mokykla.
Aktyviausia klasė – Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos 7c klasė.
Kauno „Varpo” gimnazijos komanda „Riba”.
Klaipėdos „Versmės” specialiosios mokyklos-darželio komanda „Kregždutės”.
Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos komanda „Mergaitės geriems darbams”.
Kupiškio r. Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos komanda „Šepetukai”.
Palangos Vlado Jurgučio vidurinės mokyklos komanda „Bendraamžiai”.
Panevėžio „Vyturio” vidurinės mokyklos komanda „Gera daryti gera”.
Panevėžio r. Karsakiškio Strazdelio pagrindinės mokyklos komanda „Strazdukai”.
Panevėžio r. Karsakiškio Strazdelio pagrindinės mokyklos Tiltgalių skyriaus komanda „Bitutės”.
Panevėžio r. Krekenavos M. Antanaičio gimnazijos komanda „Auksinė žuvelė”.
Panevėžio r. Naujamiesčio vidurinės mokyklos komanda „Žalieji patruliai”.
Šakių r. Panovių pagrindinės mokyklos komandos „Darbštukai” ir „Skruzdytės”.
Šiaulių r. Gruzdžių gimnazijos komanda „Mažieji padėjėjai”.
Skuodo r. Vižančių pradinės mokyklos komanda „Darbštuoliukai”.
Varėnos r. Rudnios specialios mokyklos komanda „Miškinukai”.
Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos komanda „Vyturėliai”.
Vilniaus r. Buivydiškių pradinės mokyklos komanda „Boružėlės”.
Vilniaus r. Buivydiškių pradinės mokyklos komanda „Pašto karveliai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.